Connect with us

Ćurak: Ulazak BiH u NATO uvelike zavisi od Srbije

Published

on

”Ulazak BiH u NATO uvelike zavisi od toga hoće li Srbija krenuti tim putem i bilo bi divno da postoji mudrost da ulazak BiH u NATO shvaćamo u jednom najširem geopolitičkom i geostrateškom smislu kao priliku koja se ukazuje za BiH”, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Vijeća Atlantske inicijative i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu Nerzuk Ćurak.

On je to kazao na današnjoj jednodnevnoj konferenciji o temi “NATO i jugoistočna Europa: Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska” u organizaciji Atlantske inicijative i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

”Hrvatska je već članica NATO-a, Crna Gora je na sigurnom putu, političko rukovodstvo BiH je donijelo odluku o ulasku, a Srbija ne zna je li pošla ili došla”, naglasio je.

Što se tiče BiH, objasnio je Ćurak, odluka o ulasku BiH u NATO je politički delegitimirana, jer je BiH “neupravljiva i zarobljena država“ u kojoj se odluke vrlo brzo ponište.

Dodao je da rukovodstvo Srbije izražava ozbiljnu ambiciju da uđe u EU, ali kada je u pitanju NATO, nemaju rezolutan stav, već postoji ideja neutralnosti. Prema njegovom mišljenju, to je licemjerna pozicija, jer 99 posto zemalja koje su članice EU imaju članstvo i u NATO-u i nijedna država ovog konfliktnog regije nema luksuz da zanemari ulazak u NATO.

Ćurak je podsjetio da je prije nekoliko godina apelirao da situacija pokazuje da kada međunarodna zajednica ponizi neku zemlju kao što je ponizila BiH, ne dopuštajući joj da može postati održiva politička zajednica, forsirajući nacionalne elite ”kao Bogom dane“, onda je potpuno smisleno da se NATO prema BiH ponaša na jedan drugačiji način.

”NATO ima veliki dug prema BiH, jer je upravo BiH postala scenaristička zemlja, odnosno zemlja koja im je omogućila da u drugim krizama djeluju zahvaljujući iskustvima iz BiH. U tom kontekstu ne vidim nijedan valjan razlog da se onda BiH odmah ne uključi i u NATO. U suprotnom, EU i SAD trebaju da se u punom kapacitetu umiješaju u svoj posao u zemlji za čiju su nesposobnost itekako odgovorni”, zaključio je Ćurak.

Predstavnica Centra za euroatlantske studije iz Beograda Jelena Milić kazala je Srbija nema politiku pristupanja NATO-u i vojno je neutralna.

”Mi se trenutno nalazimo u fazi dobivanja individualnog plana partnerstva i to je maksimum koji će Srbija u narednom razdoblju imati. Taj korak je jako važan iz razloga što suradnja i komunikacije NATO-ovih dužnosnika prenosi na Vladu Srbije, jer su NATO-ovi partneri dugo vremena gledali jesu li časnici vojske Srbije raspoloženi za standardizaciju”, naglasila je.

Prema njenom mišljenju, razlog za nedostatak političke odluke za ulazak Srbije u NATO je njihova intervencija 1999. godine, dodajući da je većina građana pogrešno informirana o razlozima intervencije.

”Jučer je obilježena 15. godišnjica od početka bombardiranja i mogli smo čuti sve moguće razloge, osim onog glavnog, a to je nemogućnost da se spriječe zlodjela koje je činio bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević na Kosovu”, naglasila je.

Također je dodala da se brutalno manipulira brojem žrtava pripadnika oružanih snaga i policije Srbije dodajući da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić jučer spominjao tisuće žrtava, a svi znaju da je Fond za humanitarno pravo ustanovio da je bilo oko 200 civilnih žrtava.

Ona smatra da će Rusija na kraju ipak ostati strateški partner Srbiji naglašavajući da zapadne sile odbijaju da tu poruku shvatiti ozbiljno.

”Smatram da članstvo u NATO-u nije samo pitanje interesa i dolaska stranih investitora u zemlju, već članstvo u zajednici država sa stabilnim političkim sustavima i razvijenim ekonomskim odnosima, ali to nije poruka koju možete čuti u Srbiji”, zaključila je Milić.

Zastupnik u Saboru Hrvatske Davor Božinović kazao je da Hrvatska zbog članstva u NATO-u nema nijedno negativno iskustvo, iako je u vrijeme pristupanja bilo dosta stereotipa da će njihovi vojnici ginuti za strane interese.

”Hrvatska je postala članica NATO-a u trenutku kada je svijet zahvatila ekonomska kriza bez presedana. Mi imamo ekonomskih problema, ali mi ćemo te probleme riješiti”, naglasio je.

Predstavnica Veleposlanstva SAD-a u BiH Ana Ridivilova kazala je da je jedan od njihovih glavnih ciljeva ulazak BiH u NATO, jer to za BiH donosi sigurnost, stabilnost i ekonomski razvoj.

Dodala je da je vlada SAD-a privržena da pomogne BiH da ide prema naprijed dodajući da oni čekaju da se političari iz BiH dogovore.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari