Connect with us

Povijesnice

Crnogorac koji je radije pucao u sebe nego razarao hrvatske gradove

Objavljeno

on

[su_heading size=”18″]Naredili su mu granatiranje Dalmacije, a on se radije ubio[/su_heading]

29. rujna 1991. godine, crnogorski admiral Vladimir Barović počinio je samoubojstvo, zbog agresije JNA i crnogorskih rezervista na Hrvatsku.

To je po njemu predstavljalo djelo koje je u potpunoj suprotnosti s crnogorskom časti. Kontraadmiral Barović ubio se u ambulanti Vojno-pomorskog uporišta Vis u rujnu 1991., onoga dana kad je stupio na dužnost načelnika Štaba Vojno-pomorske oblasti JNA, odnosno na dužnost zamjenika zapovjednika Vojno-pomorske oblasti, a to je tada bio admiral Mile Kandić.

Barović je u oproštajnom pismu napisao da mu njegova crnogorska čast ne dopušta da oružja Jugoslavenske ratne mornarice okrene protiv hrvatskog naroda u bratoubilačkom ratu Nije htio izdati zapovijest floti koja je trebala bombardirati gradove i naselja u Dalmaciji, što mu je bilo naređeno.

Barović je odbio služiti takvom zlu, pa je svoju čast vlastitom voljom platio životom. U oproštajnom je pismu kao razlog samoubojstva naveo agresiju JNA protiv Hrvatske, a kao Crnogorac nije se htio boriti i uništavati hrvatski narod, koji kako je rekao, njemu ništa nije skrivio.

Jedini metak u ovom ratu ispaljen na koji Crna Gora može biti ponosna jest onaj admirala Vladimira Barovića, komandanta JRM. Njegovo crnogorsko shvaćanje časti nije mu dozvolilo da izda zapovijed floti da bombardira primorske gradove i naselja u Dalmaciji kad mu je to naređeno“, napisao je 1996. godine crnogorski književnik Momir M. Marković.

Barović je kao zapovjednik garnizona u Puli koji je pregovarao oko odlaska JNA iz tog istarskog grada ostao zapamćen prema jednoj izjavi:

“Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen da naredim razaranje Pule i Istre, mene tada više neće biti.”

Svoje je obećanje i ispunio. Sahranjen je u Herceg Novom, a u trenutku smrti imao je 52 godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR