Pratite nas

Crkva prodaje imovinu da pokrije dug Gimnazije

Objavljeno

na

Zbog neispunjenih obećanja vlasti, biskup Komarica prisiljen na radikalne poteze

Financijski problemi banjolučke Opće gimnazije – Katoličkog školskog centra još nisu riješeni jer ta škola za razliku od svih drugih sličnih obrazovnih ustanova, još nije u proračunu Vlade RS-a. Biskup Franjo Komarica je izrazio nadu da ipak neće morati doći do prisilnog zatvaranja ove odgojno-obrazovne ustanove i da će se vlasti RS-a potruditi da povećaju dosadašnji mjesečni grant školi, ali i da prvo dodijele predviđene grantove za protekle mjesece, prenio je Dnevnik.ba

O daljem opstanku i radu ove škole, zbog nedostatka nužnih financijskih sredstava, nedavno su razgovarali biskup banjolučki Franjo Komarica, u pratnji pomoćnog biskupa Marka Semrena i ravnatelja KŠC-a Ivice Božinovića s resornim ministrom Goranom Mutabdžijom te direktorom Republičkog tajništva za vjere u Vladi RS-a Draganom Davidovićem. Predstavnici vlasti su se i ovaj put pohvalno izrazili o dosadašnjem devetogodišnjem radu Opće gimnazije KŠC – Škola za Europu u Banjoj Luci i požalili što je ona zbog dosadašnje neuključenosti u proračun Vlade RS-a dovedena u pitanje za svoj daljnji poželjan i potreban rad.
Uvjeravali su biskupa Komaricu i njegove suradnike kako postoji volja za većom pomoći školi nego što je bila do sada, kada je Vlada pomagala rad škole u obliku (neredovitih) grantova u visini do 50 posto od potrebnih financijskih sredstava, ali da za sada nema novca.
Biskup Komarica se požalio da je Biskupija u velikim dugovima zbog škole i da je prisiljen prodavati preostalu skromnu crkvenu imovinu da vrati dug Gimnazije.
Naglasio je i kako škola i ne mora postojati u Banjoj Luci, ali bi u tom gradu morali opet moći živjeti domaći katolici, kojih više od 90 posto, nažalost, još nema, jer su protjerani.
VL

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

Dodik će upoznati Grabar Kitarović sa zaključcima Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je donijelo nekoliko zaključaka. Iz njih se iščitava da će BiH od Republike Hrvatske zatražiti da lokaciju predviđenu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Trgovska Gora u Općini Dvor koja je u blizini granice s BiH izmjesti na neku drugu lokaciju, javlja Hrvatski medijski Servis. 

Zaključke Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

“1. Bosna i Hercegovina traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Općina Dvor, Republika Hrvatska, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

2. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

3. Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informira zemlje članice Europske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, inzistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Bernardić: ‘HDZ donosi zakon kako bi legalizirao svoje crne fondove’

Objavljeno

na

Objavio

Teške optužbe padaju na račun HDZ-a zbog zakona koji regulira financiranje političkih aktivnosti, koji omogućuje strankama trošenje četiri puta više novca u kampanjama.

“Zakon se donosi svega nekoliko dana prije raspisivanja europskih izbora. Pokušava se danas isforsirati izglasavanje zakona, tako se krši demokratska praksa, ali i Zakon o radu. Potreban je isključivo da bi se legalizirali crni fondovi HDZ-a. I neki dan je izašla afera u Nacionalu u kojoj je Mamić donirao milijun eura HDZ-u za predsjedničku kampanju. Još uvijek imamo slučaj Fimi medija. Dizanjem novca koji mogu potrošiti u kampanji, legaliziraju crne fondove. Ptice na grani znaju da se financiraju iz crnih fondova, žele oprati te novce i koristiti ih u kampanji. Na taj način kupuju europske izbore i birače”, rekao je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Saboru predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Podsjetimo, izjašnjavanje o amandmanima trajalo je cijelu noć jer je Most predao njih gotovo 900 kako bi opstruirao donošenje zakona.

Šef SDP-ovog kluba Arsen Bauk podsjeća da se prema preporukama Venecijanske komisije ne bi smjela mijenjati izborna pravila u izbornoj godini, a ovdje zakon planira donijeti “nekoliko sati prije raspisivanja izbora”.

Također je podsjetio da je preporuka Ustavnog suda da bitni zakoni ne stupaju na snagu odmah nakon objave u Narodnim novinama. Bauk kaže da se za regularne izbore mora sa zakonom uskladiti sastav Državnog izbornog povjerenstva, a da HDZ i to opstruira uskraćujući pravo opoziciji na jednog člana u DIP-u.

“Zbog toga je potpumno nepotrebno dovedena u pitanje neregularnost izbora u RH. Nadam se da će predsjednica spriječiti tu vstu proceduralnog nasilja i da neće odmah potpisati taj zakon”, prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentari