Pratite nas

Religija i Vjera

Čovjek je stvoren napredovati, ali ne zaboravimo da put preko novih babilonskih kula vodi u pakao na zemlji

Objavljeno

na

Ja ne vjerujem u Boga kojem je bilo u cilju da mi ostanemo lovci i sakupljači bobica. Ali svaki korak naprijed je ujedno opasnost da baš taj korak vodi u pogrešnom smjeru. U smjeru u kojem nema mjesta za Boga.

Bez mene ne možete učiniti ništa… Božje upozorenje kroz vjekove. Odzvanja i danas. Babilonska kula, ona u biblijskoj priči, je srušena, ali mi radimo i gradimo te druge kule, svoje kule. Neprestano ih konstruiramo, zovemo raznorazne izvođače i podizvođače i radimo. Radimo bez Boga. Pa opet, na tisuće puta izrečemo formulu koja opisuje naše pristajanje uz Božju volju. Taj Očenaš nas uvijek ponovno vrati na zemlju, ali ne s ciljem da ostanemo tamo, nego da se uzdižemo prema nebu. Put preko babilonske kule je pogrešan, jer on isključuje Boga i želi postaviti čovjeka na Božje mjesto. I Bog želi uzdići palog čovjeka. Nije to samo čovjekova praiskonska želja. Napredovati i usavršavati se također je u Božjem planu. I kulturno i materijalno i duhovno uzdizanje čovjeka. Ja ne vjerujem u Boga kojem je bilo u cilju da mi ostanemo lovci i sakupljači bobica. Ali svaki korak naprijed je ujedno opasnost da baš taj korak vodi u pogrešnom smjeru. U smjeru u kojem nema mjesta za Boga.

Svaki novi dan je prilika za novi korak. Ne možemo non-stop živjeti u strahu od idućega koraka. Moramo koračati. Moramo živjeti. Moramo nešto činiti. Ne možemo se zatvoriti u izoliranu sobu i tamo živjeti potpuno bez grijeha i čekati sudnji dan u kojem ćemo mi ispasti totalni pravednici i dobiti direktnu kartu za kraljevstvo nebesko. Kraljevstvo nebesko je, zapravo, među nama. Moja dužnost je, zapravo, raditi na kraljevstvu nebeskom ovdje i sada. To i radim onda kad slušam Božju riječ i izvršavam je. Tada sam Njegov učenik i Njegov prijatelj. S druge strane, kraljevstvo zemaljsko je izazovno. Babilonska kula je izazovna. To je baš izazov za sve nas. Raditi na raju (s Bogom) ili na paklu (bez Boga) ovdje i sada. Po plodovima ćete ih njihovim prepoznati… Iako nam mnogi obećavaju brda i doline, blagostanje i užitak ovdje na zemlji, na kraju svaki „građevinski ugovor“ s njima završi kao robovlasnički ugovor. Nakon takvih „građevinskih ugovora“ naš život postaje pakao. Moraš misliti kako ti je propisano. Moraš raditi kako ti je naređeno. Za plaću ne smiješ ni pitati. Bit će kad bude. Moraš potpisati da nećeš ostati trudna dok si u radnom odnosu. Prekovremeni nisu plaćeni. Ne smiješ govoriti što tebi padne na pamet. Čut ćete netko pa ćeš nastradati. Dobit ćeš otkaz. Uvijek ima netko drugi tko hoće raditi i tko jedva čeka na tvoje radno mjesto… Ovo ne podsjeća baš na 21. stoljeće…

Mi smo veliki samo onoliko koliki smo pred Bogom, i ništa više. Tako je sveti Franjo Asiški doživljavao veličinu. Nečije vile, nečije bogatstvo, nečije tvrtke mogu izgledati veliko. Možeš im čak biti i zavidan. Može se to učiniti sve sjajnim, veličanstvenim i krasnim. Mogu ti ponuditi sve to isto, samo da budeš uz njih… Rado se sjetim Majke Terezije. Onoga njezina naboranog lica koje je provirivalo ispod bijelog sarija. Njezin je životni poziv bio donijeti tračak svjetlosti u živote onih koji su izgubili svaku nadu i svaki dodir sa svjetlosti. Ali nije bilo baš nečega u njezinu životu na čemu bi joj netko iz ovih naših krajeva mogao zavidjeti. Ali imala je osmijeh. I bila spremna sve učiniti za Krista. Ni sveti otac Franjo ni ona nisu imali plakate kojima su privlačili svoje pristaše. Oni sami su bili plakat. Reklama. I privlačili su i privlače ljude Kristu. Oni su ostavili puno mjesta za Boga u svojim životima. Oboje potaknuti onim glasom iz crkvice svetog Damjana u Asizu. Franjo, idi popravi moju Crkvu koja se ruši…

Vidim, kod nas će brzo izbori. Vidim i našu crkvu na nekim predizbornim plakatima…

fra Željko Barbarić / Bitno.net

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Crkva ispunjava svoje financijske obveze

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ustvrdio je u petak kao nema ničega spornog u odluci kojom se dio crkvene imovine u Dubrovniku predaje hrvatskoj vladi kao udio za vraćanje duga po kreditnim obvezama ocijenivši pri tom kako su drukčije tvrdnje dio već viđene”negativne kampanje” protiv Crkve.

Komentirajući novinarima u Sarajevu otvoreno pismo što ga je hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) uputio vladi zbog odluke o preuzimanju dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) kardinal Puljić je kazao kako u tome ne vidi nikakav problem jer Crkva vraća svoje dugove.

“Ne radi se ni o kakvom oprostu (duga) nego jednostavno o davanju naše imovine pod taj dug koji imamo, a sve ostalo – to je kampanja iz Hrvatske koja inače prema nama često puta negativno pristupa bez da cjelovitu istinu sazna”, kazao je kratko kardinal Puljić.

CMS u otvorenom pismu kritizira odluku hrvatske vlade o preuzimanju duga Vrhbosanske nadbiskupije prema HBOR-u uz tvrdnju kako je ionako riječ o kreditu kojega takva banka nije smjela odobriti.

Za kredit koji je bez kamata nešto veći od tri milijuna eura Vrhbosanska je nadbiskupija kao zalog dala nekretnine u Dubrovniku a u CMS-u tvrde kako su iste nekretnine dva puta založene odnosno kako je na isti način podignut još jedan kredit od 4,5 milijuna eura što smatraju krjanje problematičnim.

Prodajom nekretnina u Dubrovniku dug Vrhbosanske nadbiskupije HBOR-u bi trebao biti smanjen za oko milijun eura.

Iz CMS-a su od vlade i uprave HBOR-a zatražili pojašnjenje zbog čega je ta banka uopće dala kredit pravnoj osobi koja nije registrirana u Hrvatskoj ali i kako je moguće da zalog za vraćanje duga bude nekretnina koja je do 2007. godine bila vlasništvo Hrvatske a potom je prepisana Vrhbosanskoj nadbiskupiji te zašto HBOR tu nekretninu nije ovršio kada Vrhbosanska nadbiskupija više nije bila u stanju vraćati kredit.

Kardinal Puljić: Jednima se u Haagu sudi što su dijelili BiH, a drugi su nagrađeni jer su je podjelili

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Pokrenuta kampanja za obilježavanje 1700 km Zavjetnog hodočašća kroz Marijanska svetišta

Objavljeno

na

Objavio

Marijanski zavjet za Domovinu projekt je istoimene Bratovštine, koja je treću godinu zaredom organizirala zavjetno hodočašće kroz Marijanska svetišta dugo više od 1700 km.

Kako bi ruta hodočašća postala dostupna svima koji tim putem žele proći na svoju nakanu i svrhu tijekom cijele godine, pokrenuta je velika svjetska crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za označavanje rute.

Tako bi i Hrvatska dobila svoju dugoočekivanu verziju poznatog španjolskog ”Camina” kojim već godinama prolaze na deseci tisuća hodočasnika, a doprinos tome može dati svatko.

S ciljem da ovo hodočašće postane dostupno, poznato i javno kako hrvatskim hodočasnicima, tako i onima iz cijelog svijeta, jučer, 12.prosinca 2017. pokrenuta je javna kampanja prikupljanja sredstava za označavanje rute hodočašća i to na dva načina: putem crowdfunding platforme dostupne u cijelom svijetu na sljedećem linku: https://www.generosity.com/faith-religion-fundraising/help-us-mark-the-way-of-our-lady-marijanski-zavjet/x/17817488 ili uplate na račun Bratovštine kao donaciju ”Za označavanje Zavjetnog hodočašća”.

U današnjem svijetu, u kojem nas puno toga ometa i izaziva stres, hodočašće pješice predstavlja poseban način postizanja unutarnjeg mira, boljeg upoznavanja sebe i drugih te promišljanja o smislu života, odlukama i ciljevima.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite ovu inicijativu objavom sadržaja i linka kampanje kako bi svi zainteresirani dobili informaciju i imali mogućnost dati svoj doprinos označavanju Zavjetnog puta!

Više o Marijanskom zavjetnom hodočašću možete vidjeti u dokumentarnom filmu:

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari