Connect with us

Analiza

Crobarometar: HDZ uvjerljivo prvi, Možemo! i dalje u slobodnom padu

Objavljeno

-

HDZ godinu završava uvjerljivo prvi s rejtingom od 29,7 posto. Tijekom godine su imali male oscilacije, ali sve se to vrtjelo oko 30 postotnih poena potpore.

Dnevnik Nove TV donosi novo i posljednje ovogodišnje istraživanje Crobarometra. Predsjednik Republike ostaje najpopularniji političar, vladajući ostaju na prvom mjestu, a dogodila se promjena u ocjeni rada jedne institucije.

Hrvatska političku godinu završava s dvije konstante – HDZ je najjača stranka u zemlji, a predsjednik Milanović najpopularniji političar u Hrvatskoj. Raspoloženje birača u prosincu donosi posljednji ovogodišnji Crobarometar Dnevnika Nove TV.

HDZ uvjerljivo prvi

HDZ godinu završava uvjerljivo prvi s rejtingom od 29,7 posto. Tijekom godine su imali male oscilacije, ali sve se to vrtjelo oko 30 postotnih poena potpore.

Daleko iza vladajuće stranke je SDP s potporom od 13,1 posto pa MOST koji se zaustavio na 10,6 posto. Možemo! je i dalje u slobodnom padu i sada je na 8,8 posto, a Domovinski pokret preskočio je izborni prag i sada ima 5,3 posto.

Zanimljivi su trendovi, HDZ i SDP gotovo zacementirani s rejtingom, no MOST očito na referendumskoj inicijativi popravlja rejting i sada je dva mjeseca u rastu, a zato je od kolovoza Možemo u padu. Domovinski pokret krenuo je prema gore.

Stranke poželjne za koaliciju

Daleko od izbornog praga je Živi zid s 2,4 posto, zatim IDS s 1,7 posto, HSS godinu završava na 1,6 posto, a FOKUS na 1,3 posto, identičnu potporu ima i CENTAR s 1,3 posto. HNS je na 1,2 posto. Ostale stranke od lijeva do desna imaju 5,5 posto, a neodlučnih je i dalje visokih 17,2 posto.

Vladu ne podupiru, pesimizam se smanjuje

Vladine politike ne podupire većina građana, odnosno njih 61 posto, a odobrava ih njih 30 posto, ne zna devet posto građana. Očekivano, 80 posto HDZ-ovih birača podupire Vladu.

Pesimizam je visok, ali nešto manji nego mjesec prije. Tako sada 68 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 22 posto misli suprotno. Ne zna njih 10 posto.

Ovdje su samo birači HDZ-a optimisti.

Milanovićev rad podijelio Hrvatsku, ali popravlja rejting

Predsjednik Republike nešto je popravio i rejting za svoj rad. Njegov rad ne odobrava 48 posto ispitanika i taj broj pada, a raste broj onih koji odobravaju njegov rad. Takvih je 45 posto, ne zna 7 posto.

Zanimljivo, veliku potporu ima na ljevici. Podupire ga 78 posto SDP-ovih birača te 63 posto birača Možemo. Ništa manja nije potpora ni na desnici. Njegov rad podupire 71 posto birača Domovinskog pokreta te 62 posto birača MOST-a, a može računati i na 21 posto potpore u HDZ-u.

U listopadu predsjednik je imao velikih 54 posto potpore za svoj rad pa je mjesec poslije pao i sada se oporavlja.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 19. u mjesecu na 987 građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka je +/- 3,3 posto te +/- 3,6 posto za stranke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari