Connect with us

Balkan

Crna Gora: Zatvorena birališta, rekordno niska izlaznost birača

Objavljeno

-

Foto: EPA

Birališta u Crnoj Gori na izvanrednim parlamentarnim izborima zatvorena su u nedjelju u 20 sati, a prvi privremeni rezultati očekuju se iza 21 sat.

Izlaznost je prema podacima Centra za monitoring (CEMI) do 19 sati iznosila oko 55 posto, što je povijesno najniža izlaznost na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori od uvođenja višestranačja u toj zemlji.

Na izborima 2020. godine, kad je tadašnja oporba prvi puta nakon tri desetljeća porazila Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića, izlaznost je iznosila skoro 78 posto.

Na ovim izborima sudjeluje 15 stranaka i koalicija, a istraživanja pokazuju da će Pokret Europa sad (PES), politička stranka nastala iz prve vlade formirane nakon parlamentarnih izbora u kolovozu 2020.

Čelnik te stranke Milojko Spajić kazao je da očekuje pobjedu te da u narednih nekoliko godina Crnu Goru vidi kao uspješnu zemlju, posebno u domeni gospodarstva. On je novinarima nakon glasanja kazao da su svi izbori praznik demokracije, a da su parlamentarni posebno bitni.
“Razumijem da su građani umorni od crnogorskog stila politike, ali parlamentarni izbori znače život u naredne četiri godine jer će parlament izglasavati reforme i zakone za sve nas”, kazao je Spajić.

Predviđa se da će PES osvojiti oko 30 posto podrške birača, te će morati u postizbornoj koaliciji tražiti partnere.

Među prvima se ponudio čelnik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić koja na izborima nastupa s Ujedinjenom reformskom akcijom aktualnog premijera Dritana Abazovića. Nakon glasanja Bečić je rekao da očekuje respektabilan rezultat, da je otvoren za postkoalicijske dogovore sa svima osim s Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

„Što se tiče drugih političkih subjekata, svi oni koji žele da nastavimo borbu protiv mafije, gospodarski i socijalno da se uzdižemo, da jačamo građansku, pomirenu i europsku Crnu Goru, da poštujemo međunarodno preuzete obaveze, da unaprjeđujemo regionalnu saradnju, naši su potencijalni koalicijski partneri“, poručio je Bečić.

Iako se očekuje da će Đukanovićev DPS imati podršku preko 20 posto birača, njen koalicijski potencijal je upitan, jer nakon 30 godina vladavine teško mogu naći partnere na političkoj sceni, ocjena je analitičara.

Izvanredne parlamentarne izbore u Crnoij Gori pratilo je oko dvije tisuće domaćih i stranih promatrača koji nisu zabilježili veće nepravilnosti koje bi utjecale na rezultat.

Crnogorski parlament ima 81 zastupničko mjesto. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas