Connect with us

Politika

Crobarometar: Plenković najpopularniji političar, SDP u slobodnom padu, DPMŠ tek peti izbor

Objavljeno

on

Dnevnik Nove TV

Kolovoz tradicionalno obilježava proslava ‘Oluje’, rezultati turističke sezone i odlazak političara na godišnji odmor. Međutim, ova godina je bila ponešto drugačije. Na proslavi Oluje sudjelovao je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, a turističku sezonu obilježila je pandemija koronavirusa…

Što o tome misle građani, donosi Dnevnik Nove TV u svojem redovitom mjesečnom istraživanju Crobarometar, koje najbolje ukazuje na trendove i raspoloženje među biračima.

HDZ s potporom od 33,1 posto (30,2 u srpnju) ima jedan od jačih rejtinga među biračima posljednjih godina. Čak je veći nego prije mjesec dana i izbora. S druge strane, zaostatak SDP-a, koji trenutačno vodi v.d. predsjednika Zlatko Komadina je golem.

SDP je u slobodnom padu s potporom od 16,4 posto (18,4 posto u srpnju). To je za stranku, koja u rujnu bira novog predsjednika ili predsjednicu, jedan od najlošijih rejtinga od kada se provode istraživanja.

„Možemo“ je i dalje hit među biračima i uživa potporu od 8,6 posto (8,7 posto u srpnju). Potpora im ne raste, ali i ne pada i samo je pitanje što će se s tom strankom događati sljedećih mjeseci i hoće li i koliko iskoristiti krizu u SDP-u.

Most je stabilan četvrti izbor među biračima s potporom od 7 posto (8,2 posto u srpnju). Domovinski pokret prije izbora bio je treći, a sada je tek peti izbor i može računati na potporu od 6,1 posto (6,9 posto u srpnju). I ta je stranka zapravo od izbora u padu.

Tko ne prelazi prag

Pametno je s 3,4 posto daleko ispod izbornog praga, ali imaju zastupnicu. IDS na postojanih 2 posto i Stranka s imenom i prezimenom Dalije Orešković je na 2 posto potpore. Živi zid sada je spao na 1,7 posto.

A po 1,5 posto imaju HSS, ali i HSU. HNS je na 1 posto. Ostale stranke od ljevice do desnice zajedno imaju 5,8 posto. Pa tako Radnička fronta ima 0,3 posto, GLAS 0,2 posto, HRAST 0,2 i Hrvatski suverenisti 0,2 posto. Neodlučnih je 9,9 posto.

Od nove Vlade nema velikih očekivanja. Tako većina, odnosno 52 posto građana misli da će biti ista kao i prijašnja. No, zato njih 28 posto smatra da će biti bolja, a 15 posto ispitanika misli da će biti lošija. Ne zna njih 5 posto.

Zanimljiv je podatak da pada broj pesimista, a raste broj optimista. Tako u kolovozu 55 posto građana misli da zemlja ide u lošem, a 34 posto da idemo u dobrom smjeru. Ne zna njih 11 posto. Prije izbora pesimista je bilo 70 posto. Treba podsjetiti da je u travnju 51 posto građana mislio da zemlja ide u dobrom smjeru.

Plenković najpopularniji

Predsjednik Zoran Milanović, nakon blagog pada potpore za svoj rad, u kolovozu opet dobiva potporu. Tako sada 51 posto građana o njemu misli pozitivno, a njih 38 posto misli negativno, ne zna 11 posto.

Zanimljivo kako većini političara raste popularnost. Ovaj put prvi na ljestvici je Andrej Plenković. O njemu pozitivan dojam ima 58 posto, a negativan 34 posto ispitanika. Na drugom je mjestu predsjednik Milanović o kojem pozitivan dojam ima 56 posto, a negativan 36 posto. Božo Petrov treći je na listi popularnih s 45 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i njih 39 posto koji o njemu imaju negativan dojam.

Dalija Orešković može računati na 40 posto građana koji o njoj misle pozitivno, a njih 33 posto ima negativan dojam. Gordan Jandroković peti je na listi i o njemu 37 posto građana misli pozitivno, a njih 43 posto negativno. Šesti na listi popularnih je Miroslav Škoro o kojem pozitivan dojam ima 32 posto, a negativan njih 58 posto.

Iako su u kolovozu radile malo, kod građana su tri institucije ocijenjene i bolje nego prije mjesec dana. Tako Ured predsjednika dobiva školskim ocjenama 2,9 ili „trojku“, odmah iza njega je Vlada s ocjenom 2,7 ili „trojkom“ i na kraju Hrvatski sabor s ocjenom 2,3 ili „dvojkom“.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS na 981 ispitaniku telefonskim putem od 1. do 18. kolovoza. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari