Connect with us

Iz Svijeta

Crna Gora: Neslaganja u novoj vlasti – DF neće Zdravka Krivokapića za mandatara

Objavljeno

-

Foto: arhiva

Noć uoči konstitutivne sjednice crnogorske Skupštine, na kojoj bi trebalo da nova vladajuća većina sastavljena od tri oporbene koalicije, nakon 30 godina vlasti Demokratske partije socijalista, izabere predsjednika parlamenta iz svojih redova, došlo je do međusobnih neslaganja, zbog čega je neizvjesno hoćeli sutra, kako su najavljivali ponuditi i ime mandatara za sastav nove vlade.

Kako su prenijeli u utorak uveče mediji u Podgorici, na sastanku novih partnera vlasti, koji je u manstiru Ostrog, jednoj od najvećih pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, organizirao mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije, čelnik koalijcije Crno na bijelo Dritan Abazović, navodno je za mandara predložio nositelja prosrpske liste „Za budućnost Crne Gore“, Zdravka Krivokapića, što na iznenađenje crnogorske javnosti nije prihvatio Demokratski front/DF/, navjeći član upravo koalicije koju je na izborima predvodio Krivokapić.

Kako bi zaustavili spekulacije, nakon sastanka su iz DF-a priopćili da oni podupiru svoga nositelja liste, ali prije nego što stanu iza njega žele čuti njegovo objašnjenje za, kako je naveo Milan Knežević, “očigledan Krivokapićev dogovor s Dritanom Abazovićem kako ključni resori u vladi ne mogu pripasti DF-u, te da ta partija ne može predlagati svoje najistaknutije srpske političare za članstvo u novoj vladi”.

Knežević je time potvrdio ranije spekulcije kako su vanjskopolitički partneri Crne Gore iz NATO-a zahtijevali od Abazovića da jedan od uvijeta formiranja nove vlade bude to da na čelu Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprave policije, Agencije za nacionalnu sigurnost, Ministarstva obrane, Vojno-obavještajne agencije, Ministarstva vanjskih poslova i MInistarstva pravde, ne mogu biti ljudi iz prosrpskog i Rusiji bliskog DF-a.

Knežević je potvdio i zahtjev građanskoga bloka da nitko od čelnika DF-a, koji su, kako je rekao ranije Abazović, „kompromitirani i dijele ljude u Crnoj Gori“ ne može zauazeti visoku dužnost u novoj vladi.

Ipak, očekuje se da će potporu sva tri partnera nove vlasti za predsjednika crnogorskoga parlamenta sutra dobiti član koalicije „Mir je naša nacija“, čije ime nije priopćeno, ali se nagađa kako bi to mogao bit čelnik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

Na parlamentrarnim izborima u Crnoj Gori većinu mandata osvojile su tri dojučerašnje oporbene koalicje “Za budućnost Crne Gore”, okupljene oko SPC i DF-a, te građanske “Mir je naša nacija” koju je predvodio Aleksa Bečić i “Crno na Bijelo”, s Dritanom Abazovićem na čelu.

SPC: birači čuli glas crkve koja se usprotivila zakonu o slobodi vjeroispovjesti

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, nakon što je mitropolit SPC-a Amfilohjije organizirao u utorak navečer sastanak čelika nove vlaste, pozvao je sve koji su sudjelovali na izborima, a prije svih novu većinu, „da do kraja pokažu mudrost i odgovornost”, dok su građanima čestitali što su na izborima 30. kolovoza “pokazali dostojanstvo, zrelost, mudrost i čovječnost jer su pokazali i sebi i svijetu da se i u uvjetima povišenih tenzija izborni proces može provesti mirno i bez izgreda“.

SPC se zahvalila građanima koji su, kako navode, čuli glas crkve koja se usprotivila zakonu o slobodi vjeroispovjesti, protiv koga je SPC mjesecima organizirala prosvjedne šetnje, a koji u donedavno vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista vide razlog izbornog poraza.

“Zato i danas, s ovoga svetog mjesta, pozivamo sve sudionike izbornoga procesa da do kraja pokažu mudrost i odgovornost te nakon ostvarene pobjede na izborima formiraju Skupštinu i Vladu, očekujući od njih duha požrtvovnosti, solidarnosti i međusobnoga razumijevanja te da budu svjesni povijesnoga značenja trenutka, napora i žrtava koji je naš narod uložio u ovu pobjedu”, priopćio je Episopski savjet SPC u Crnoj Gori. (Hina)

Dritan Abazović vraća Mila Đukanovića na vlast u Crnoj Gori

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari