Pratite nas

Komentar

CRTICA O NAVODNOM ‘PRAZNIKU RADA’

Objavljeno

na

Danas sam priredio mojima fini blagdansko-praznički ručak. Ostalo mi je nešto svinjskih komadića za gulaš i jedan dio telećeg flama koji sam dinstao na luku i češnjaku, dodao malo vode i vina bijeloga, a zatim mahune, njoke i slanog sira. Padelu smo ispraznili, nema više, ništa nije ostalo!

* * *

Na izmaku ovoga dana, prvoga svibanjskog, konačno moramo ustanoviti, odnosno prihvatiti činjenicu da sindikalna scena u Hrvatskoj više ne postoji, a tzv. “praznik rada” čvrsto je preuzela jednoumna politička partija razgranata u više stranaka i strančica. Gdjegod je partija na vlasti, “malkice se otrgne” nješto proračunskog novca za porcije graha, pijaču i nastup glazbenih skupina. No, valjda su i kuhari plaćeni, zatim nosači i slagatelji stolova i stolaca, stručnjaci za ozvuku priredaba, vozači čelnika koji će lupetati kojekakve parole, istom i cvjećarice koje moraju nabaviti dovoljno sitnog crvenog zelja (garofuli, karanfili) koje će se dijeliti okupljenima, a imaju ga svi dobiti…

Vidjeh snimku sa splitskog Peristila kako se pred gomilom okupljenih izvodi ruska “internacjonala”(?), a nesretni turisti izlaze iznenađeni i prestrašeni iz katakombi. Valjda ih nitko nije upozorio na Rivi što ih čeka na drugoj strani…?
U Zagrebu se ponovno lijevi Bandić zavukao u Maksimirsku šumu pa kuva i deli graha narodu. Da je skuhao 60.000 porcija graha, a to bi bilo nešto (znatno!) manje od 10 % žitelja naše središnjice.

Niti va Ronjgima na Halubju se ništa ne mijenja; uglavnom Komadina, Obersnel, partijski vojnici i riječka sirotinja. Čak su i fotografije gotovo iste kao i prije pet, deset, petnaest godina…

Dakle, sindikalista nigdje…?

Zapravo se ozbiljan čovjek mora upitati treba li uobće Hrvatskoj taj tzv. “praznik rada” ili da ga nazovemo pravim imenom – “Dan partije” i time konačno prekinemo s državnim obilježavanjem takvog “praznika” koji nema više nikakve veze s hrvatskim radništvom?

Na posljetku, hasno zdravim sve zaposlene u hitnim službama, bolnicama, policajce, vojnike, časnike, duhovne pastire, vatrogasce, vozače autobusa, taksiste, pomorce, zrakoplovce, čuvare, zaštitare i sve one koji rade danas, pače i one po trgovačkim centrima. Osobit pozdrav onima koji niti ne znaju da se po međunarodnom pravu o radu vikendom, praznikom i blagdanom kao i prekovremeni rad treba dostojno platiti!

Siniša Posarić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ako narod želi odlučivati, neka odlučuje

Objavljeno

na

Objavio

foto: Kristijan Krkač

Građanska inicijativa Narod odlučuje skupila je do danas 24. 05. 2018. 280.000 potpisa, a do 27. 05. 2018. pokušat će sakupiti potrebnih 374.740 potpisa.

To će biti teško. No čak i ako ne uspije, više od 300.000 potpisa državljana RH koji misle da je vladajući politički sustav krajnje protudemokratski, nepravedan, klijentelistički, birokratiziran i korumpiran predstavlja relevantnu političku snagu. Njoj se HDZ-SDP monopol zadnjih 28 godina pokazuje kao potpuno promašen politički sustav dobrim dijelom režiran izbornim zakonodavstvom i dosljedno dvojbenim izbornim praksama.

Piše: Prof. dr. sc. Kristijan Krkač

Monopol HDZ-SDP učinio je sve u svojoj moći kako bi spriječio sakupljanje potrebnog broja potpisa počevši od deklariranja broja potrebnih potpisa nadalje.

I to mu nije prvi put. Desno krilo tog monopola danas radi isto što je nedavno radilo lijevo krilo. On nastoji ostati na vlasti pod svaku cijenu. Dakako da se ne ustručavaju potpuno demokratsku inicijativu koja je uočila protudemokratičnost prozvati protudemokratskom, desnom i kako sve ne. Posljednja brana ili ustava očuvanja monopola u liku i djelu Ustavnog suda čije je suce taj isti monopol izabrao što je broj sakupljenih potpisa veći čini se sve slabijom.

U tom svjetlu u mnogim se gradovima pribjeglo potencijalno protuzakonitom i protuustavnom sprječavanju sakupljanja potpisa.

Dakako da se inicijativa na to žalila Ministarstvu uprave koje pak žalbu i zahtjev za produljenjem roka za sakupljanje potpisa zbog očitog sprječavanja od strane neistomišljenika može razmatrati i nakon isteka prvotno postavljenog roka.

Time se ne pokazuje samo to da nadležno ministarstvo iako je dužno obaviti nadzor nad procedurom, to ne čini. Time se ne pokazuje samo to kako postupa protuzakonito. Time se pokazuje i to da je i ono samo besmisleno jer Ministarstvo uprave ne može upravljati čak niti samim sobom. Upitnim postaje ne samo ministarstvo, teritorijalni ustroj Republike Hrvatske i najrestriktivniji zakon o referendumu u EU, nego i sam pravosudni sustav RH.

Uz sva sprječavanja i podvale do nedjelje u 23:59 sati potrebno je sakupiti još oko 80-90.000 potpisa s obzirom da su se danas štandovi zatvorili u 22:00 sata. To je pak prosječno 30.000 tisuća potpisa svaki od sljedeća tri dana.

Možda će biti teško skupiti potpise, ali situacija će biti kako se to ovdje veli knap i što se tiče potpisa i što se tiče budućnosti političkog sustava i prakse u RH. Moguće kako se stvari nastavljaju nepovratno mijenjati i kako 28 godina star planski skrojen politički monopol polako ali sigurno skupa sa svojim zadnjim zlorabiteljima odlazi tamo gdje mu je i mjesto ili kako se to ovdje veli u …

À Propos

Inicijativa ‘Narod odlučuje’: Prikupili smo 280.000 potpisa za referendum o izmjeni Izbornog zakona

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima milijun intelektualaca… ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska ima:
– tisuće doktora znanosti,
– tisuće vrlo uspješnih gospodarstvenika
– stotine tisuća inženjera, ekonomista, pravnika…
– milijun intelektualaca…

Ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke da bi znali sa liste probrati onoga koga žele da ih predstavlja u Saboru.

Jako je opasno takvim tipovima dati pero u ruke da zaokruže onoga koga žele. Sve to treba prepustiti predsjedniku stranke  On je, time što je postao predsjednik, valjda poprimio božanske sposobnosti…

Stoga nam tako i ide.

Ne nipošto mijenjati ovaj tako prokušan i dokazan model. To bi, nakon svega, stvarno bilo šteta velika… 

 

Pater Ike Mandurić: Pa sad ti nemoj dat potpis za referendum!

 

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima samo jedan problem: KRIVI POLITIČARI

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

No Recent Comments Found