Connect with us

BiH

Čuvari “Čuvara mostova”!

Objavljeno

-

O Mostaru se piše često. Na sve moguće i nemoguće načine

Većinom jednostrano s pozicije unitarista. Potpisi takvih radova prozirni su kao najtanji oblak što se zakači za vrh Veleža. Čim zapuše bura ona prava ispod oblačka se zaze(h)leni

A nisu borovi……..

Nije ni trava.

Čitam tako piše Dea Redžić i Indeks.hr. O Mostaru . (vezani tekst)

Ne znam treba li zamjeriti njoj ili mnogima prije i poslije nje , ili jednostavno ignorirati.

Ne !! Treba pisati o gradu i s hrvatskom dušom. Hrvatsko korijenje u Mostaru je neupitno, vidi se to i kroz povijest HKD Napredak Hrvoje, HŠK Zrinjski. Aha piše i ona o Zrinjskom.i o Veležu, pa spominje prof Adnana Dizdarevića koji je kao prof, tjelesne kulture bio uposlen u gimnazijama na desnoj strani grada, sada trenira Velež u Vrapčićima. Točno, radio bez problema kao i mnogi muslimani što su radili i rade bez problema. Ali nije Dea pronašla ni jednog Hrvata koji bi bio u sličnoj poziciji na lijevoj obali. [pullquote_left]Tko na tvrdoj stini svoju povijest piše tom ne može nitko prošlost da izbriše ![/pullquote_left]

Ne. Tamo nema mjesta za Hrvate . Ne kaže to Dea.

Ne zna Dea ili se pravi da ne zna tko će joj znati, da je Mostar multietičan , multikulturan samo u jednom svom dijelu , u onom  na desnoj obali Neretve.

Lijeva je jednonacionalna. Isključivo Muslimanska.

Spominje Dea „5 km za 16 god „ pa spominje Gimnaziju Mostar, navodno jedinu ujedinjenu školu u Mostaru. A nije jedina.

franjevackacrkvasvpetra

Srušena franjevačka crkva u Mostaru

[dropcap]P[/dropcap]rije rata velika većina srednjih škola nalazila se na desnoj obali Neretve. Jedino je ŠUP bio na lijevoj. Nakon napada muslimana na Hrvate u Mostaru se grad podijelio. Škole su i tijekom rata pokušavale organizirati nastavu za malobrojne učenike. Zgrada Gimnazije Mostar je bila na prvoj crti i nastava se preselila u zgradu Nove Gimnazije na Aveniji, uspjeli su na vrijeme iznijeti i sve matične knjige od osnutka, koje danas predstavljaju pravu riznicu bogate povijesti. S radom u Staroj gimnaziji nastavili su i većina prijeratnih profesora: prof. Vinko Šulenta, prof. Jesenka Krpo,prof Zlata Bjelica, prof. Vahida Hadžiosmanović,  prof Bojana Mavar i mnogi drugi. Ravnatelj je bio sve do 2002. prof. Jusuf Hadžiosmanović. I ne samo u gimnaziji,i  u srednjoj Ekonomskoj školi su nastavili s radom prof. Fadila Ćusto, prof Zlata Demirović.

U isto vrijeme na istočnoj strani se formiraju tzv. duplići tj nove škole :gimnazija, ekonomska, mašinska, medicinska, s čisto jednonacionalnim kadrom i učenicima-muslimanima

musala most

Most na Musali: Mostar

Naravno mimo zakona i pravila jer sve ove škole već postoje u gradu. Nakon završetka sukoba ( ne i „rata“ u nekim  u glavama napose muslimanskim ) kreću politički pritisci od strane muslimana o tzv. „ujedinjenju“ dvije gimnazije, one koja je postojala i ranije  s Španjolskog trga( desna strana )  i one novoformirane iz doba rata iz Mahale ( lijeva strana ). A kako ćeš se ujediniti s nečim što zapravo pravno niti ne postoji ? Nije bio problem slobodnog pohađanja Gimnazije na Španjolskom za sve učenike o tomu svjedoče matične knjige završenih gimnazijalaca. Ali vidi vraga, ne traži se tzv. spajanje svih škola. Ne, samo se traži jedna. Zašto ? Odgovor je kristalno jasan, Kao prvo ulaskom u Gimnaziju prijelazi se linija razgraničenja uspostavljena u ratu. Ali ne manje važan razlog je broj učenika s jedne i druge strane. Naime obnova zgrade Gimnazije išla jako sporo, obnovljene su samo 4  učionice u prizemlju. Činio se lak plijen.

Gimnazija iz Mahale( čisto jednonacionalna-muslimanska ) je bila brojnija i računali su lako će utopiti malobrojne Hrvate. U svim drugim školama prilikom spajanja bili bi brojčana manjina. A oni bi osvajali, dominirali, nema tu istinske želje za suživotom.

Godinama muslimanski mediji skrivaju te činjenice, lažu nam, lažu i svoje građane, lažu po svijetu. Da bi mogli i dalje lagati zatraženo je da se prije ulaska učenika iz Mahale s zidova u holu Gimnazije poskidaju slike generacija završenih maturanata do 2004. god.

Pitate se koji je razlog ? Jednostavan, među imenima učenika i profesora pročitala bi se i prezimena. Šehić, Omanović; Tanović, Hadžiosmanović i mnoga druga, a to ne ide u prilog lažnoj tezi o tzv „ čisto ustaškoj školi „ !!

Ne znam kako  dežurne  ideologa nije barem malo sram koliko je laži projicirano.

mostar_gimnazija

Gimnazija Mostar

Danas je Gimnazija moderna škola u kojoj je nastava koncipirana s dva nastavna plana i programa, posve sukladnim demokratskoj praksi suživota.

Kaže Dea „nema ovdje mostova“. Nije ih bilo Dea, 5 ih porušili  velikosrpskočetnička JNA još na početku rata . Kao i 4/5 Mostara, Franjevačku Crkvu do temelja spalili, privredni resursi temeljito opljačkani.  O tomu nećeš čuti od muslimana. Šute. O srušenom Mostaru od strane srbočetnika i bez imalo srama prikazuju snimke rušenja zgrade Razvitka, hotel Neretve kad rade prilog o šestorici Hrvata u Hagu. A boli nas laž, boli nas što i ovi domaći muslimani koji znaju istinu šute ko p…. jer to su rušenja koja je napravila srbočetnička vojska potpomognuta JNA.

Ne o tomu se ne govori, ali Stari most i njegovo rušenje ee….to je već za „merhameta“.

Medijska hajka na Hrvate-rušitelje trajala je sve dok neovisna skupina eksperata u Hagu nije utvrdila da je most srušen postavljenim eksplozivom uvedenim u temelje mosta-pazi sad- s lijeve strane mosta ! Sic !!

Nagla tišina muslimanskih medija o rušenju Starog mosta.

"MultietniĆarski" Natpis Ispod starog Mosta

“MultietniĆarski” Natpis Ispod starog Mosta

U svojoj fikciji muslimani drznuli su se postaviti kamenu ploču kojom lažno optužuju Hrvate  Eno je stoji. Bez imalo srama oni koji su je postavili prozivaju desnu obalu za svakorazne opstrukcije. A u Mostaru pod dimnom zavjesom  te vike postavljaju kamenje smutnje, jedan pod Stari most, drugi pred buduću vijećnicu.

Gospodo muslimani sklonite sramnu ploču ispod Starog mosta!!!!

Ne piše Dea o tomu, ne znam možda ipak samo…„ ne zna ….„

Iako je jako teško u to povjerovati.

Ima odlična reklama pa ću parafrazirati: takva pisanja smrde užasno smrde unitarizmom..

Za sve koji pokušavaju unitaristički promišljati ( i djelovati ) poruka ,

tko na tvrdoj stini svoju povijest piše tom ne može nitko prošlost da izbriše !

tekst: kamenjar.info / kučibaba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas