Pratite nas

Hrvatska

Čudno partnerstvo: Grad Zagreb i Milan Bandić službeni pokrovitelji najnovije referendumske inicijative

Objavljeno

na

Na letku inicijative „U ime obitelji“ dijeljenom jučer na štandovima za prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava jasno je naznačeno da je Grad Zagreb pokrovitelj najnovije referendumske inicijative za koju su u nedjelju počelo prikupljati potpise diljem Hrvatske.

Marko ZirdumGrad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, sviđalo se to nekome ili ne, službeni je pokrovitelj referendumske inicijative U ime obitelji. Na letku kojim se pozivaju građani na davanje potpisa za najnoviju referendumsku inicijativu jasno je istaknut logo Grada Zagreba kao pokrovitelja ove inicijative.

Iako će se potpisi prikupljati u 750 gradova i naselja, u letku stoji da se organizatori zahvaljuju na pokroviteljstvu Gradu Zagrebu.

Niti  iz inicijative U ime obitelji, niti sam Milan Bandić nisu željeli odgovorili novinarima 24. sata što to pokroviteljstvo uključuje.

Podsjetimo, neimenovani izvor blizak Vladi Zorana Milanovića ovih je dana u izjavi za HRsvijet označio izborni stožer Ive Josipovića kao glavnog kreatora ove najnovije referendumske inicijative.

-Ne treba puno znanja niti mudrosti da se dođe do zaključka kako ključnu ulogu u ovoj inicijativi imaju određene nevladine udruge, mediji bliski aktualnom predsjedniku i dio znanstvenih krugova. Ukoliko se sagledaju do sada polučeni  učinci te kampanje vidjet ćete da je cilj već postignut. Nitko više ne govori o stanju u državi, niti ocjenjuje Josipovićeva postignuća u posljednjih pet godina. Fokus javnosti se na žalost sveo na Željku Markić i sastav budućeg saziv Sabora. Tragično ukoliko znamo koliko je još vremena do parlamentarnih izbora – kazao je tom prigodom neimenovani izvor blizak Vladi.

Pojavljivanje Milana Bandića u svojstvu službenog pokrovitelja ove najnovije referendumske inicijative nedvojben je dokaz ovako formuliranim stavovima.

Podržati referendum, DA ili NE ?

markić u ime obitelji

Pa, pogledajmo kako bi primjena dviju od sedam točaka referendumskog pitanja s najvećim učinkom na izborne rezultate utjecala na rezultate prethodnih  parlamentarnih izbora održanih 2011. godine. Ukratko, promotrimo kako bi predloženo smanjenje izbornog praga i zabrana predizbornih koalicija (preciznije rečeno radi se o zabrani zajedničkih izbornih lista više stranaka) utjecala na rezultate tih izbora.

U tom smislu, analizirali smo dvije varijante predviđene referendumskim pitanjem. Prvu koja uključuje izborni prag od 3% i odgovarajuću podjelu Hrvatske na izborne jedinice i drugu koja spušta prag još niže, na 2%, uz uvjet da cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica. Naime, referendumskim je pitanjem predviđeno automatsko aktiviranje druge varijante ako se stranke u Saboru ne budu uspjele dogovoriti oko načina podjele na izborne jedinice.

Uvjet zabrane zajedničkih lista više stranaka simulirali smo tako što smo procijenili pojedini udio svake stranke u koaliciji u ukupnom broju glasova koalicije. Za Kukuriku koaliciju procijenili smo udjele stranaka temeljem rezultata prethodnih parlamentarnih izbora održanih 2007. godine na kojima je svaka od stranaka članica (SDP, HNS, HSU i IDS) nastupila samostalno. Razumno je pretpostaviti kako su ti rezultati predstavljali temelj i za sastavljanje zajedničke liste. Za drugu koalicijsku listu BUZ-PGS-HRS prepoznatljivu po njenom predvodniku Ljubi Jurčiću pretpostavili smo da bi u uvjetima izbornih pravila predviđenim referendumskim pitanjem nastupila kao jedinstvena Nezavisna lista Ljube Jurčića i pritom dobila jednak broj glasova. Konačno, spomenut ćemo i kako je HDZ  u dvije izborne jedinice nastupio u koaliciji s Kerumovim HGS-om. No, zbog neznatnog utjecaja na ukupni rezultat i nemogućnosti procjene snage HGS-a budući da nije nastupio na prethodnim izborima, zanemarili smo ovu koaliciju i u analizi je tretirali kao samostalnu HDZ-ovu listu. Iz istog razloga slično smo tretirali i HSS-ove koalicijske liste s manjim partnerima.

Kako bismo izborni prag od 3% učinili smislenim a ujedno i ispunili zahtjev referendumskog pitanja o minimalno 20 mjesta u pojedinoj izbornoj jedinici, spojili smo po dvije postojeće jedinice u jednu novu i tako dobili 5 izbornih jedinica. Jasno, u svakoj od njih bi se biralo dvostruko više zastupnika nego u izbornim jedinicama po trenutno važećem zakonu (dakle, njih 28 umjesto 14).

Ovako bi izgledale te nove izborne jedinice:

 • Jedinicu A čine izborne jedinice I i III (centar i zapad Zagreba, Zagorje, Varaždin i Međimurje)
 • Jedinicu B čine izborne jedinice II i VI (Istok Zagreba, Podravina, Bjelovar, Moslavina i Banovina)
 • Jedinicu C čine izborne jedinice IV i V (Slavonija i Baranja)
 • Jedinicu D čine izborne jedinice VII i VIII (Jugozapad Zagreba, Istra, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Karlovac)
 • Jedinicu E čine izborne jedinice IX i X (Dalmacija i Lika)

Napomenimo kako je ovo je samo jedna u mnoštvu mogućnosti podjela na izborne jedinice koje ispunjavaju zahtjev referendumskog pitanja. Ipak, vjerujemo kako se one rezultatski ne bi u velikoj mjeri razlikovale. Stoga ovaj primjer smatramo reprezentativnim i ilustrativnim u smislu opisa utjecaja okrupnjavanja izbornih jedinica uz prateće smanjenje izbornog praga na rezultate izbora.

Navedimo prvo stvarne rezultate izbora za 140 mjesta u hrvatskom Saboru na koje se promjena odnosi (naime, prema prijedlogu način izbora 8 zastupnika nacionalnih manjina i 3 zastupnika hrvatskih državljana koji žive izvan Hrvatske ne bi se mijenjao): Kukuriku 80 mjesta (od čega: SDP 60, HNS 14, HSU 4, IDS 2), HDZ 44, Hrvatski laburisti i HDSSB po 6, Nezavisna lista don I. Grubišića 2 te HSP AS i HSS po jedno zastupničko mjesto. U nastavku slijede rezultati izbora uz pretpostavku da su se izbori održali prema gore opisanoj prvoj varijanti pravila predviđenih referendumom (prag od 3% uz opisanu podjelu na izborne jedinice) pri čemu brojevi u zagradi predstavljaju razliku broja zastupničkih mjesta u odnosu na stvarne rezultate:

 • SDP                       56 (-4)
 • HNS                      9 (-5)
 • HSU                      5 (+1)
 • IDS                        2 (0)
 • HDZ                       43 (-1)
 • HL                          7 (+1)
 • HDSSB                  6 (0)
 • NL I.Grubišić      3 (+1)
 • HSS                       2 (+1)
 • HSLS                     2 (+2)
 • HSP                       2 (+2)
 • NL LJ. Jurčić        2 (+2)
 • HSP AS                 1 (0)

Vidljivo je da su se u sastavu Sabora pojavile 3 nove stranke (HSLS, HSP, NL Lj. Jurčić), svaka sa po 2 mjesta nauštrb mandata SDP-a i HNS-a, te da su i neke druge manje stranke profitirale na račun većih i pojedinačnog nastupa Kukuriku stranaka. Bez dvojbe najznačajnija politička posljedica novih pravila bila bi gubitak apsolutne većine Kukuriku koalicije (72 umjesto 80 mjesta, a za većinu ih treba imati 76) te bi za sastavljanje ona trebala tražiti barem još jednog koalicijskog partnera (npr. laburiste ili zastupnike manjinskih lista).

Teško bi bilo formirati stabilnu vladu

Pogledajmo sad i rezultate druge varijante predviđene referendumskim pitanjem koja nastupa u slučaju da se stranke ne dogovore na vrijeme o strukturi izbornih jedinica. Tad je predviđeno da cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica i da prag bude 2%. Prema rezultatima izbora održanim 2011. godine rezultati bi bili:

 • SDP                       48 (-12)
 • HNS                      10 (-4)
 • HSU                      6 (+2)
 • IDS                        0 (-2)
 • HDZ                       38 (-6)
 • HL                          8 (+2)
 • HDSSB                  4 (-2)
 • NL I.Grubišić      4 (+2)
 • HSS                       5 (+4)
 • HSLS                     5 (+5)
 • HSP                       4 (+4)
 • NL LJ. Jurčić        4 (+4)
 • HSP AS                 4 (+3)

Možemo primijetiti značajno veći porast zastupljenosti manjih i oštar pad zastupljenosti velikih stranaka. Uz to pad bilježe i regionalne stranke pri čemu IDS čak i nestaje iz Sabora. Stranke Kukuriku koalicije ukupno dobivaju 64 mjesta (čak 16 manje nego na izborima) i za saborsku većinu treba im potpora još najmanje dvije stranke. Recimo, mogle bi koalirati sa svjetonazorski bliskim laburistima i listom don I.Grubišića, no i tad bi imali tek tanku većinu od svega jednog glasa.

Konačno, zgodno je primijetiti i utjecaj novih pravila na postotak tzv. „propalih“ glasova kako se običavaju zvati glasovi dani listama koje nisu izborile mjesto u Saboru. Naime, njihov visoki udio u ukupnom broju glasova jedna je od motivacija organizatora referenduma. I doista, na zadnjim parlamentarnim izborima taj udio iznosio je 25,7%. Navedimo kako bi prema prvoj varijanti novih pravila iznosio bi 18,4%, a prema drugoj još uvijek ne sasvim beznačajnih 11%, dakle bio bi tek prepolovljen.

Ipak, važno je znati kako se u slučaju uspjeha referenduma nova pravila sigurno ne će primijeniti na prethodne izbore, već, nakana je to organizatora, na one koje slijede krajem iduće godine. Stoga je razumno sagledati posljedice promjene izbornih pravila iz perspektive aktualnih političkih odnosa. Nastupajući sa zajedničkom listom na prethodnim izborima, trenutno vladajuća koalicija postupila je logički racionalno u skladu s prirodom važećih izbornih pravila i tako polučila rezultat koji joj je omogućio stvaranje vladajuće većine bez potrebe za dodatnim koalicijskim partnerima. Na ruku joj je išlo i to što je pojedinačno najjači politički protivnik (HDZ) nastupio samostalno a u prilog joj je dodatno išla i razmrvljenost stranaka na suprotnom političkom polu. Primjerice, samo da su dva HSP-a nastupila zajedno, imala bi umjesto jednog jedinog čak 7 zastupnika u Saboru.

Uvažavajući prirodu izbornog sustava i strategiju glavnog protivnika i HDZ je kao najveća oporbena stranka okupio oko sebe širu koaliciju srodnih stranaka. Ona je s prilično velikom razlikom (više od 11% glasova) trijumfirala nad proširenom Kukuriku koalicijom na izborima za Europski parlament održanim ovog proljeća. Stoga se opisani problemi s kojima bi se susrela Kukuriku koalicija da su na prošlim izborima vrijedila predložena izborna pravila, s nemalom vjerojatnošću mogu preslikati na koaliciju okupljenu oko HDZ-a nakon izbora u prosincu iduće godine. S time da današnja desna koalicija ipak nije u tako dobroj poziciji. Naime, protivnik iako oslabljen, još uvijek se ne osipa u znatnoj mjeri. Uz to, kako bi izbjegli sindrom HSP-a s prethodnih izbora, vladajući medijski agitprop uspio je oko nove stranke Orah okupiti glavninu birača sklonih ljevici a nezadovoljnih vlašću čime se dodatno ublažava sve izvjesniji poraz na slijedećim izborima. Uzevši sve navedeno u obzir, u okolnostima novih izbornih pravila stranke desne koalicije bi, po svoj prilici, trebale naći još kojeg koalicijskog partnera kako bi osigurale stabilnu većinu. A stabilna većina predstavlja nužan preduvjet za provođenje bilo kakvih značajnih promjena. Nikako ne i dovoljan kako to zorno prikazuje vladavina trenutne saborske većine ali ipak i dalje nužan.

Pupovac i SDP imaju se čemu veseliti

Nipošto ne treba zanemariti ni porast vjerojatnosti odlučujućeg utjecaja na formiranje vladajuće većine čudnovate povorke saborskih zastupnika predvođenih Miloradom Pupovcem. Radi se o zastupnicima izabranih glasovima onih birača čiji glas vrijedi višestruko više od glasa (običnog) Hrvata, zapravo riječ je o reliktu prošlih vremena nespojivim s bilo kakvom demokratskom praksom. Podsjetimo, u Saboru im je zajamčeno 8 mjesta ili više od 5% svih mjesta u Saboru bez obzira na broj dobivenih glasova i ne bi bilo prvi put da čine jezičac na vagi postizborne stranačke arhitekture. Zapitajmo se bi li u takvim okolnostima bila moguća demontaža iz komunističkog totalitarizma naslijeđenih struktura.

No, nije Milorad Pupovac jedini koji bi imao razloga veseliti se izbornim pravilima zahtijevanim referendumom. Iz ranije pokazanog očito je kako nova izborna pravila otežavaju posao pobjedniku izbora, kako pri formiranju, tako i pri održavanju vladajuće većine. S druge strane ona umanjuju i poraz gubitnika. Stoga ne čudi prilično pomirljiva reakcija ministra Bauka na referendumski prijedlog uz navođenje, iz njegove perspektive, dobrih segmenata referendumskog pitanja. Naravno da zbog dubokog svjetonazorskog sukoba iskazanog na referendumu o braku SDP ne će eksplicitno podržati ovu inicijativu udruge U ime obitelji. No, ovaj put bi mogao pomirljivo, bez podmetanja, prihvatiti odluku koja mu i tako ide u prilog pred slijedeće izbore. Tad će reći kako eto, iako se ne slažu u cijelosti sa sadržajem, oni kao legalisti samo provode volju naroda.

Možemo li baš tek tako zanemariti sve ovdje navedeno neka svatko odluči po svojoj savjesti. Kako bilo, tko bude ovo pročitao, ne će moći reći da nije znao …

 

Grgur S./HRsvijet

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: U Klubu HDZ-a nema protivljenja Marakeškom dokumentu

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak kako u saborskom Klubu zastupnika HDZ-a nema protivljenja Marakeškom sporazumu, te da još nije odlučeno tko će ići u Marakeš.

“Što se tiče kompakta o zakonitim migracijama, kao jučer na sastanku Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a i članova Vlade, danas na sastanku parlamentarne većine i ovdje na sastanku Kluba HDZ-a dobili smo jedinstvenu podršku za taj dokument. Budući da on nije međunarodni ugovor, nije obvezujući i ostavlja suvereno pravo svakoj zemlji, pa i Hrvatskoj da vodi svoju migracijsku politiku”, izjavio je Plenković nakon sjednice Kluba HDZ-a.

Na novinarski upit ima li u Klubu HDZ-a protivljenja Marakeškom dokumentu, odgovorio je: “Takvih nema u Klubu”. Ponovio je da Hrvatska jasno odjeljuje zakonite migracije od sprječavanja nezakonitih migracija i zaštite hrvatskih granica.

“Važno je to demistificirati s obzirom na kampanju koja postoji kod nas, ali koja postoji u drugim zemljama. Mislim da će većina razboritih i odgovornih vlada smatrati da je to dokument koji je pokušaj UN-a da nađe jedan odgovor s katalogom mjera koje svaka zemlja može na svoj način i svojem odabiru primjenjivati na nacionalnoj razini”, kazao je Plenković.

Sabor će odlučiti hoće li se o Marakeškom dokumentu raspravljati na odborima ili plenarnoj sjednici

Dodao je kako će Marakeški sporazum, nakon što Vlada prihvati informaciju o njemu, biti poslan u Sabor koji će odlučiti o tome hoće li se o njemu raspravljati na saborskim odborima ili na plenarnoj sjednici.

Plenković je kazao kako nije odlučeno tko će ići u Marakeš, a upitan hoće li ići on osobno, rekao je da on nije dobio poziv. “Nismo još o tome odlučili, vidjet ćemo kakav će biti odaziv drugih zemalja. Trenutno naša diplomatska mreža sondira kakvi su odgovori drugih”, istaknuo je.

Za današnji sastanak s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom rekao je kako je prošao jako dobro, da su razgovarali o pripremama za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, sudjelovanju članova Vlade i saborskih zastupnika u Koloni sjećanja te projektima za Vukovar.

“Ništa se u našem odnosu nije promijenilo, naš stav je sasvim jasan. Vukovar je za ovu Vladu izuzetno bitan, mi smo za 50 posto povećali sredstva za fond grada Vukovara, te podupiremo brojne projekte”, kazao je Plenković, komentirajući svoj odnos s Penavom nakon prosvjeda u Vukovaru zbog neučinkovitosti u procesuiranju ratnih zločina.

Nema nikakvih dokaza o formalnoj suradnji Franje Varge s HDZ-om

Na novinarski upit o aferi SMS i Franji Vargi kao glavnom osumnjičeniku u toj aferi koji se povezuje sa savjetnikom hrvatske predsjednice Vladom Galićem, Plenković je odgovorio kako se taj slučaj rasvjetljava.

“Ono što je važno je prema onome kakav je trenutno uvid u našu dokumentaciju, a mi smo se potrudili da to provjerimo, nema nikakvih dokaza o bilo kakvoj formalnoj suradnji gospodina Varge s HDZ-om u periodu koji se spominje, 2014. i 2015.”, kazao je Plenković i dodao da nema saznanja je li postojala nekakva druga neformalna suradnja s pojedincima.

(Hina)

Bugarska odustaje od Marakeškog sporazuma

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Vukovar dobio Studentski dom ‘Leopold’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

U sklopu vukovarskog Veleučilišta Lavoslava Ružičke u utorak je u Vukovaru otvoren moderno uređeni studentski dom u čiju je gradnju uloženo 23 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i u kojem će smještaj pronaći 108 studenata koji nisu iz Vukovara, a studiraju na jednom od tri preddiplomska i jednom specijalističkom studiju Veleučilišta u Vukovaru.

“Ovaj dom će predstavljati vrlo važan element u unaprijeđenju studentskog standarda u Vukovaru, a znamo da samo mladi i dobro obrazovani ljudi mogu učiniti razliku i Vukovar povesti na puteve budućnosti koji se temelje na razvoju i kreativnim industrijama”, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekavši kako otvaranje studenog doma u Vukovaru pruža priliku mladima iz drugih krajeva da dođu i studiraju u tome gradu, posebice, kako je naglasila, mladim Hrvatima iz Vojvodine kojima je Vukovar blizu.

Na primjedbu novinara kako su neka istraživanja pokazala da u Vukovaru još uvijek među mladima nije u dovoljnoj mjeri zaživjela multikulturalnost, Divjak je rekla da takvi procesi zahtijevaju vrijeme ali i kvalitetne projekte kako poticati zajedničku suradnju.

“Moramo osigurati da mladi i djeca, oni koji će dalje razvijati i graditi Vukovar budu tolerantni i gledaju na razvojne potencijal kao i prilike”, poručila je rekavši kako se to može napraviti ne samo na način da se u školama osnuju mještoviti razredi, nego i da se raznim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima potiče međusobni rad i suradnja.

Po njezinim riječima, nije dovoljno samo sagraditi nove zgrade i donijeti formalno dobre programe već treba raditi puno s roditeljima, učenicima i nastavnicima kako bi se modeli suradnje razvili. “To je ono što smo naučili iz eksperimentalnog programa “Škola za život”, da su učitelji, roditelji i učenici ti koji moraju doživjeti tu promjenu i biti uvjereni da je to promjena na bolje”, rekla je Divjak.

Dotaknuvši se plaća profesora i nastavnika, ocijenila je kako je sigurno da oni zaslužuju veće plaće, ali kako je u situaciji “u kojoj su angažirane milijarde kuna za plaćanje dugova Uljanika i garancija koje treba vratiti”, teško trenutačno doći do zasluženih povećanja plaća u prosvjetnom sektoru. “Zalagat ću se da se to ostvari ne samo kroz povećanje osnovnice, nego i kroz različite sustave nagrađivanja najboljih i stimuliranje onih koji školskom sustavu žele dati najviše”, poručila je ministrica Blaženka Divjak.

Po riječima dekana Veleučilišta Lavoslava Ružičke Željka Sudarića, u studentskom domu koji nosi ime Leoplod koje je srednje ime Lavoslava Ružičke, studenti će imati visok standard, a uskoro bi trebala započeti i gradnja studentske kuhinje i dodatnih sportskih sadržaja čime bi se zaokružili sadržaji novootvorenog studentskog doma. Naveo je i kako na vukovarskom Veleučilištu trenutačno ima upisanih oko 900 studenata koji pohađaju tri stručna preddiplomska i jedan specijalistički studij.

Otvorenju studentskog doma nazočni su bili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac koja je ustvrdila kako se otvaranjem studentskog doma jača i perspektiva vukovarskog Veleučilišta da privuče još više mladih da studiraju u Vukovaru i ostanu u njemu živjeti.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari