Connect with us

Događaji

Crkveni mediji daju obilje građe za izgradnju kulture susreta u hrvatskom društvu

Objavljeno

on

Okrugli stol “Komunikacija i milosrđe: izazovi za hrvatski medijski prostor” održan je u srijedu 4. svibnja u prigodi 50. obljetnice Svjetskoga dana sredstava društvenih komunikacija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

[ad id=”93788″]

O medijima su govorili novinarka Nove TV Ivana Petrović, glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić, profesor s Odjela za komunikologija na Sveučilištu u Osijeku Ivica Šola, profesor na Hrvatskim studijima Danijel Labaš, profesor s Fakulteta političkih znanosti Božo Skoko, novinari Večernjega lista Dražen Ćurić i novinar HRT-a Branimir Bilić.

Novinarka Nove TV Ivana Petrović naglasila je kako je Hrvatsko katoličko sveučilište jedno od prvih mjesta gdje se nudi i njeguje dijalog u hrvatskom društvu te ocijenila kako danas u Hrvatskoj prevladava izostanak susreta i dijaloga.

Glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić je napomenuo kako crkveni mediji (Glas Koncila, Hrvatski katolički radio i kršćanska obiteljska revija Kana) nude kulturu susreta i dijaloga jer otvaraju prostor drugima, drukčijima i malim ljudima.

– Crkveni mediji pokušavaju dati svoj doprinos dijalogu u društvu na izravan i neizravan način.  Sadržaji koje objavljujemo formiraju suvremene katolike – rekao je.

Dodao je kako crkveni ljudi trebaju djelovati u duhu crkvenoga nauka, poticanja dijaloga te zajedničkim nastupima u duhu ekumenizma.

– Držimo se načela protiv ozloglašavanja i etiketiranja. Prihvaćamo kritiku čina i stava, ali ne idemo na osobu – napomenuo je Miklenić.

Naglasio je kako crkveni mediji daju obilje građe kao ponudu za izgradnju kulture susreta u hrvatskom društvu.

– U hrvatskim medijima ne postoji satira, koja počiva na ideji, nego “satara” koja proistječe iz ideologije i pretvara se u govor mržnje. Politička satira danas je nemoguća zato što su političari postali satiričari, a kako su s druge strane novinari postali političarima – kazao je Ivica Šola.

Profesor na Hrvatskim studijima Danijel Labaš je istaknuo kako mediji danas nisu u stanju prepoznati definiciju slobode pa umjesto dijaloga vode netolerantne monologe. Zato, smatra Labaš, dolazi do erozije profesije.

Božo Skoko je ustvrdio kako bi mediji umjesto utrke za prodajom, čitanošću i “klikovima” trebali voditi računa o vjerodostojnosti autora, tekstova i njihovoj prezentaciji.

– Dobri autori se zato izdižu svojom kvalitetom pa se onda uz njih i publika vezuje – naglasio je Skoko.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari