Pratite nas

BiH

Crkva Bosnu i Hercegovinu vidi kao jedinstvenu zemlju

Objavljeno

na

Više od 50 tisuća hodočasnika do sada se prijavilo da nazoči misnom slavlju s papom Franjom u Sarajevu 6. lipnja, podatak je koji je u srijedu iznio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i predsjednik Crkvenog odbora za doček pape Franje na tiskovnoj konferenciji u Sarajevu posvećenoj upravo Papinom dolasku u BiH. Kardinal je dodao i da je, zbog velikog interesa, rok za prijavu produžen do 20. svibnja.

Hodočasnici

Inače, procjena je da će svi zainteresirani moći stati na stadion Koševo, jer je ranije planirano da se tamo osigura mjesta za do 70 tisuća hodočasnika koji žele sudjelovati na središnjem misnom slavlju. Prema Puljićevim riječima, prijave hodočasnika su, osim iz Hrvatske, stigle i iz niza drugih zemalja te iz hrvatskih katoličkih misija diljem svijeta, a pristižu prijave biskupa i kardinala. Vrhbosanski je nadbiskup potvrdio da se za sudjelovanje na misnom slavlju s papom Franjom u Sarajevu prijavilo i desetak osoba iz političkog života u Hrvatskoj, no nije otkrio o kome je riječ.

[ad id=”68099″]

Uoči Papina dolaska u Sarajevo, 5. lipnja bit će organizirano bdijenje u naselju Stup, na kojem će sudjelovati oko tisuću i pol ljudi, a oko 500 volontera iz BiH pomagat će Crkvenom odboru u organiziranju i provedbi programa Papina pohoda. Kako crkva preuzima odgovornost za dolazak Pape, pojasnio je da sve prijave moraju ići preko crkvene strukture koja mora imati uvid u sve prijave.

“Mi nikad nećemo stajati na vratima i pitati ljude koje su vjere. Ovo radimo ne zbog mise, već radi sigurnosti. Sve to je u službi sigurnosti jer ne želimo nijedan trenutak koji bi mogao unijeti sumnju. U javnosti moramo stvoriti benevolentnu klimu i vratiti povjerenje, jer se često bez razloga stvori neki osjećaj nesigurnosti“, kazao je on uz opasku da želi ohrabriti ljude i vratiti im osjećaj sigurnosti.

Dodao je i da je u razgovoru sa službama sigurnosti bio ugodno iznenađen te kako je sve pod kontrolom. Kardinal Puljić je ohrabrio ljude da dođu na susret s Papom i da ne strahuju od izgreda.

“Strahu nametnutom nemilim događajima nema mjesta u Sarajevu. Iz onoga u što imamo uvid, vrlo sam zadovoljan, jer su stvari pod kontrolom“, kazao je on.

Pitanje Međugorja

Kako je dodao, događaj koji se zbio u Zvorniku je nemio i za svaku osudu, svaka prijetnja je osuda, no iz informacija koje imaju, koordinacija crkvenog i državnog odbora je dobra te postoji jedan vrlo ljudski osjećaj sigurnosti.

Odgovarajući na pitanje ima li reakcija vjernika iz Hercegovine zbog činjenice da papa Franjo dolazi u Sarajevo, kardinal Puljić je kazao da Crkva vidi BiH kao jedinstvenu zemlju i ne pristaje da ju se dijeli po bilo kojoj osnovi.

“Mi ne idemo tom podjelom. Ona je posljedica rata, a mi ne želimo biti zaraženi bolešću podjela. Želimo gledati BiH kao cjelovitu državu, ali i Crkvu kao jedinstvenu. BiH je jedna zemlja, Sarajevo je glavni grad i za Bosnu i za Hercegovinu. A politika ima svoje različito mišljenje, no Katolička crkva to ne gleda tako”, kazao je kardinal Puljić.

Na upit u vezi s Međugorjem, odgovorio je da fenomen tog nepriznatog svetišta nema nikakve veze s Papinim pohodom. Rekao je, pak, da je Komisija  završila rad i predala Kongregaciji za nauk vjere, a ona će to proslijediti Papi, koji će dati svoj pravorijek.

Također je rekao da Crkva za sada nema preciznu procjenu koliki će biti ukupni troškovi organiziranja Papina pohoda, no sama poduzima koliko može, a javili su se i donatori. Inače, Vijeće ministara BiH do sada je osiguralo nešto manje od 500 tisuća eura, a neslužbene procjene su da će sve stajati oko milijun eura.

Svi smještajni kapaciteti u SŽ-u rezervirani za dan dolaska Pape

Pohod pape Franje BiH 6. lipnja ima višestruk značaj za cijelu državu, a konkretnu korist očekuje i sektor turizma. Na misnom slavlju na Koševu očekuje se više od 70.000 ljudi, a Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice Sarajevske županije (SŽ) izjavila je za Fenu da će se dolazak tako velikog broja vjernika pozitivno odraziti, izravno i neizravno, na turističku sliku grada i države. Dodala je i da je dolazak Pape, osim zbog povećanog broja turista, dobra poruka svijetu i signal da je BiH mjesto koje treba i vrijedi posjetiti. “Sigurno da će iz Sarajeva biti poslana jedinstvena poruka svijetu, a to je poruka mira, ljubavi, suživota i svega onoga dobrog među ljudima što treba razvijati. Turizam je sigurno jedan od načina da se takvi odnosi stvaraju među ljudima“, rekla je Hadžiefendić-Mešić ističući da su već svi smještajni kapaciteti na dan dolaska Pape rezervirani.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Uz ovu dinamiku Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović kaže kako će ove godine sigurno biti održani lokalni izbori u Gradu Mostaru te da je, po dosadašnjoj dinamici međustranačkih razgovora, realno postizanje sporazuma i o drugim izmjenama Izbornog zakona BiH do kraja trećeg mjeseca.

-Promijenilo se puno toga kada je u pitanju priča o Izbornom zakonu u zadnjih godinu dana, ali ne u formalnom smislu da je nešto praktično usuglašeno. Međutim, dogovoreno je da treba usuglasiti izbor 35 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH i dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH. Vodimo intenzivne razgovore, danas prije svega na razini SDA-HDZ i s našim partnerima s kojima činimo koaliciju na razini BiH i entiteta. Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja trećeg mjeseca da taj posao završimo. Prije svega, ja ću danas javno kazati, sigurno će biti organizirani izbori u Mostaru 2020. godine. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno. I to u za to predviđenim zakonskim rokovima. Dakle, prije vremena kada Središnje izborno povjerenstvo proglašava izbore za ovu godinu – kazao je Čović u intervjuu za Federalnu novinsku agenciju (FENA).

Dodaje kako pitanje izbora u Gradu Mostaru treba riješiti u paketu s Domom naroda u FBiH i izborom članova Predsjedništva BiH, kako bi se relaksirali odnosi i vratilo povjerenje, primarno između bošnjačkog i hrvatskog naroda.

-To je zadatak i HDZ-a i SDA i danas imamo jednu dosta zavidnu dinamiku. Vidjet ćemo kako će to završiti. Ja sam iskreno optimističan ako nastavimo tempom kojim razgovaramo protekla dva mjeseca, onda nema razloga da u trećem mjesecu javnosti ne objelodanimo da smo taj dio usuglasili i da to možemo pustiti u parlamentarnu proceduru – poručuje Čović.

On kaže kako su zahtjevi hrvatske strane potpuno kompatibilni sa stavovima Europske unije te da je cilj u prijedloge Izbornog zakona primarno ugraditi odluke Ustavnog suda, ali i odluke suda u Strasbourgu te da nema niti jednog razloga da to ne bude urađeno i kada je u pitanju Predsjedništvo, Dom naroda pa i Grad Mostar.

-Ideje o kojima mi govorimo, ideje federalizma, koje upravo baštini EU kao standard unutar svojih članica je nešto što nas potpuno povezuje s idejama EU. A to je najviša razina ljudskih prava i sloboda, dakle građanskih prava u BiH, ali ne podcijenimo i činjenicu da je BiH, Federacija BiH, što nam je izrekom kazala i jedna od odluka Ustavnog suda, federacija konstitutivnih naroda, a ne nekih drugih oblika. Drugim riječima, tri konstitutivna naroda i oni koji se ne izjašnjavaju tako su realnost BiH i svi koji misle eliminirati ulogu ustavne jednakopravnosti konstitutivnih naroda pa i mogućnosti da biraju svoje legitimne predstavnike tamo gdje to Ustav BiH predviđa, jednostavno su na krivom putu i to neće donijeti stabilnost. Mi ćemo svoje prijedloge upravo uskladiti sa svim deklaracijama i rezolucijama koje smo dobivali u našoj komunikaciji s predstavnicima europskih institucija – ističe Čović.

Kada je u pitanju uspostava nove vlasti u Federaciji BiH on kaže kako se trenutno radi na reorganizaciji Federalne vlade.

-Vjerojatno će doći do grupiranja dva ili tri ministarstva sadašnja u jedno ili dva, odnosno vjerojatno će se definirati neka nova ministarstva kako bi bila u skladu s našim agendama. Pričamo o demografiji, odlasku mladih ljudi pa logično bi bilo da imamo jedno ministarstvo na razini entiteta koje će u svojoj osnovi djelovanja imati to. Ja vjerujem da ćemo do trećeg mjeseca to usuglasiti, da Vlada može uputiti prijedloge izmjena zakona koji to uređuju u Parlament na usvajanje. A onda bi, nadam se za to vrijeme da ćemo završiti Izborni zakon, išli na imenovanje nove vlade sukladno novom ustroju – kaže Čović i dodaje kako bi bilo nepraktično imenovati ljude sa starom strukturom ministarstava, a onda za mjesec ili dva ih mijenjati.

Ovu reorganizaciju je HDZ, kaže, dogovarao sa SDA i SBB-om još prije neke tri-četiri godine, ali nisu imali kapacitete to provesti.

-Čini mi se da danas to možemo, tako da se ja nadam da ćemo na kraju prvog kvartala imati tu promjenu napravljenu u strukturi Vlade FBiH, usuglašen Izborni zakon i imenovanu Vladu Federacije. Važno je naglasiti da Vlada FBiH funkcionira u punom kapacitetu, struktura stranaka će biti slična sadašnjoj, a oba doma Parlamenta FBIH funkcioniraju također u punom kapacitetu, što najbolje potvrđuje činjenica da smo proračun za ovu fiskalnu godinu usvojili na vrijeme. Ali, ne treba čuvati stari saziv i treba što prije završiti ovaj posao, a moja je procjena da bismo do kraja trećeg mjeseca to sve realno mogli imati – naglašava Čović.

Po njegovim riječima, nova državna vlast mora nadoknaditi izgubljenih godinu dana, a procjenjuje da će do kraja veljače Parlamentarna skupština BiH apsolvirati sve što je iz Vijeća ministara dolazilo u zadnjih godinu ili dvije.

-Jednu novu dinamiku je potrebno uspostaviti i na razini Vijeća ministara, kako bi ta agenda imala svoje osnovne konture na euroatlantskom putu. Na NATO putu postoje određena ograničenja, ali ono što smo definirali dokumentima koje smo potpisivali treba do kraja ispoštovati. Kada je u pitanju unutarnja stabilnost, moramo zaživjeti pravnu državu kao takvu. Socijalna politika također mora imati jednu svoju dimenziju, ali da bi mi mogli voditi računa o socijalnoj jednakosti i imati posebnu socijalnu politiku, moramo imati vrlo jasno definiranu ekonomsku politiku u BiH, uključujući investicije. Sve je to međusobno povezano – kaže Čović još jednom dodajući kako je za hrvatski narod u BiH reforma izbornog zakonodavstva prioritet.

Što se tiče imenovanja čelnih ljudi u SIPA-i, OSA-i i drugim državnim agencijama u kojima je rukovoditeljima istekao mandat, Čović ističe da novi saziv Vijeća ministara ima zadatak odmah s liderima političkih stranaka usuglasiti stavove i njegova su očekivanja da će u narednih mjesec dana biti završena sva imenovanja za koja su već raspisane procedure i biti pokrenute procedure sukladno isteku mandata u drugim institucijama.

-Mislim da u naredna tri ili četiri mjeseca ćemo imati dvadesetak institucija u kojima će se morati imenovati novi predstavnici, uključujući članove Središnjeg izbornog povjerenstva. U narednih tridesetak dana treba sve usuglasiti, ne isključujući mogućnost nacionalne rotacije na određenim pozicijama – kaže Čović u razgovoru za Fenu.

Po njegovim riječima, nacionalna rotacija bi bila poželjna, ali da će izvjesno tamo gdje ne postoji mogućnost dogovora biti zadržan sadašnji nacionalni raspored na rukovodećim pozicijama u državnim institucijama i agencijama. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kiseljak: Obilježena 26. obljetnica osnutka 3. GB HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

Nemjerljiv je doprinos „Jastrebova“ u obrani hrvatskog naroda u BiH

Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem Mati Lučiću Maturici u vojarni u Kiseljaku koja nosi ime ovog jednog od heroja obrane Lepeničke doline, misom zadušnicom u kapelici sv. Martina u krugu vojarne te Svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, u Kiseljaku je danas obilježena 26. obljetnica osnutka 3. Gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“.

I ove godine svečanost koju je organizirala 1. pješačka (gardijska) pukovnija, postrojba Oružanih snaga koja baštini tradiciju s HVO-a , okupila je brojne „Jastrebove“ i ratne zapovjednike HVO-a predvođene generalima Stankom Soptom i Ilijom Nakićem, predstavnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata ali i mnoštvo gostiju iz cijele BiH i Hrvatske na čelu s vojnim izaslanikom brigadirom Marinom Gregorovićem.

Svečanostima u povodu 26. obljetnice utemeljenja 3.GB „Jastrebovi“ nazočili su i brojni dužnosnici HDZ BiH na svim razinama vlasti počevši od načelnika Općina Kiseljak i Kreševo Mladena Mišurića Ramljaka i Renata Pejaka do ministara i dužnosnika HDZ BiH u zakonodavnpj i izvšnoj vlasti Županije Središnja Bosna, Federacije BiH i BiH.

Predvodeći misu zadušnicu u prepunoj kapelici sv. Martina u krugu vojarne „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku, uz sudjelovanje brojnih svećenika Kreševskog dekanata, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH vjernike je pozvao da svakim danom nadograđuju slobodu za koju se se izborili hrvatski branitelji, među kojima su mnogi pripadnici 3. GB „Jastrebovi“.

Na svečanoj akademiji o okkolnostima nastanka Brigade govorio je bojnik Ilija Miličević, zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade. S još tri Gardijske brigade HVO-a, Jastrebovi su bili i okosnica obrane Hrvata u BiH.

Prigodnim govorom okupljenima se na Svečanoj akademiji obratio i brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Naglasio je pri tom kako su profesionalnim pristupom u ustroju, pripadnici 3. GB Jastrebovi, postrojbe osnovane u siječnju 1994 godine polučili su blistave rezultate na bojišnicama diljem središnje Bosne ali i u vojno- redatstvenim operacijama Hrvatske vojske i HVO-a tijekom 1994. i 1995, godine, od Maestrala i Južnog Poteza do Bljeska i Oluje.

U ime Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH čestitku bivšim pripadnicima Brigade uputio je i brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH.

Svečanu akademiju nastupom je uveličao Vojni orekstar OS BiH dok je pjesmu posvećenu svim hrvatskim braniteljima odrecitirao njezin autor narednik Goran Totić, pripadnik 2. pješačke bojne.

3. Gradijska motorizirana brigada „Jastrebovi“ istaknuo je i ove godine, utemeljena je u najtežem trenutku kada je agresija na hrvatske prostore u BiH bila na vrhuncu, a hrvatski teritorij u središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine.

Uz bogato ratno iskustvo i profesionalan pristup, pripadnici Brigade dali su ogroman doprinos obrani i stvaranju BiH. Tradiciju ove postrojbe, ratno iskustvo i profesionalnost bivši pripadnici unijeli su i u potrojbe Oružanih snaga BiH čiji su sastavni dio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari