Connect with us

Politika

CroElecto anketa: Milanović preuzeo vodstvo u utrci za Pantovčak, Škoro pobjeđuje u Slavoniji, SDP ispred HDZ-a

Objavljeno

on

Kad bi iduće nedjelje bili predsjednički izbori, u drugi krug bi sa sličnim postotcima ušli Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović – pokazuje to redovito istraživanje poltiičkih preferencija CroElecto agencije 2×1 komunikacije. Zoran Milanović bi u listopadu mogao biti vrlo zadovoljan izbornim ishodom: preuzeo je za dlaku vodstvo s 27,62%, a Kolinda Grabar Kitarović, za koju bi se u prvom krugu odredilo 27,08%, pobjedu u drugom krugu mogla bi dobiti tek dobrom voljom birača Miroslava Škore kojih je u listopadu 21,04%, prenosi nacional.hr.

Plastičan je primjer toga Požeško-slavonska županija gdje su Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro izjednačeni po broju glasova, a Zoran Milanović vodi s tek kojim glasom više. Izjednačeno je i u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj Škoro i Predsjednica dijele prvo mjesto, te Šibensko-kninskoj gdje su na čelu izjednačeni Predsjednica te Zoran Milanović.

Miroslav Škoro je prvi po broju glasova u Osječko-baranjskoj te Brodsko-posavskoj županiji. Kolinda Grabar-Kitarović više od konkurenata dobiva u Bjelovarsko-bilogorskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i, možda najzanimljivije, Primorsko-goranskoj. Zoran Milanović, s druge strane, pored spomenute Požeško-slavonske vodi na sjeveru, u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Istarskoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji i to na sličan način kao u Požeško-slavonskoj. Od preostalih kandidata jedino Mislav Kolakušić ima značajan postotak – 5,93%, a najveći međumjesečni gubitnik svakako je Dejan Kovač čija je potpora gotovo iščezla. Neodlučnih je 13,16% ispitanika.

Što se stranačkih preferencija mjerenih po ključu jedne izborne jedinice tiče – značajnih promjena, barem u odnosu na protekla istraživanja CroElecto, zapravo nema. SDP je u vodstvu s 28,24%, dok HDZ podupire 24,82% ispitanih Hrvata. Politički duopol toliko je izražen da je treća stranka tek na 4,94% – Most. Živi zid je četvrti s 2,94%, lista Mislava kolakušića peta s 2,82%, NHR šesti s 2,12%, zatim slijede IDS (1,76%), HKS (1,53%) te nezavisne liste (ukupno 1,41%). Stranka Ivana Pernara pala je ispod 1 posto i pravi društvo brojnim strankama sa sličnom potporom. Vladajući HNS podupire 0,47% ispitanika, a 21,18% ih je neodlučno.

SDP je, pored Grada Zagreba i županija poslovično sklonih SDP-u, preuzeo vodstvo u Splitsko-dalmatinskoj, Požeško-slavonskoj, Sisačko-moslavačkoj te Zagrebačkoj. U Istarskoj je neznatno u prednosti nad IDS-om, a u Bjelovarsko-bilogorskoj potpuno izjednačen s HDZ-om. HDZ je s druge strane u listopadu zabilježio veći broj glasova u Primorsko-goranskoj županiji od SDP-a.

Ispitanicima je postavljeno pitanje misle li kako bi trebalo raspisati prijevremene parlamentarne izbore: 54,37% smatra kako ne bi, 36,03% ih priželjkuje, a 9,61% nije znalo odgovoriti.

Najpozitivnije doživljeni ministar i dalje je Oleg Butković (11,91%), a slijede ga Darko Horvat (9,99%), Zdravko Marić (9,03%), Tomo Medved (4,03%) te Damir Krstičević (2,02%).

Najnegativnije doživljene ministre predvodi Blaženka Divjak (12,97%), a iza nje su Milan Kujundžić (5,96%), Marko Pavić (5,09%), Predrag Štromar (5%) te Dražen Bošnjaković (2,98%), piše nacional.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari