Connect with us

Balkan

Crnogorski MVP: Zločini u Jasenovcu ne mogu se vezati za modernu Hrvatsku

Objavljeno

-

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac događali pod zapovjedništvom profašističkog režima NDH i da se oni nikada nisu i ne mogu dovoditi u vezu s današnjom Hrvatskom, koja i sama osuđuje ove zločine.

U priopćenju koje su objavili crnogorski mediji, MVP Crne Gore “izražava žaljenje što Republika Hrvatska namjeru Crne Gore da se i ovom rezolucijom, između ostalog, osude zločini na tlu bivše Jugoslavije, izrazi pijetet prema žrtvama svih zločina i poštovanje prema njihovim porodicama, doživljava kao atak na dobrosusjedske odnose dvije države”.

U priopćenju se ponavlja da je neupitna činjenica da su se zločini u logoru Jasenovac događali pod zapovjedništvom profašističkog režima NDH.

“I da se oni nikada nisu i ne mogu dovoditi u vezu s današnjom Hrvatskom koja i sama osuđuje ove zločine, njeguje kulturu sjećanja za sve žrtve logora Jasenovac i promiče politiku pomirenja”, navodi se u reakciji.

Crnogorski MVP ističe da su na vanjskopolitičkom planu prioriteti Crne Gore dobrosusjedski odnosi i punopravno članstvo u EU, kao i da je Crna Gora iskreno zahvalna Republici Hrvatskoj na nespornoj i dragocjenoj podršci u svim integracijskim procesima Crne Gore.

“Crna Gora je posvećena daljnjem razvoju prijateljskih, otvorenih i savezničkih odnosa s Republikom Hrvatskom, te želi da u dobroj vjeri nastavi rješavati sva bilateralna pitanja od posebnog interesa. I ovim putem ponavljamo više puta izrečen poziv na formiranje komisije koja bi se time bavila”, navodi se u priopćenju crnogorskog MVP-a.

Skupština Crne Gore u petak je, na inicijativu prosrpske i proruske desnice, usvojila rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

Rezoluciju je podržalo 41 zastupnik vlasti dok je oporba i jedan dio vladajućih zastupnika napustio plenarnu salu. Tako je gotovo polovica od ukupno 81 zastupnika bila izvan dvorane tijekom glasanja.

U oštrom odgovoru na donošenje rezolucije hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova navelo je između ostalog da će usvajanje rezolucije usporiti crnogorsku integraciju u EU, te je pozvalo službenu Podgoricu da procesuira ratne zločine koji su se dogodili prilikom opsade Dubrovnika.

Nakon usvajanja rezolucije, i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel otkazao je za utorak planirani posjet Crnoj Gori.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas