Connect with us

Analiza

Crobarometar: HDZ raste, dok SDP bilježi najgori rejting ikad!

Objavljeno

on

Prema prvom istraživanju NOVA TV nakon lokalnih izbora, HDZ ima potporu od 30.7%. Slijedi SDP sa samo 13.4. To je razlika od čak 17,3%! Izborni prag prelaze još samo Možemo (12,6%), Most (6,8%) i DPMŠ (6,4%). Prema istraživanju, povećala se i potpora Vladi RH s 33 na 34%, a društveni optimizam narastao s 22 na 27%.

Andrej Plenković može biti zadovoljan. HDZ stabilno je prvi i ima podršku 30,7 posto birača. SDP bilježi pad i najlošiji rezultat ikad, iako još drže nominalno drugu poziciju, ali potporu im daje samo 13,4 posto građana.

Dobri rezultati Možemo! na lokalnim izborima, posebice u Zagrebu, donijeli su porast rejtinga stranke u cijeloj zemlji. S potporom od 12,6 posto birača, pušu za vratom SDP-u, iako u okviru statističke pogreške.

Tomislav Tomašević u velikom je fokusu javnosti i očekivanja od njih su još uvijek velika, zbog čega će ubuduće biti zanimljivo pratiti trend promjene rejtinga. No, nastave li se ovakvi trendovi, Tomašević bi u percepciji građana mogao postati liderom oporbe, iako SDP ima veći broj saborskih zastupnika.

Most je četvrti s 6,8 posto potpore birača, a jedini koji još prelazi prag je Domovinski pokret s 6,4 posto potpore birača.

Od ostalih stranaka – HSS je na 2,6 posto. Živi zid na 2,4. Hrvatska stranka umirovljenika, čiji se zastupnik Silvano Hrelja priključio vladajućoj koaliciji je na 1,5 posto. Fokus na jedno cijelo jedan posto. Ostale opcije koje imaju jedan posto ili manje – zajedno imaju 5,7 posto. Neodlučnih je gotovo 15 posto.

Zanimljivo je primijetiti – loši rezultati IDS-a u Istri na izborima vide se i u našem istraživanju, jer gube potporu, kao i stranka Centar, iako su osvojili drugi grad po veličini, Split.

Rad Vlade

Podrška radu Vlade nešto je viša, ali taj pomak nije statistički značajan. Većina građana i dalje ne podupire vladu – njih 57 posto. 34 posto ih podupire. 9 posto ne zna.

U odnosu na mjesec svibanj optimizam je ipak narastao. Sada 7 posto manje građana misli da zemlja ide u krivom smjeru, pa ih je ukupno 63 posto. 27 posto vjeruje da idemo u dobrom smjeru, a 10 posto ne zna. Porast optimizma je posebno zabilježen kod glasača Mosta, SDP-a i Možemo! dok je pao među biračima Domovinskog pokreta.

Rad predsjednika Republike

Građanima se očito sviđa ono što Zoran Milanović govori ili način na koji to radi, jer mu podrška u lipnju raste. Smanjio se udio onih koji ga ne podržavaju – sada iznosi 49 posto. 42 posto građana podupire njegov rad. Ljevica je očekivano uz njega, ali zanimljivo – jedna trećina HDZ-ovaca odobrava njegove postupke, kao i 58 posto glasača Mosta.

Najveći problemi

Što se tiče percepcije najvećih problema u Hrvatskoj, na prvom mjestu je nezaposlenost. 24 posto građana to je istaknulo u najvećem broju. Ekonomsku situaciju navelo je 17 posto, a korupciju i kriminal na visokoj razini 11 posto građana.

Ocjena rada

I na kraju – potpora politici i radu predsjednika Milanovića raste, no i dalje je to trojka. Vlada Andreja Plenkovića pleše oko ruba, ali jednako tako ocijenjena je trojkom. A Sabor već tradicionalno ne popravlja dojam – zastupnicima su građani dali dovoljan.

NAPOMENA – Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 991 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora od 1. do 20. lipnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari