Connect with us

Komentar

Crna Gora i Hrvatska trebaju još jednom pokušati dogovorom riješiti spor oko Prevlake

Objavljeno

on

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak za podgorički neovisni dnevnik Vijesti da Crna Gora i Hrvatska trebaju još jednom pokušati dogovorom riješiti spor oko Prevlake, prije nego što se to pitanje iznese pred međunarodni sud.

[ad id=”93788″]

“Smatram da bi trebalo pokušati doći do utvrđivanja zajedničke državne granice naposrednim dogovorom i sklapanjem ugovora o granici prije nego odlučimo da ovo pitanje iznesemo pred neko međunarodno pravosudno tijelo”, kazala je Grabar-Kitarović.

Prema njenim riječima, mora se poći od međunarodnopravnog načela poštivanja bivših republičkih granica, “kako su obje naše države prihvatile u svojim temeljnim dokumentima”.

“A i o izlaženju pred neko međunarodno tijelo, bilo međunarodni sud, bilo arbitražu, također se trebalo usuglasiti”, kazala je Grabar-Kitarović. Predsjednica Hrvatske ocijenila je da je od uspostavljanja “privremenog” režima na Prevlaci prošlo previše vremena. “Mislim da smo dovoljno zreli da se ovi pitanje riješi u duhu dobrosusjedskih odnosa i prijateljstva”, poručila je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica u petak i subotu boravi u Budvi gdje će sudjelovati na forumu posvećenom globalnoj i regionalnoj sigurnosti. Na forum pod nazivom 2BS (“To Be Secure”), koji se bavi pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti te sigurnosti u jugoistočnoj Europi, predsjednica Grabar-Kitarović sudjeluje drugu godinu zaredom, a svojim sudjelovanjem iskazuje potporu naporima Crne Gore u uključivanju u euroatlantske integracije.

Osim u petak na otvaranju ovogodišnjeg foruma pod nazivom “Globalna sigurnost u opasnosti – izazovi i odgovori”, Grabar-Kitarović će u subotu, zajedno s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, sudjelovati kao govornica na predsjedničkom forumu pod nazivom “Zajednička sigurnost – zajednička odgovornost”.

.

Na ovom, šestom po redu forumu, razgovarat će se o budućnosti NATO-a, izbjegličkoj krizi, odnosu Rusije sa Zapadom, izborima u Americi i utjecaju na američku vanjsku politiku, IS-u, kao i o globalnim i regionalnim sigurnosnim pitanjima koja su od važnosti za saveznike i partnere uoči predstojećeg summita NATO-a u Varšavi.

Skup će otvoriti crnogorski premijer Đukanović, a govorit će i predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera i američka veleposlanica u Podgorici Margaret Ann Uyehara.

Uvodni govor održat će zamjenik glavnog tajnika NATO-a veleposlanik Alexander Vershbow, a očekuje se i izlaganje ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavasoglua.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari