Connect with us

Kronika

Crna Gora unatoč sporu s Hrvatskom obnavlja školski brod ‘Jadran’

Objavljeno

-

U Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj u Crnoj Gori u punom je jeku remont jedrenjaka Jadran, nekad školskog broda Jugoslavenske ratne mornarice, danas u sastavu ratne mornarice Crne Gore, a kojega Hrvatska potražuje u sklopu sukcesije. Kako je u nedjelju izvijestio podgorički dnevni list Pobjeda, remont koji je počeo u rujnu prošle godine trebao bi biti završen do kraja lipnja. Najveći zahvat 1,7 milijuna eura vrijednog posla je ugradnja novog glavnog motora i pripadajućih dijelova pogonskog sustava poput novog propelera i osovine.

Dosad su već bili demontirani i obnovljeni svi drveni dijelovi snasti, krmeni jarbol, elektroinstalacije, obavljeno je i dokovanje tijekom kojega je temeljito obnovljena oplata i zamijenjene dotrajale zakovice. Do kraja obnove ovog 81 godinu starog ljepotana bit će ugrađen novi električni sustav, desalinizator, nova oprema za navigaciju i komunikaciju i još mnoštvo druge opreme. Kad remont bude gotov, prenosi Pobjeda informacije iz tamošnjeg ministarstva obrane, crnogorska mornarica već ima pozive na međunarodna krstarenja iz Nizozemske, Francuske, Italije i Grčke, na kojima bi se obavljala obuka studenata kotorskog Fakulteta za pomorstvo, odnosno kadeta grčke mornaričke akademije.

U reportaži iz Bijele ne spominje se hrvatsko-crnogorski spor oko broda Jadran, no Hrvatska i dalje potražuje jedrenjak kojem je od 1972. do raspada Jugoslavije kao matična luka bio upisan Split. Prošle godine su u Slobodnoj Dalmaciji trojica bivših zapovjednika Jadrana Stipe Lakoš, Anđelko Medijć i Stjepan Bernardić kritizirali hrvatski državni vrh zbog nedovoljnog zalaganja da se Jadran ponovo dovede u Hrvatsku, odnosno u Split i Loru gdje je desetljećima bio stacioniran. Na početku rata u Hrvatskoj, Jadran se zatekao u Crnoj Gori i otad je tamo ostao, a vlasti te zemlje kao svoj argument navode činjenicu da je 1933. prva luka u koju je jedrenjak uplovio bio Tivat.

Krajem prošle godine najavljeno je da će o Jadranu – uz još nekoliko sporova – raspravljati i komisija za rješavanje imovinskih pitanja između Hrvatske i Crne Gore. U medijima južnog susjeda tada se pisalo i o bojazni da bi brod i nekoliko drugih imovinskih problema mogli biti postavljeni kao prepreka Crnoj Gori u pristupnim pregovorima s EU, no službeni Zagreb tada je odgovorio da se “Hrvatska jasno zauzima za nastavak procesa proširenja, koji se temelji na individualnom vrednovanju postignuća država kandidata u ispunjavanju kriterija, te preuzimanju i provedbi pravne stečevine EU”.

IP/dalmacija-news

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas