Connect with us

Analiza

Crobarometar: HDZ i dalje najjača stranka dok SDP proživljava agoniju

Objavljeno

on

Dnevnik Nove TV donosi novo istraživanje Crobarometra za mjesec rujan. HDZ stabilno je najjači, dok se Možemo! i SDP bore za drugo mjesto. Predsjednik Milanović je sa svojim radom podijelio Hrvatsku.

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je najjača politička opcija. Na izborima bi dobili 30,8 posto potpore. Za tu je stranku jako važno da mjesecima imaju stabilan rejting. I ništa, ali baš ništa nije im naštetilo rejtingu. Ta stranka jača je od druge i treće opcije zajedno.

Možemo!, nakon što je preskočio SDP, sada se bori s tom strankom za drugu poziciju. Zeleno-lijevi pokret osvaja 13,6 posto ili dva posto manje u odnosu na mjesec prije.

SDP pak i dalje proživljava svoju agoniju, rejting mu je 13,4 posto. Tu nisu obuhvaćene posljednje podjele, stoga je pitanje hoće li ta stranka potonuti ili će ih neko čudo uzdignuti.

Samo još dvije opcije prelaze izborni prag. MOST koji je postao politički stabilna stranka bez previranja i s rejtingom od 8,3 posto, što je nešto više nego primjerice u lipnju kada su imali 6,7 posto.
Domovinski pokret bez predsjednika izlazi na stranačke izbore s rejtingom od 5,2 posto, a primjerice u srpnju imali su sedam posto.

Sve ostale stranke su daleko ispod izbornog praga.

Živi zid koji se sa sjetom može prisjetiti borbe za drugo mjesto sada je na 1,8 posto. IDS s novim predsjednikom dobiva 1,7 posto. HSU je na 1,5 posto, a Hrvatski suverenisti na 1,4 posto. FOKUS je na 1,1 te Glas na jedan posto. Ostale stranke zajedno, od desnice do ljevice, imaju 5,1 posto, a tu su primjerice HNS na 0,9, HSS također na 0,9, Reformisti na 0,6 i HSLS 0,1 posto.

U ovom mjesecu zabilježen je velik skok neodlučnih, njih je sada 15 posto. To je zapravo druga politička opcija – birači koji ne znaju kome dati glas. Primjerice, mjesec dana prije, taj je broj bio gotovo upola manji.

Predsjednik podijelio naciju svojim radom

Predsjednik Zoran Milanović svojim radom podijelio je birače. Njegov rad podupire 45 posto birača, a isto toliko ih ne podupire. No on je posljednja dva mjeseca popravio rejting ”pozitivnih” birača.
Primjerice, u srpnju je 54 posto birača imalo negativno mišljenje o radu Predsjednika, a samo njih 38 posto odobravalo je rad Zorana Milanovića.

Očekivano, najveću potporu, njih 83 posto, predsjednik ima među biračima SDP-a. Dobro stoji i kod birača Možemo!, podupire ga njih 60 posto, ali i 52 posto birača MOST-a. Čak 35 posto birača HDZ-a odobrava rad predsjednika Milanovića.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 990 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 19. rujna. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR