Connect with us

Vijesti

Covid potvrde će vrijediti godinu dana nakon treće doze

Objavljeno

-

Onima koji su se cijepili trećom dozom, koji su dobili covid-19 i nakon cijepljenja s obje doze ili su se zarazili po drugi put covid-potvrda će trajati godinu dana od posljednjeg događaja, doznaje Jutarnji list u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

No, trenutačno nije do kraja riješen informatički dio posla pa građani ne mogu dobiti nove potvrde s novim datumom trajanja, piše dnevnik u broju od četvrtka.

Morat će pričekati da se to riješi, a do tada su im u sustavu dostupne samo stare covid-potvrde.

Potvrđuju to i neki građani koji su ovih dna pokušali dobiti potvrdu s novim rokom. Istina, kako su prva cijepljenja počela tek krajem prošle godine, a u međuvremenu je njihova valjanost produljena na godinu od zadnje doze cjepiva, tek u veljači istekle bi one prve izdane.

Naime, u Hrvatskoj su covid-potvrde za cijepljene već jednom produljene krajem rujna, sa šest na 12 mjeseci, ali građani se sve češće odlučuju na dodatne doze jer su ili cijepljeni prošle zime pa im imunitet dijelom opada ili su davno preboljeli koronu pa se sve češće odlučuju za booster.

“Cijepljen sam treći put, ali kad sam zatražio covid-potvrdu, sustav e-građani izbacio mi je onu staru na kojoj piše da je važeća do 20. ožujka sljedeće godine. Sad više nisam siguran hoće li se moja covid-potvrda produljiti na temelju treće doze cjepiva ili će i dalje ostati stari datum”, pita se Marko kojem je ovih dana prošlo dva tjedna od booster doze, odnosno dovoljno za novu potvrdu zbog produljenog imuniteta.

U HZJZ-u kažu da nije upitno produljenje valjanosti covid-potvrde, ali oko 50.000 građana koji su već primili dodatnu dozu cjepiva, zasad ne mogu do nove potvrde.

Stručnjaci kažu da nema nikakve sumnje, jer su to pokazala znanstvena istraživanja, da treća, booster doza, kao i infekcija nakon cijepljenja te ponovna zaraza nakon preboljenja, znatno povećavaju imunitet, moguće čak i dulje od godinu, ali zasad ostaje odluka da se covid-potvrda produlji za dodatnih 12 mjeseci, donosi Jutarnji list. (Hina)

Ivica Šola: Uvođenje covid putovnice je čisti medicinski aparthejd

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari