Pratite nas

Razno

Crno tržište: Plagijati i lažne diplome idu k’o halva

Objavljeno

na

Svjedodžba iz srednje škole ili fakultetska diploma, seminarski, magistarski, pa čak i doktorski rad, mogu se kupiti na “crnom tržištu znanja”, a gotovi radovi nude se iz svih znanstvenih oblasti, s obzirom na to da na fakultetima rijetko otkrivaju takve prevare. Falsificiraju se diplome ne samo visokih škola iz manjih sredina ili privatnih fakulteta, već i najuglednijih sveučilišta.

Stotine takvih oglasa mogu se naći na internet-portalima u Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji i Hrvatskoj.

Reforma obrazovanja

diplomaKako je Avazu kazao glavni federalni inspektor za obrazovanje Aldin Međedović, u fregmentiranom obrazovnom sustavu u BiH javlja se prostor za zloupotrebe, što ukazuje na potrebu snažnijeg angažmana vlasti i inspekcijskog nadzora te reformi visokog obrazovanja, kako bi se takve stvari spriječile.

Prošli tjedan obratili su nam se iz MUP-a Tuzlanske županije, Policijska stanica Srebrenik, tražeći od nas da provjerimo vjerodostojnost jedne diplome. Budući da je izdana na Univerzitetu u Sarajevu, kontaktirali smo ih i sada smo u fazi utvrđivanja je li riječ o validnom dokumentu ili falsifikatu – kazao je Međedović.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja (FMON) od početka godine registrirali su šest nevjerodostojnih obrazovnih isprava.

Jednu provjeru radili smo na zahtjev Ministarstva prosvjete Crne Gore, a provjere smo radili i za “Zagrebački holding”, jer su im prilikom zapošljavanja priložene sumnjive diplome. Kandidati su navodili da su srednju školu završili u Sarajevu, a ustanovili smo da nisu. Najviše nevažećih diploma evidentirali smo 2009. godine, čak 16, a 2011. imali smo 11 takvih slučajeva – kazali su Avazu iz Ministarstva.

Profesori na nekim sarajevskim fakultetima koje smo kontaktirali kazali su nam da znaju da postoje oglasi za prodaju akademskih radova, ali tvrde da nisu imali iskustvo sa studentima koji su koristili takve usluge.

U jednom oglasu na koji smo naišli navedeno je da je on zamišljen kao “projekt koji treba omogućiti srednjoškolcima i studentima lakšu i bržu izradu”.

Nakon višegodišnjeg iskustva i uspjeha u pisanju radova, želja nam je bila da naše usluge približimo što većem broju korisnika. Svi naši radovi su originalni, nisu kopirani ni tuđi. Izrađujemo ih u suradnji s vama – stoji u ovom oglasu.

Uz takve oglase mogu se naći i komentari studenata. Među njima je i onaj studenta iz Banje Luke, koji je napisao da je uz pomoć naručenog seminarskog rada dobio desetku na fakultetu. Objasnio je i da je rad naručio jer je bio prezauzet izlascima pa nije imao vremena da ga sam pripremi.

Izravan kontakt

U razgovoru s ponuđačima intelektualnih usluga uvjerili smo se da je moguće pregovarati o svim detaljima, uključujući i cijenu. Osoba koja je ostavila svoj kontakt, a koja se predstavlja kao Vesna, kazala nam je da je uspjeh zagarantiran s radovima koje prodaje. Ističe da su njene cijene među najnižim na tržištu, prilagođene standardu studenata.
– U protekle tri godine napisala sam oko 200 radova. Tijekom procesa pisanja naručitelj i autor u pravilu ne dolaze u izravni kontakt, već informacije i materijale razmjenjuju e-mailovima i porukama – pojasnila nam je ona.

Potvrđeni slučajevi

Tužiteljstvo Brčko Distrikta BiH podiglo je optužnice protiv dvojice bivših uposlenika javnih službi u Distriktu zbog sumnje da su nabavili i u svrhu zapošljavanja upotrijebili falsificirane diplome o završenoj srednjoj školi.

Sudski postupak i istraga vođeni su protiv Petra Jurčića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH i direktora “Hypo Alpe Adria banke” sa sjedištem u Mostaru, zbog posjedovanja lažne diplome Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

I Šaban Nurić iz Gračanice se na osnovu lažne diplome zaposlio na više privatnih univerziteta u BiH i regiji.

Cijene usluga

15-250 KM esej i maturski rad
1.000 KM seminarski rad
5.000 KM doktorski rad
50 KM ocjena u srednjoj školi
200-300 KM ispit na fakultetu

Pogled.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Razno

dr. Stjepandić: Pismo njemačkome veleposlaniku Schultze-u

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski znanstvenik iz njemačkog Bensheima dr. Josip Stjepandić uputio je otvoreno pismo njemačkom veleposlaniku u Zagrebu Thomas E. Schultzeu zbog njegova Twitter statusa o Goranu Beus Richembergu kao članu njemačke zajednice u Hrvatskoj.

Pismo prenosimo u cijelosti: 

Štovani gospodine Schultze,

sa zgražanjem sam primio na znanje Vaš najnoviji Twitter-status, u kojem sliku s hrvatskim zastupnikom Beusom Richemberghom dijelite uz komentar: „Veleposlanik Thomas E. Schultze nakon današnjeg sastanka sa saborskim zastupnikom Beusom Richemberghom: šokiran sam uvredama, napadima i prijetnjama smrću na društvenim mrežama upućenim članu njemačke zajednice u Hrvatskoj i zastupniku Hrvatskog sabora. Osuđujem te napade.“

Svaki imalo razuman čovjek sigurno će Vas poduprijeti u Vašoj osudi svakog nasilja. Unatoč tomu, Vašu poveznicu s gospodinom  Beusom Richemberghom smatram pogrješnom, kontraproduktivnom te vrlo škodljivom za Njemačku.

Dne 28. lipnja 2013, dva dana prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, tadašnja neokomunistička saborska većina donijela je zakon (tzv. Lex Perković), koji je privremeno spriječio izručenje dvojice bivših čelnika udbe Njemačkoj. Nakon prijetnje sankcijama od strane Europske Unije zakon je ipak izmijenjen, dvojica osumnjičenika bili su izručeni te potom na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu 3. kolovoza 2016 zbog ubojstva osuđeni na doživotne zatvorske kazne. Obojica osuđenika vođenje postupka označili su korektnim.

Donošenju tzv. „Lex Perković“ slijedila je besprimjerna kampanja blaćenja u očigledno kontroliranim hrvatskim medijima, punim poruge i potcjenjivanja Njemačke.  Jedan od najžešćih zagovornika tzv. „Lex Perković“ bio je gospodin Beus Richembergh u svome svojstvu kao član Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav u hrvatskome Saboru.

Bilo je tako ružno, da se svaki pristojan Hrvat morao crvenjeti od srama!

Samo iz ovog razloga gospodin Beus Richembergh za cijeli svoj vijek diskvalificirao se za bilo koju suradnju s Njemačkom te bi ga se trebalo kloniti kao sugovornika!

Osim toga, gospodin Herr Beus Richembergh je u najmanju ruku  prijeporna osoba, ako je vjerovati mrežnim izvorima. Kao sin muslimansko-bosnjačkog oca i majke Hrvatice u djetinjstvu je nosio majčino prezime Beus, sve dok s 20 godina nije dodao prezime Richembergh. Niti Beus niti Richembergh ne mogu se naći u javno pristupnim popisima njemačkih prezimena. Stoga je neobjašnjivo, kako je on mogao doći do njemačkog podrijetla, pogotovo jer se po iskazu svjedoka neko vrijeme izjašnjavao kao Srbin odnosno Židov.

Dalje je gospodin Beus Richembergh iznova bio optužen da je bio posebno vjerni pristaša jugokomunističkoga režima. Tereti ga se da je prijavio dvije kolegice učenice te nastavnicu zbog školskog rada o junačkoj operi „Nikola Šubić Zrinjski“, zbog čega su one bile progonjene od jugokomunističkog režima. Isto tako ga se tereti, da je kao žbir kodnog imena Odisej radio za udbu.

Sve ove optužbe, koje se lako mogu naći u mreži, prenosim s nužnom rezervom, jer one dolaze iz različitih izvora te su moguće manipulirane na štetu gospodina Beusa Richembergha.

Svakako je znakovito da gospodin Beus Richembergh kao javna osoba nikad nije osjetio potrebu zatražiti ispravak netočnoga navoda, da ne govorim o tome da bi tužio donositelja takvih vijesti. Isto tako nije pokazao krsni list, kojim bi dokazao njemačko podrijetlo.

Stoga moram poći od toga da nisu sve optužbe protiv gospodina Beusa Richembergha neutemeljene.

Naposljetku je gospodin Beus Richembergh uvijek iznova privlačio pozornost napadima na Katoličku Crkvu i njezine vjernike, koji čine 86% pučanstva u Hrvatskoj. Isto tako, on je jedan od „fašizatora“ tj. osoba, koje u javnosti šire pogrješnu sliku o tobožnje rasplamsanome fašizmu u Hrvatskoj. Još dugo će ostati u sjećanju njegova kampanja protiv udruge „U ime obitelji“, samo zato jer su se usudili pokrenuti uspješan referendum za zaštitu braka i obitelji.

Svake godine provedem 20 do 30 dana u Hrvatskoj, gdje posjetim različita mjesta i priredbe, te snimam i mogu Vam pod zakletvom potvrditi da još nisam sreo neku koja bi približno zaslužila oznaku „fašist“.

Iz svih gore navedenih razloga gospodina Beusa Richembergha smatram moralno vrlo prijepornom osobom (kolokvijalno: trovač bunara), koji nema što traziti u društvu njemačkoga veleposlanika!

Istodobno javljeno mi je iz Zagreba da njemačko veleposlanstvo odbija zamolbe za razgovor, kao npr. gospođe Rozalije Bartolić, predsjednice Udruge udovica Domovinskog rata, koja od 14. veljače 2017 uzaludno čeka na termin kod Vas.

Gospođu Bartolić poznajem kao smirenu osobu, koja s ponosom i dostojanstvom podnosi svoju tešku sudbinu. Stoga ne bih znao zašto su vrata njemačkoga veleposlanstva zatvorena za nju, pogotovo što bi puno toga mogla ispričati o stanju u Hrvatskoj.

Vi ste, štovani gospodine Schultze, počinili teške pogrješke, koje se ne bi smjele dogoditi njemačkom veleposlaniku. Da ste moj suradnik, smjesta bih Vas otpustio.

Ovo pismo ću u kopiji poslati Vašim pretpostavljenima, članovima vanjskopolitičkoga odbora njemačkoga Bundestaga te pojedinim zastupnicima u Bundestagu, u očekivanju, da dijele moju kritiku te Vas žurno zamijene drugim veleposlanikom, koji ne će ponosno pozirati s udbaškim žbirom.

Sa štovanjem

Dr. Josip Stjepandić

facebook komentari

Nastavi čitati

Razno

Ne zaboravimo ovoga časnog čovjeka – Trebali smo ga u agresorskom ratu, a sada on treba našu molitvu

Objavljeno

na

Objavio

Dragi svi, ne zaboravimo ovoga časnog čovjeka. Trebali smo ga u agresorskom ratu, a sada on treba našu žarku molitvu. Dan posta o kruhu i vodi, čuda čini.

Molimo također i za ostalu petoricu hrvatskih generala čije su sudbine prepuštene onima, koji nisu vrijedni poljubiti pete našim hrvatskim junacima.

Preporučam usrdno neka svećenici prikažu sutra i prekosutra Sv. Misu kako bi Duh Sveti prosvijetlio pamet ‘‘velemožnim’’ haaškim sucima ‘‘ljubiteljima Pravde i Istine’’, pozvao je mons. Vlado Košić.

Uz B.B. ZDS Marija Dubravac, Brisbane

GENERALU PRALJKU

Hranio si me kad sam bio gladan,
Bolestan, smrznut, odbačen i jadan.
Plakao sa mnom i na grud me svij’o,
U svojem domu ljubavlju me grij’o.

Pitao nisi za rod ni za vjeru,
Obasuo me miljem, na svu mjeru;
U srce meko od suhoga zlata
Skrio si bijednog ispaćenog brata.

A ja, Isus Krist, u bližnjemu disah,
Tvoju dobrotu u Knjigu upisah.
Jedan je Praljak, jedna istina,
Jedna Hrvatska sveta Domovina,

Žrtvom junaka sazdana, čuvana,
Mržnjom zlotvora skvrnjena, pljuvana.
Puna je knjiga hrvatskih svetaca,
Od stoljeća sedmog patničkih otaca –

I braće što sudila haaška je neman,
Jer Hrvat domoljub bješe za Dom spreman.
Ah, što je Haag, što li jugo-udba?
Paklena vatra njihova je sudba.

U prokletstvu, s vragom traju im vlasti,
Mriju bez Boga i bez ljudske časti.
A tebe čekaju, hrvatski sine,
Nebeski dvori moje Domovine.

Na križu, patnji, nagradu si steko,
Istinu, Pravdu, branio i reko.
Ne boj se, brate, zločinačke ruke,
I ja sam takve okusio muke!

Blago onima što nevini trpe,
U muci teškoj Božju snagu crpe.
Za tebe čuvam vijenac od lovora,
Živjet ćeš sa mnom sred nebeskih dvora.

Hrvatsku tvoju nitko neće zbrisat –
Hrvat će uvijek ZA DOM SPREMAN disat!

Marija Dubravac, Brisbane

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari