Connect with us

Politika

CRO Demoskop: HDZ i dalje u premoćnom vodstvu

Objavljeno

-

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus, donosi i analizira Damira Gregoret

Ekskluzivno istraživanje CRO Demoskop za listopad provedeno je od 1. do 5. listopada. Tri mjeseca od parlamentarnih izbora HDZ i dalje uvjerljivo drži vrh ljestvice.

Iako uz blaži pad rejtinga, najviše ispitanika, 30,4 posto bira HDZ (u rujnu je taj postotak bio 32,8%). Drugi je SDP, koji je odabrao novog predsjednika ali mu je bivši pomrsio planove i doveo do pat pozicije. Slično, kao u rujnu, rejting im je nešto iznad 18 posto (18,2%, u rujnu je bio 18,4%). Dio birača bez dvojbi uzima im platforma MOŽEMO! – oni su treći izbor s potporom od točno 9,0 posto (što je više nego u rujnu kad su bili na 8,9%).

Vrlo blizu trećoj poziciji su Most s 8,4 posto (u rujnu 7,6%) i Domovinski pokret s 8,2 posto (u rujnu 7,8%).

Stranci s imenom i prezimenom blago raste rejting (2,8% – s dva posto u rujnu), slijede HSS (1,4%, što je isti postotak kao i u rujnu) i IDS (1,2%, što je za 0,1 posto manje nego u rujnu).

Tek jedan posto imaju stranka zagrebačkog gradonačelnika, Pametno i Živi zid. Neodlučnih je nemalih 12,4 posto (u rujnu 11,2%).

Najpozitivniji političari su…

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh i dalje drži premijer Andrej Plenković. Stav je to petine ispitanika (20,2%), iako u odnosu na rujan bilježi pad od četiri postotna boda (u rujnu je bio 24,4%). Također pad, ali manji, vidljiv je i kod predsjednika Republike Zorana Milanovića (14,6%, u rujnu je bio 17,1%).

Treći je izbor ministar finanacija Zdravko Marić, no on je daleko od vodećeg posvađanog dvojca (3,3% koji je u rujnu bio odabir 2,4% ispitanika).

Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin udvostručio je rejting od rujna, ali da je najpozitivniji misli skromnih tri posto ispitanika. Još niži je pozitivni doživljaj Miroslava Škore (2,6%) i Tomislava Tomaševića (2,5%). Svi ostali bilježe još niži rejting, a Nitko je i dalje popularan (18,4%).

… a najnegativniji su…

Dvojac Milanović-Plenković na vrhu je i ljestvice najnegativnijih političara, ali s obrnutim rasporedom. Tijesno, ali predsjednik je, kao i proteklih mjeseci, najnegativniji političar. Ovo je najveći postotak negativnog doživljaja (19,7%) od kada je postao predsjednik, u odnosu na rujan – gotovo pet negativnih postotnih bodova više (bio je na 15,1%).

No, slično bilježi i premijer Plenković (19%, a bio je na 14,8%). Odjeci afere JANAF i prateća komunikacija očito su negativno utjecale na obojicu najutjecajnijih političara u državi.

Na treće mjesto neprestižne ljestvice vratio se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (8,5%, u rujnu je bio na 6,3%).

Slijede Gordan Jandroković (3,3%), Milorad Pupovac (2,4%) pa Josipa Rimac (2,2%) – bivša HDZ-ova političarka, sada USKOK-ova osumnjičenica nedavno puštena iz pritvora.

Na neprestižnu ljestvicu stigli su i Katarina Peović (2,0%) i Branko Bačić (2,0%), a da su negativni svi političari misli 8,1 posto ispitanika.

Afera koja je otvorila i pravosudno političke dvojbe očito je utjecala na ocjenu i Ureda predsjednika i Vlade i Sabora. Svi su lošije ocijenjeni, ali prosječnu su ocjenu zadržali; ocjenu dobar dobivaju i Pantovčak (2,91) i Banski dvori (2,72), a Hrvatski sabor dovoljan (prosječna ocjena 2,38).

NAPOMENA: Istraživanje je provedeno od 1. do 5. listopada 2020. na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,77, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari