Connect with us

BiH

Crkva Bosnu i Hercegovinu vidi kao jedinstvenu zemlju

Objavljeno

-

[su_heading size=”21″]Više od 50 tisuća hodočasnika do sada se prijavilo da nazoči misnom slavlju s papom Franjom u Sarajevu 6. lipnja, podatak je koji je u srijedu iznio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i predsjednik Crkvenog odbora za doček pape Franje na tiskovnoj konferenciji u Sarajevu posvećenoj upravo Papinom dolasku u BiH. Kardinal je dodao i da je, zbog velikog interesa, rok za prijavu produžen do 20. svibnja.[/su_heading]

Hodočasnici

Inače, procjena je da će svi zainteresirani moći stati na stadion Koševo, jer je ranije planirano da se tamo osigura mjesta za do 70 tisuća hodočasnika koji žele sudjelovati na središnjem misnom slavlju. Prema Puljićevim riječima, prijave hodočasnika su, osim iz Hrvatske, stigle i iz niza drugih zemalja te iz hrvatskih katoličkih misija diljem svijeta, a pristižu prijave biskupa i kardinala. Vrhbosanski je nadbiskup potvrdio da se za sudjelovanje na misnom slavlju s papom Franjom u Sarajevu prijavilo i desetak osoba iz političkog života u Hrvatskoj, no nije otkrio o kome je riječ.

[ad id=”68099″]

Uoči Papina dolaska u Sarajevo, 5. lipnja bit će organizirano bdijenje u naselju Stup, na kojem će sudjelovati oko tisuću i pol ljudi, a oko 500 volontera iz BiH pomagat će Crkvenom odboru u organiziranju i provedbi programa Papina pohoda. Kako crkva preuzima odgovornost za dolazak Pape, pojasnio je da sve prijave moraju ići preko crkvene strukture koja mora imati uvid u sve prijave.

“Mi nikad nećemo stajati na vratima i pitati ljude koje su vjere. Ovo radimo ne zbog mise, već radi sigurnosti. Sve to je u službi sigurnosti jer ne želimo nijedan trenutak koji bi mogao unijeti sumnju. U javnosti moramo stvoriti benevolentnu klimu i vratiti povjerenje, jer se često bez razloga stvori neki osjećaj nesigurnosti“, kazao je on uz opasku da želi ohrabriti ljude i vratiti im osjećaj sigurnosti.

Dodao je i da je u razgovoru sa službama sigurnosti bio ugodno iznenađen te kako je sve pod kontrolom. Kardinal Puljić je ohrabrio ljude da dođu na susret s Papom i da ne strahuju od izgreda.

“Strahu nametnutom nemilim događajima nema mjesta u Sarajevu. Iz onoga u što imamo uvid, vrlo sam zadovoljan, jer su stvari pod kontrolom“, kazao je on.

Pitanje Međugorja

Kako je dodao, događaj koji se zbio u Zvorniku je nemio i za svaku osudu, svaka prijetnja je osuda, no iz informacija koje imaju, koordinacija crkvenog i državnog odbora je dobra te postoji jedan vrlo ljudski osjećaj sigurnosti.

Odgovarajući na pitanje ima li reakcija vjernika iz Hercegovine zbog činjenice da papa Franjo dolazi u Sarajevo, kardinal Puljić je kazao da Crkva vidi BiH kao jedinstvenu zemlju i ne pristaje da ju se dijeli po bilo kojoj osnovi.

“Mi ne idemo tom podjelom. Ona je posljedica rata, a mi ne želimo biti zaraženi bolešću podjela. Želimo gledati BiH kao cjelovitu državu, ali i Crkvu kao jedinstvenu. BiH je jedna zemlja, Sarajevo je glavni grad i za Bosnu i za Hercegovinu. A politika ima svoje različito mišljenje, no Katolička crkva to ne gleda tako”, kazao je kardinal Puljić.

Na upit u vezi s Međugorjem, odgovorio je da fenomen tog nepriznatog svetišta nema nikakve veze s Papinim pohodom. Rekao je, pak, da je Komisija  završila rad i predala Kongregaciji za nauk vjere, a ona će to proslijediti Papi, koji će dati svoj pravorijek.

Također je rekao da Crkva za sada nema preciznu procjenu koliki će biti ukupni troškovi organiziranja Papina pohoda, no sama poduzima koliko može, a javili su se i donatori. Inače, Vijeće ministara BiH do sada je osiguralo nešto manje od 500 tisuća eura, a neslužbene procjene su da će sve stajati oko milijun eura.

Svi smještajni kapaciteti u SŽ-u rezervirani za dan dolaska Pape

Pohod pape Franje BiH 6. lipnja ima višestruk značaj za cijelu državu, a konkretnu korist očekuje i sektor turizma. Na misnom slavlju na Koševu očekuje se više od 70.000 ljudi, a Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice Sarajevske županije (SŽ) izjavila je za Fenu da će se dolazak tako velikog broja vjernika pozitivno odraziti, izravno i neizravno, na turističku sliku grada i države. Dodala je i da je dolazak Pape, osim zbog povećanog broja turista, dobra poruka svijetu i signal da je BiH mjesto koje treba i vrijedi posjetiti. “Sigurno da će iz Sarajeva biti poslana jedinstvena poruka svijetu, a to je poruka mira, ljubavi, suživota i svega onoga dobrog među ljudima što treba razvijati. Turizam je sigurno jedan od načina da se takvi odnosi stvaraju među ljudima“, rekla je Hadžiefendić-Mešić ističući da su već svi smještajni kapaciteti na dan dolaska Pape rezervirani.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari