Pratite nas

BiH

Crkva Bosnu i Hercegovinu vidi kao jedinstvenu zemlju

Objavljeno

na

Više od 50 tisuća hodočasnika do sada se prijavilo da nazoči misnom slavlju s papom Franjom u Sarajevu 6. lipnja, podatak je koji je u srijedu iznio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i predsjednik Crkvenog odbora za doček pape Franje na tiskovnoj konferenciji u Sarajevu posvećenoj upravo Papinom dolasku u BiH. Kardinal je dodao i da je, zbog velikog interesa, rok za prijavu produžen do 20. svibnja.

Hodočasnici

Inače, procjena je da će svi zainteresirani moći stati na stadion Koševo, jer je ranije planirano da se tamo osigura mjesta za do 70 tisuća hodočasnika koji žele sudjelovati na središnjem misnom slavlju. Prema Puljićevim riječima, prijave hodočasnika su, osim iz Hrvatske, stigle i iz niza drugih zemalja te iz hrvatskih katoličkih misija diljem svijeta, a pristižu prijave biskupa i kardinala. Vrhbosanski je nadbiskup potvrdio da se za sudjelovanje na misnom slavlju s papom Franjom u Sarajevu prijavilo i desetak osoba iz političkog života u Hrvatskoj, no nije otkrio o kome je riječ.

[ad id=”68099″]

Uoči Papina dolaska u Sarajevo, 5. lipnja bit će organizirano bdijenje u naselju Stup, na kojem će sudjelovati oko tisuću i pol ljudi, a oko 500 volontera iz BiH pomagat će Crkvenom odboru u organiziranju i provedbi programa Papina pohoda. Kako crkva preuzima odgovornost za dolazak Pape, pojasnio je da sve prijave moraju ići preko crkvene strukture koja mora imati uvid u sve prijave.

“Mi nikad nećemo stajati na vratima i pitati ljude koje su vjere. Ovo radimo ne zbog mise, već radi sigurnosti. Sve to je u službi sigurnosti jer ne želimo nijedan trenutak koji bi mogao unijeti sumnju. U javnosti moramo stvoriti benevolentnu klimu i vratiti povjerenje, jer se često bez razloga stvori neki osjećaj nesigurnosti“, kazao je on uz opasku da želi ohrabriti ljude i vratiti im osjećaj sigurnosti.

Dodao je i da je u razgovoru sa službama sigurnosti bio ugodno iznenađen te kako je sve pod kontrolom. Kardinal Puljić je ohrabrio ljude da dođu na susret s Papom i da ne strahuju od izgreda.

“Strahu nametnutom nemilim događajima nema mjesta u Sarajevu. Iz onoga u što imamo uvid, vrlo sam zadovoljan, jer su stvari pod kontrolom“, kazao je on.

Pitanje Međugorja

Kako je dodao, događaj koji se zbio u Zvorniku je nemio i za svaku osudu, svaka prijetnja je osuda, no iz informacija koje imaju, koordinacija crkvenog i državnog odbora je dobra te postoji jedan vrlo ljudski osjećaj sigurnosti.

Odgovarajući na pitanje ima li reakcija vjernika iz Hercegovine zbog činjenice da papa Franjo dolazi u Sarajevo, kardinal Puljić je kazao da Crkva vidi BiH kao jedinstvenu zemlju i ne pristaje da ju se dijeli po bilo kojoj osnovi.

“Mi ne idemo tom podjelom. Ona je posljedica rata, a mi ne želimo biti zaraženi bolešću podjela. Želimo gledati BiH kao cjelovitu državu, ali i Crkvu kao jedinstvenu. BiH je jedna zemlja, Sarajevo je glavni grad i za Bosnu i za Hercegovinu. A politika ima svoje različito mišljenje, no Katolička crkva to ne gleda tako”, kazao je kardinal Puljić.

Na upit u vezi s Međugorjem, odgovorio je da fenomen tog nepriznatog svetišta nema nikakve veze s Papinim pohodom. Rekao je, pak, da je Komisija  završila rad i predala Kongregaciji za nauk vjere, a ona će to proslijediti Papi, koji će dati svoj pravorijek.

Također je rekao da Crkva za sada nema preciznu procjenu koliki će biti ukupni troškovi organiziranja Papina pohoda, no sama poduzima koliko može, a javili su se i donatori. Inače, Vijeće ministara BiH do sada je osiguralo nešto manje od 500 tisuća eura, a neslužbene procjene su da će sve stajati oko milijun eura.

Svi smještajni kapaciteti u SŽ-u rezervirani za dan dolaska Pape

Pohod pape Franje BiH 6. lipnja ima višestruk značaj za cijelu državu, a konkretnu korist očekuje i sektor turizma. Na misnom slavlju na Koševu očekuje se više od 70.000 ljudi, a Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice Sarajevske županije (SŽ) izjavila je za Fenu da će se dolazak tako velikog broja vjernika pozitivno odraziti, izravno i neizravno, na turističku sliku grada i države. Dodala je i da je dolazak Pape, osim zbog povećanog broja turista, dobra poruka svijetu i signal da je BiH mjesto koje treba i vrijedi posjetiti. “Sigurno da će iz Sarajeva biti poslana jedinstvena poruka svijetu, a to je poruka mira, ljubavi, suživota i svega onoga dobrog među ljudima što treba razvijati. Turizam je sigurno jedan od načina da se takvi odnosi stvaraju među ljudima“, rekla je Hadžiefendić-Mešić ističući da su već svi smještajni kapaciteti na dan dolaska Pape rezervirani.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Mektić: Devet muškaraca osumnjičenih za terorizam stižu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u četvrtak kako će ovog tjedna u tu zemlju iz Sirije biti deportirana devetorica njenih državljana koji su osumnjičeni za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima.

Predsjedništvo BiH je 29. studenog dalo suglasnost za prihvat većeg broja osoba koje su se nakon poraza terorističke tvorevine Islamska država (IS) našle u zatočeništvu u logorima pod nadzorom kurdskih snaga u Siriji.

Prvotne informacije bile su kako se odluka odnosi na žene i djecu, njih ukupno 24, no ministar sigurnosti sada je potvrdio kako će u BiH biti deportirana i devetorica muškaraca.

“Tih devet građana BiH će odmah po dolasku biti uhićeni, a što se tiče žena i djece, nitko ne može biti isključen (iz sumnje) da je surađivao s teroristima”, kazao je Mektić novinarima u Sarajevu.

Kazao je kako su imena osoba, čija je deportacija odnosno dolazak u BiH najavljen za subotu, dostavljena policijskim agencijama i sada se poduzimaju mjere kako bi se provele nužne provjere.

Tko su muškarci, bivši pripadnici terorističkih skupina u Siriji ili Iraku koji će biti među deportiranima ministar Mektić nije objavio, no još početkom listopada bio je najavljen dolazak Armina Ćurta, Senada Kasupovića, Jamina Keserovića, Emira Ališića, Miralema Berbića, Hamze Labidija, Muharema Dunića, Emira Markote i Armina Dželke.

Na inzistiranje SAD vlasti u BiH pristale su prihvatiti te osobe koje su zarobljene kao pripadnici IS-a ili drugih terorističkih skupina poput Fronte al-Nusra.

Njihova je deportacija ipak morala biti prolongirana jer je planove poremetila turska vojna intervencija protiv Kurda na sjeveru Sirije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čović: Vlada FBiH ne može se ustrojiti dok se ne ukinu neustavna ministarstva

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu kako se nova Vlada Federacije BiH neće moći ustrojiti dok se ne ukinu neustavna ministarstva, te je izrazio očekivanje da će se s bošnjačkim političkim partnerima u nekoliko predstojećih mjeseci postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona kako Hrvatima drugi narodi ne bi na izborima nametali političke predstavnike.

“Ne može se imenovati nova Vlada Federacije BiH, a da to ne rekonstruiramo. Imamo neustavnih ministarstava koje već desetak godina imaju takav status. To želimo riješiti”, rekao je Čović.

Pri tome je pojasnio kako dužnosnici HDZ-a BiH razgovaraju s vodećom bošnjačkom Strankom demokratske akcije o rekonstrukciji Vlade FBiH.
Odlukom Ustavnoga suda Federacije BiH po apelaciji tadašnje predsjednice Borjane Krišto (HDZ BiH) neustavnim su proglašena ministarstva kulture, obrazovanja i sporta jer je to isključiva nadležnost županija, a ne Federacije BiH.

Unatoč odluci Ustavnog suda FBiH, ta ministarstva godinama nisu ukinuta.

Čović je pojasnio kako bi se umjesto tih resora uspostavila nova ministarstva koja bi se bavila drugim pitanjima. Ranije se najavljivalo da bi jedno od ministarstava trebalo biti posvećeno mladima i demografiji.

Po riječima predsjednika HDZ-a BiH, predstavnici ove stranke sa SDA razgovaraju i o izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se spriječilo da brojniji narodi preglasavaju Hrvate kao što je to bio slučaj sa članom BiH Predsjedništva Željkom Komšićem na posljednjim izborima. Čović je optimističan da je taj cilj moguće ostvariti u sljedećih nekoliko mjeseci.
“Sve što radimo oko Izbornog zakona realno je da riješimo za dva do tri mjeseca”, pojasnio je.

Sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u nekoliko predmeta protiv BiH da se predstavnici manjina ne mogu kandidirati niti ih građani birati na izborima, dok je Ustavni sud BiH u predmetu Bože Ljubića osporio odredbe Izbornog zakona i utvrdio mogućnost zloporaba i preglasavanja prigodom izbora nacionalnih predstavnika u gornji, nacionalni koncipirani Dom naroda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari