Connect with us

Balkan

Crnogorska policija zbog kršenja mjera privela mitropolita SPC-a

Published

on

Crnogorska policja privela je u nedjelju na informativni razgovor mitropolita i nekoliko svećenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) jer su se okupili pred vjerskim objektima, suprotno zabrani okupljanja zbog epidemije koronavirusa.

Svećenici i građani okupili su se ispred hrama i manastira u Podgorici te su pozvani na informativni razgovor, priopćila je policija ističući da nitko nije uhićen.

Mitropolija crnogorsko primorska SPC-a zatražila je hitno puštanje mitropolita Amfilohija.

“Danas je lijepi praznik pun Božije blagodati, ali ovo je nečuveno! Umjesto dijaloga i dogovora koji trazimo od početka ovih izvanrednih mjera, imamo privođenje čovjeka s najpoštovanijim zvanjem među crnogorskim građanstvom”, izjavio je rektor Cetnjske bogoslovije Gojko Perović za agenciju MINA-u.

U međuvremenu su Amfilohije i svećenici napustili zgradu policije i o daljnjem postupanju odlučit će državni odvjetnik.

Prosrpski oporbeni Demokratski front ocijenio je da je privođenje svećenika nemoralan i neljudski te protuustavan i protuzakonit čin.

“Koristeći trenutnu situaciju za kršenje ustava i zakona bez prethodnog uvođenja izvanrednog stanja, režim otvoreno provodi diktaturu i prvo što su napali je naša Crkva odnosno njen najznačajniji svećenik u Crnoj Gori”, priopćio je DF.

SPC u Crnoj Gori predvođen mitroplitom Amfilohijem od početka 2020. dvaput tjedno organizirala je prosvjedne šetnje tražeći povlačenje zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji regulira vlasništvo nad vjerskim objektima.

Prosvjedi pod nazivom “Ne damo svetinje“ prekinuti su nakon što je vlada donijela prve mjere zaštite od epidemije koronavirusa, uključujući zabranu okupljanja i prekid nastave u obrazovnim institucijama.

Mitroplit Amfilohije je 1990-tih godina bio jedan od nositelja velikosrpskog naconalizma u Crnoj Gori. Predsjednik Milo Đukanović je sredinom prošle godine ocijenio da SPC “služi da bi čuvala infrastrukturu velike Srbije u koju vjeruje“ smatrajući da je Crna Gora greškom postala neovisna država. (hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari