Connect with us

Politika

CRO Demoskop: Milanoviću naštetio posljednji sukob s Plenkovićem. HDZ i dalje prvi

Objavljeno

-

Kakav je rejting stranaka i političara u svibnju? RTL je objavio nove podatke CRO Demoskopa koji je za RTL provela agencija Promocija Plus.

Promjene u odnosu na prošli mjesec nisu drastične, ali prema podacima posljednji sukob dvaju vodećih političara u državi naštetio je predsjedniku Zoranu Milanoviću. No krenimo sa strankama.

Rejting stranaka

Vladajući HDZ i dalje je prvi izbor među ispitanicima. Više od četvrtine građana tu stranku smatra najboljom na političkoj sceni i to uz blagi rast u odnosu na travanj (svibanj 26,1 posto – travanj 25,4 posto). Rast bilježi i SDP iako i dalje značajno zaostaju (svibanj 17,5 posto – travanj 17,1 posto). Treća opcija ostaje platforma MOŽEMO! koja vlada Zagrebom gotovo godinu dana; u svibnju su na 12,6 posto (travanj 12,8 posto).

Slijedi MOST koji i ovoga mjeseca gubi podršku iz vala referendumskih inicijativa, pali su ispod 10 posto (svibanj 9,2 postotravanj 10,3 posto). Gotovo dvostruko manje ima Domovinski pokret, uz doduše blagi rast (svibanj 4,8 posto – travanj 4,7 posto). Ostali su daleko: CENTAR manje od 2 posto (u svibnju 1,9 posto – 1,6 posto u travnju), pa HSS (svibanj 1,6 posto – travanj 1,7 posto).

Još dalje su FOKUS (svibanj 1,2 posto – travanj 1,2 posto), HNS (svibanj 1,1 posto – travanj 0,8 posto), pa IDS (svibanj 1 posto – travanj 1 posto), a ispod toga su i sve ostale stranke kojih, znamo, u Hrvatskoj ne manjka. No velikom izboru unatoč građani očito nisu impresionirani ponudom jer je neodlučnih više od 17 posto.

Najpozitivniji političar

Na ljestvici najpozitivaca očekivani duo, a najbolje i u svibnju stoji predsjednik Milanović s gotovo 21 posto potpore (imao 22 posto u travnju). No sukob mu očito šteti – jer od veljače ovo je njegov najlošiji rejting. Drugi izbor je premijer Plenković kojem je pak u odnosu na travanj rejting viši za gotovo 3 postotna boda (svibanj 18 posto – travanj 15,5 posto). Svi ostali su daleko, a broncu na ovoj ljestvici zadržao je zagrebački gradonačelnik, s manje od 5 posto (u travnju bio na 5,5 posto).

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari