Connect with us

Vijesti

Covid-putovnice uvode se za mjesec dana: Evo kako će funkcionirati

Objavljeno

-

Europska unija planira u lipnju pokrenuti sustav digitalne zdravstvene propusnice nadajući se da će tako spasiti ovogodišnju turističku sezonu, omogućujući putnicima da dokažu da su cijepljeni ili su negativni na covid-19.

Kako radi sustav?

Propusnica, koju izdaje liječnik ili zdravstvena ustanova, sadržavat će QR kod s informacijom da je putnik cijepljen protiv covida-19 ili je negativan na testu.

Isprintan na papiru ili spremljen u aplikaciji na pametnom telefonu, kod će biti dokaz da ste imuni.

Tko izrađuje aplikaciju?

Izrađuju je članice EU-a. Francuska već testira aplikaciju za letove. Tim IBM-a u Njemačkoj izrađuje aplikaciju za korisnike i drugu “kontrolnu” aplikaciju kojom će se primjerice služiti stjuardese ili granični policajci. Zelena boja značit će da je propusnica vjerodostojna, a crvena da nije.

Kako će aplikacije funkcionirati u međunarodnim putovanjima?

Europska komisija planira raspisati natječaj za centralni sustav koji će omogućiti povezivanje različitih nacionalnih aplikacija i tako osigurati putovanja između članica.

Globalni standard još nije osmišljen, što znači da ostaje vidjeti kako će se tretirati putnici izvan EU-a.

Hoće li funkcionirati?

Još treba riješiti nekoliko logističkih problema, uključujući to kako će se izdati digitalne putovnice milijunima ljudi u EU-u koji su već cijepljeni.

Drugo pitanje je i pruža li test na antitijela dovoljan dokaz da je osoba koja se oporavila od covida-19 imuna, nakon vijesti da su se neki ponovno zarazili nekom drugom varijantom koronavirusa.

Hoće li podaci biti zaštićeni?

Osjetljivi osobni podaci bit će spremljeni na pametnim telefonima u odvojenom “novčaniku” (walletu), dok će središnji europski sustav baratati samo potpisima na digitalnim potvrdama, a ne osobnim podacima.

Kritičari ipak upozoravaju da će sustav biti podložan prevarama. Drugi kažu da je diskriminatoran, jer će u slobodi kretanja uživati samo oni koji mogu dokazati da su cijepljeni.

U Hrvatskoj sve u nadležnosti Ministarstva zdravstva

Na covid-putovnicama intenzivno radi i Hrvatska, a one bi, doznaje Index, u opticaju trebale biti već početkom lipnja.

“Zamišljeno je da se ona izdaje digitalnim putem. Napravit će se aplikacija koja će generirati siguran QR kod na kojem će biti podatci o putniku, njegovo ime i prezime, datum kada su primili cjepivo, kad su se testirali ili kad su preboljeli covid. Na tome se radi intenzivno, Hrvatska je svakako među zemljama koje na tome najaktivnije rade. Plan nam je da sve bude gotovo do početka lipnja”, rečeno je Indexu.

Za sve oko izdavanja covid-putovnice, odnosno spomenutog QR koda bit će nadležno Ministarstvo zdravstva.

Hrvatska je jedna od trinaest europskih zemalja koje su već dogovorile kriterije za zelene putovnice, odnosno potvrde koje bi trebale olakšati putovanja u doba pandemije koronavirusa.

Uz Hrvatsku u inicijativu su uključeni Austrija, Bugarska, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska, a o kriterijima bi se uskoro trebala očitovati i Europska komisija. (Hina/N1)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari