Connect with us

Gospodarstvo

Croatia Airlines kupuje 15 airbusova za 500 milijuna dolara

Objavljeno

-

Foto: Hina

Prvi od 15 novih aviona Airbus A 220 u flotu Croatia Airlinesa trebao bi stići u lipnju 2024., rekao je za Jutarnji list Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu prometa.

Mihotić i predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić nedavno su posjetili tvornicu tvrtke Bombardier u Kanadi gdje se proizvode Airbusovi avioni kako bi s predstavnicima Airbusa utvrdili rokove isporuke, piše dnevnik u broju od petka.

Naime, uslijed epidemije korone došlo je do velikog poremećaja na tržištu te isporuke novih aviona značajno kasne. To je slučaj i s avionima koje je naručio CA. Naime, prema ugovoru, prva dva aviona trebala su biti isporučena početkom sljedeće godine, a sada u tvrtki kažu kako će prvi biti isporučeni u drugoj polovici sljedeće godine.

Mihotić ističe kako su zadovoljni obavljenim razgovorima i garancijama koje su dobili. Hrvatska delegacija posjetila je i pogone u kojima se avioni sklapaju, a Mihotić je izuzetno zadovoljan onime što su vidjeli.

Prema njegovim riječima, novi avioni će omogućiti veću konkurentnost CA na svjetskom tržištu te otvaranje novih linija. Dugoročni leasing Ugovor o nabavci novih aviona između CA i Airbusa potpisan je 29. studenoga prošle godine.

Prema ugovoru, dva aviona trebaju biti isporučena 2024., sljedećih šest u 2025. godini, četiri u 2026., a tri zrakoplova u 2027. Prema dostupnim informacijama, u floti CA trebalo bi biti 12 aviona A 220-300 sa 149 sjedala, te tri A 220-100 sa 127 sjedala.

Osim 15 aviona, CA je ugovorio i kupnju 33 avionska motora i obuku pilota koja je već počela. Svi avioni bit će financirani preko dugoročnog operativnog leasinga, tj. CA neće biti njegov vlasnik, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas