Connect with us

Šport

CRO Race: Vingegaard pobjedom u Pazinu preuzeo ukupno vodstvo

Objavljeno

-

Foto: Hina

Danac Jonas Vingegaard, pobjednik ovogodišnjeg “Tour de Francea”, pobjednik je pete etape ovogodišjeg CRO Racea vožene od Opatije do Labina u dužini od 154 kilometara.

Vingegaard je svojim drugim etapnim uspjehom, bio je najbolji i u trećoj etapi u četvrtak u Primoštenu, prezeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Kao i prije dva dana, kada je cilj bio na vrhu uspona na Gospi od Loreta, Vingegaard je iskoristio strmi posljednji kilometar vožen po kaldrmi u Labinu kako bi se odvojio od konkurencije. Najbliži Dancu opet je bio 19-godišnji Škot Oscar Onley (DSM), ai je kao i u Primoštenu stigao drugi na cilj s dužinom kotača zaostatka. Treće mjesto zauzeo je Slovenac Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) s dvije sekunde zaostatka.

U ukupnom redoslijedu uoči posljednje etape Vingegaard tako ima osam sekundi bolje vrijeme od drugog Mohoriča i trećeg Onleya.

“Morao sam se ‘kockati’ u završnici etape i čekati pravi trenutak za napad. Moj momčad je napravila sjajan posao tijekom čitave etape. Ova utrka me podsjetila na utrku po Baskiji, bila je zanimljiva etapa i teška za utrkivanje. Nisam siguran kako sam osigurao ukupnu pobjedu jer mi je Mohorič i daje vrlo blizu, a u je i još nekoliko brzih dečki”, rekao je Vingegaard po pobjedi u Labinu.

Momčad Bahrain-Victorious s pravom je očekivala kako Jonathan Milan, koji je držao vodstvo u ukupnom redoslijedu od prve do četvrte etape, neće izdržati napore koji su potrebni za odličan rezultat u petoj etapi pa se već na samom početku utrke orijentirala na svog sljedećeg najboljeg plasiranog vozača u ukupno redoslijedu, Slovenca Mateja Mohoriča. Upravo je stoga Mohorič prvi prošao prolaznim ciljem u Rijeci i tako osvojio tri sekunde bonifikacije. Iza njega su tim prolaznim ciljem prošli Francuz Pierre Barbier (B&B Hotels-KTM) i Talijan Jacopo Mosca (Trek-Segafredo).

Uslijedio je brdski cilj na Viškovu koji je osvojio nositelj zelene majice Francuz Alexis Guerin (Vorarlberg) ispred sunarodnjaka Pierrea Rollanda (B&B Hotels-KTM) i Nizozemca Lennarda Hofstedea (Jumbo-Visma). Guerin je bio prvi i na prolaznom cilju u Opatiji ispred Amerikanca Keegana Swirlbula (Human Powered Health) i Talijana Mirca Maestrija (Eolo-Kometa)

Procjena Bahrain-Victoriousa kako će uspon na Učku biti pretežak za Milana pokazala se ispravnom, već polovinom tog najtežeg ispita na ovogodišnjoj utrci 21-godišnji Talijan nije bio u stanju pratiti ritam vodećih. Prvi je na Učku stigao Guerin koji je time učvrstio svoje vodstvo u redoslijedu za najboljeg penjača, a nakon njega najvišom točkom ovogodišnje utrke prošao je dvojac iz Jumbo-Visme Gijs Leemreize i Jonas Vingegaard.

Nakon uspona na Učku u vodećoj skupini ostalo je 20-ak vozača među kojima su bila po tri člana INEOS Grenadiersa i DSM-a, po dvojica iz Bahrain-Victoriousa, Jumbo-Visme, Uno-X-a, Eolo-Komete i Caje Rural, a svoje je predstavnike imalo još nekoliko momčadi. Ta je skupina imala više od dvije minute prednosti u odnosu na prve pratitelje među kojima je bio i Milan.

Guerin je osvojio maksimalan broj bodova i na brdskom cilju prve kategorije Afrići i tako osigurao kupnu pobjedu u natjecanju za najboljeg penjača, a pratili su ga Rolland i Vingegaard.

Prolaznim ciljem u Pazinu prvi je prošao Talijan Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa) ispred Kolumbijca Brandona Smitha Rivere Vargasa (INEOS Grenadiers) i Mohoriča, koji se tom sekundom bonifikacije izjednačio po ukupnom vremenu s Vingegaardom.

Iako mu bodovi u borbi za zelenu majicu više nisu bili potrebni, Guerin je prošao prvi i brdskim ciljem na Lindar.

Predvođena dvojicom vozača iz Bahrain-Victoriousa, druga skupina vozača na cesti, u kojoj je bio i Milan, smanjila je zaostatak za vodećom skupinom na otprilike minutu 50-ak kilometara prije cilja, no ipak nije uspjela dostići vodeće.

Početkom uspona prema Labinu Vingegaard je ostao bez pomoći svog momčadskog kolege Leemreizea, dok su diktiranje tempa vodeće skupine preuzeli vozači DSM-a i INEOS Grenadiersa.

Prilikom prvog od tri prolaska ciljnom linijom u Labinu prvi je bio Škot Oscar Onley (DSM) ispred Španjolca Omara Frailea (INEOS Grenadiers) i Mohoriča. Odmah nakon toga uslijedio je napad Norvežanina Torsteina Traeena (Uno-X) kojega je moglo pratiti još samo sedam vozača. Napasti je pokušao i Fraile, no njega je neutralizirao Kolumbijac iz Bahrain-Victoriousa Santiago Buitrago.

Kada je vodeća skupina po drugi put stigla u Labin Vingegaard je na završnom usponu odlučio testirati konkurenciju, a njegov jak napad pratiti je mogao samo Onley, pa su njih dvojica prošla ciljem, a 10-ak metara zaostajao je Mohorič. Bila je to “generalka” za ono što je uslijedilo na kraju.

Plavu majicu za najboljeg sprintera zadržao je Milan, dok je zelenu majicu za najboljeg penjača osigurao Guerin.

Posljednja, šesta etapa od Svete Nedelje do Zagreba u dužini od 158 kilometara vozit će se u nedjelju.

CRO Race: Rezultati 5. etape i ukupni redoslijed

Rezultati 5. etape biciklističke utrke CRO Race vožene u subotu od Opatije do Labina u dužini od 154 kilometra.

CRO Race, 5. etapa (Opatija - Labin, 154km):

1. Jonas Vingegaard (Dan / Jumbo Visma)      3:46.04
2. Oscar Onley (VB / DSM)             u vremenu pobjednika
3. Matej Mohorič (Slo / Bahrain Victorious)    +0:02
4. Vincenzo Albanese (Ita / Eolo-Kometa)     +0:03
5. Brandon Smith Rivera (Kol / INEOS Grenadiers) +0:03
6. Torstein Traeen (Nor / Uno XPro Team)     +0:06
7. Axel Laurence (Fra / B&B Hotels)        +0:06
8. Pierre Roland (Fra / B&B Hotels)        +0:08  
...
34. FRAN MIHOLJEVIĆ (Hrv / Bahrain Victorious)   +13:26
77. VIKTOR POTOČKI (Hrv /Ljubljana Gusto Santic)  +29:20
89. CARLO JURIŠEVIĆ (Hrv / Ljubljana Gusto Santic) +29:20
98. ANTONIO BARAĆ (Hrv / Meridiana Kamen)     +29:20
...

Ukupni redoslijed:
1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)           21h38:15
2. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)         +0:08
3. Oscar Onley (VBR/DSM)                  +0:08 
4. Vincenzo Albanese (Ita/Eolo-Kometa)           +0:24
5. Axel Laurance (Fra/B&B Hotels)             +0:25
6. Brandon Smith Rivera (Kol/INEOS Grenadiers)       +0:30
7. Torstein Traeen (Nor / Uno XPro Team)          +0:38
8. Santiago Buitrago Sanchez (Kol/Bahrain Victorious)   +0:43
...
50. FRAN MIHOLJEVIĆ (Hrv / Bahrain Victorious)       +20:34
105. ANTONIO BARAĆ (Hrv / Meridiana Kamen)         +45:21
106. VIKTOR POTOČKI (Hrv / Ljubljana Gusto Santic)     +46:06
117. CARLO JURIŠEVIĆ (Hrv / Ljubljana Gusto Santic)    +52:44
...
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari