Pratite nas

BiH

Čuvari “Čuvara mostova”!

Objavljeno

na

O Mostaru se piše često. Na sve moguće i nemoguće načine

Većinom jednostrano s pozicije unitarista. Potpisi takvih radova prozirni su kao najtanji oblak što se zakači za vrh Veleža. Čim zapuše bura ona prava ispod oblačka se zaze(h)leni

A nisu borovi……..

Nije ni trava.

Čitam tako piše Dea Redžić i Indeks.hr. O Mostaru . (vezani tekst)

Ne znam treba li zamjeriti njoj ili mnogima prije i poslije nje , ili jednostavno ignorirati.

Ne !! Treba pisati o gradu i s hrvatskom dušom. Hrvatsko korijenje u Mostaru je neupitno, vidi se to i kroz povijest HKD Napredak Hrvoje, HŠK Zrinjski. Aha piše i ona o Zrinjskom.i o Veležu, pa spominje prof Adnana Dizdarevića koji je kao prof, tjelesne kulture bio uposlen u gimnazijama na desnoj strani grada, sada trenira Velež u Vrapčićima. Točno, radio bez problema kao i mnogi muslimani što su radili i rade bez problema. Ali nije Dea pronašla ni jednog Hrvata koji bi bio u sličnoj poziciji na lijevoj obali. [pullquote_left]Tko na tvrdoj stini svoju povijest piše tom ne može nitko prošlost da izbriše ![/pullquote_left]

Ne. Tamo nema mjesta za Hrvate . Ne kaže to Dea.

Ne zna Dea ili se pravi da ne zna tko će joj znati, da je Mostar multietičan , multikulturan samo u jednom svom dijelu , u onom  na desnoj obali Neretve.

Lijeva je jednonacionalna. Isključivo Muslimanska.

Spominje Dea „5 km za 16 god „ pa spominje Gimnaziju Mostar, navodno jedinu ujedinjenu školu u Mostaru. A nije jedina.

franjevackacrkvasvpetra

Srušena franjevačka crkva u Mostaru

[dropcap]P[/dropcap]rije rata velika većina srednjih škola nalazila se na desnoj obali Neretve. Jedino je ŠUP bio na lijevoj. Nakon napada muslimana na Hrvate u Mostaru se grad podijelio. Škole su i tijekom rata pokušavale organizirati nastavu za malobrojne učenike. Zgrada Gimnazije Mostar je bila na prvoj crti i nastava se preselila u zgradu Nove Gimnazije na Aveniji, uspjeli su na vrijeme iznijeti i sve matične knjige od osnutka, koje danas predstavljaju pravu riznicu bogate povijesti. S radom u Staroj gimnaziji nastavili su i većina prijeratnih profesora: prof. Vinko Šulenta, prof. Jesenka Krpo,prof Zlata Bjelica, prof. Vahida Hadžiosmanović,  prof Bojana Mavar i mnogi drugi. Ravnatelj je bio sve do 2002. prof. Jusuf Hadžiosmanović. I ne samo u gimnaziji,i  u srednjoj Ekonomskoj školi su nastavili s radom prof. Fadila Ćusto, prof Zlata Demirović.

U isto vrijeme na istočnoj strani se formiraju tzv. duplići tj nove škole :gimnazija, ekonomska, mašinska, medicinska, s čisto jednonacionalnim kadrom i učenicima-muslimanima

musala most

Most na Musali: Mostar

Naravno mimo zakona i pravila jer sve ove škole već postoje u gradu. Nakon završetka sukoba ( ne i „rata“ u nekim  u glavama napose muslimanskim ) kreću politički pritisci od strane muslimana o tzv. „ujedinjenju“ dvije gimnazije, one koja je postojala i ranije  s Španjolskog trga( desna strana )  i one novoformirane iz doba rata iz Mahale ( lijeva strana ). A kako ćeš se ujediniti s nečim što zapravo pravno niti ne postoji ? Nije bio problem slobodnog pohađanja Gimnazije na Španjolskom za sve učenike o tomu svjedoče matične knjige završenih gimnazijalaca. Ali vidi vraga, ne traži se tzv. spajanje svih škola. Ne, samo se traži jedna. Zašto ? Odgovor je kristalno jasan, Kao prvo ulaskom u Gimnaziju prijelazi se linija razgraničenja uspostavljena u ratu. Ali ne manje važan razlog je broj učenika s jedne i druge strane. Naime obnova zgrade Gimnazije išla jako sporo, obnovljene su samo 4  učionice u prizemlju. Činio se lak plijen.

Gimnazija iz Mahale( čisto jednonacionalna-muslimanska ) je bila brojnija i računali su lako će utopiti malobrojne Hrvate. U svim drugim školama prilikom spajanja bili bi brojčana manjina. A oni bi osvajali, dominirali, nema tu istinske želje za suživotom.

Godinama muslimanski mediji skrivaju te činjenice, lažu nam, lažu i svoje građane, lažu po svijetu. Da bi mogli i dalje lagati zatraženo je da se prije ulaska učenika iz Mahale s zidova u holu Gimnazije poskidaju slike generacija završenih maturanata do 2004. god.

Pitate se koji je razlog ? Jednostavan, među imenima učenika i profesora pročitala bi se i prezimena. Šehić, Omanović; Tanović, Hadžiosmanović i mnoga druga, a to ne ide u prilog lažnoj tezi o tzv „ čisto ustaškoj školi „ !!

Ne znam kako  dežurne  ideologa nije barem malo sram koliko je laži projicirano.

mostar_gimnazija

Gimnazija Mostar

Danas je Gimnazija moderna škola u kojoj je nastava koncipirana s dva nastavna plana i programa, posve sukladnim demokratskoj praksi suživota.

Kaže Dea „nema ovdje mostova“. Nije ih bilo Dea, 5 ih porušili  velikosrpskočetnička JNA još na početku rata . Kao i 4/5 Mostara, Franjevačku Crkvu do temelja spalili, privredni resursi temeljito opljačkani.  O tomu nećeš čuti od muslimana. Šute. O srušenom Mostaru od strane srbočetnika i bez imalo srama prikazuju snimke rušenja zgrade Razvitka, hotel Neretve kad rade prilog o šestorici Hrvata u Hagu. A boli nas laž, boli nas što i ovi domaći muslimani koji znaju istinu šute ko p…. jer to su rušenja koja je napravila srbočetnička vojska potpomognuta JNA.

Ne o tomu se ne govori, ali Stari most i njegovo rušenje ee….to je već za „merhameta“.

Medijska hajka na Hrvate-rušitelje trajala je sve dok neovisna skupina eksperata u Hagu nije utvrdila da je most srušen postavljenim eksplozivom uvedenim u temelje mosta-pazi sad- s lijeve strane mosta ! Sic !!

Nagla tišina muslimanskih medija o rušenju Starog mosta.

"MultietniĆarski" Natpis Ispod starog Mosta

“MultietniĆarski” Natpis Ispod starog Mosta

U svojoj fikciji muslimani drznuli su se postaviti kamenu ploču kojom lažno optužuju Hrvate  Eno je stoji. Bez imalo srama oni koji su je postavili prozivaju desnu obalu za svakorazne opstrukcije. A u Mostaru pod dimnom zavjesom  te vike postavljaju kamenje smutnje, jedan pod Stari most, drugi pred buduću vijećnicu.

Gospodo muslimani sklonite sramnu ploču ispod Starog mosta!!!!

Ne piše Dea o tomu, ne znam možda ipak samo…„ ne zna ….„

Iako je jako teško u to povjerovati.

Ima odlična reklama pa ću parafrazirati: takva pisanja smrde užasno smrde unitarizmom..

Za sve koji pokušavaju unitaristički promišljati ( i djelovati ) poruka ,

tko na tvrdoj stini svoju povijest piše tom ne može nitko prošlost da izbriše !

tekst: kamenjar.info / kučibaba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović i Plenković položili kamen temeljac za buduću tvornicu Podravke kod Mostara

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer i predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH položili su u petak temeljni kamen za buduću tvornicu Podravke kod Mostara koja bi trebala prerađivati voće i povrće koje se tamo već nekoliko godina uzgaja uz potporu te vodeće hrvatske kompanije.

Andrej Plenković, koji je postavio kapsulu u temeljni kamen buduće tvornice Podravke, pohvalio je ovu investiciju.

“Ovo je sjajan projekt koji će okupiti brojne poljoprivrednike te braniteljske zadruge koje će se uključiti u ovu proizvodnju u interesu vlastitih obitelji i zajednice”, istaknuo je hrvatski premijer.

Dragan Čović istaknuo je na ceremoniji kako je Podravka pokrenula testno razdoblje uzgoja rajčice na području Mostarskog blata, Ljubuškog, Ravnog I Čapljine.

“Ovo je važan projekt i nova budućnost za mlađe ljude kako bi Hrvati ostali svoji na svome”, dodao je Čović.

Na rubovima Mostarskog blata, plodnog polja smještenog između Mostara i Širokog Brijega, već nekoliko godina probno se uzgaja rajčica koju otkupljuje Podravka.

Započelo se uzgojem 300 tona rajčice, a sljedeće godine kada bi tvornica trebala biti izgrađena očekuje se urod od 10.000 tona ovoga povrća.

“Nastojimo se na ovome području organizirati kako bismo zaustavili odlazak mladih ljudi. To nas najviše motivira na ovo sve”, rekao je za medije Krunoslav Čović, jedan od inicijatora iz braniteljske zadruge koja djeluje pri Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Širokom Brijegu.

Po njegovim riječima postoje golemi potencijali za uzgoj rajčice, paprika i drugih poljoprivrednih kultura u ovome dijelu Hercegovine.

“Vjerujemo da ćemo uspjeti. Mislim da potencijalima nema kraja”, dodao je Krunoslav Čović.

Direktor Podravke Marin Pucar istaknuo je kako je ove godine posađeno 1,2 milijuna stabljika rajčice na području Mostarskog blata.

“Očekujemo da ćemo sljedeće godine proizvesti 10.000 tona rajčice koje Podravka izvozi u preko 60 zemalja svijeta. Na taj način ćemo osigurati prihode ljudima ovdje i zaposlenost te ostanak”, istaknuo je direktor Podravke.

Dodao je kako je važno bilo okupiti branitelje iz zadruga i poljoprivrednike za koje očekuje da će biti “ključni čimbenik razvoja ovoga kraja”.

“Želimo da hrvatski narod ostane ovdje i pokrene poljoprivrednu proizvodnju. Ne želimo da sirovine više uvozimo iz inozemstva, nego s domaćih polja. Razvijamo na sličan način proizvodnju u Istri, u Hercegovini, Slavoniji, Podravini i u cijeloj RH s drugim poljoprivrednim kulturama”, dodao je Pucar. (Hina)

Plenković se protivi podizanju žice između Hrvatske i BiH nakon ponovne eskalacije migrantske krize

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju se relaksirati

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović poručio je da se odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju relaksirati te da nema razloga za stalno izazivanje napetosti i kriza.

U intervjuu za Večernji list, a u povodu 15 godina na čelu stranke, Čović je istaknuo kako sva tri naroda u BiH moraju surađivati, odbacujući optužbe da je više na strani Srba nego Bošnjaka.

Bošnjačkoj politici, kaže, zamjera, što želi upravljati svim procesima u BiH i šalje loše poruke Hrvatima, a kao očit primjer naveo je izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

-To je za mene jača afera od svih drugih afera ako znamo što je uloga te institucije. Ako se netko drzne da bez dogovora s bilo kim, od partnera s kojima čini vlast, zanemari posve proceduru natječaja koja je provedena, prekine sve i  imenuje pet članova SIP-a, šalje se jasna poruka, kazao je Čović, dodajući kako je krajnji cilj stvoriti uvjete za preglasavanje Hrvata u izboru člana Predsjedništva BiH i nametanje Doma naroda.

Kritizirao je predstavnike međunarodne zajednice što, kako kaže, šute i saginju glavu, na kršenje ustava i zakona u BiH, kao što je slučaj pri izboru članova SIP-a.

Govoreći o potencijalnom nasljedniku na mjestu predsjednika HDZ-a BiH Čović je ustvrdio da unutar stranke ima značajan broj onih koji „udovoljavaju svim standardima koje danas mladi čovjek treba imati ako se želi baviti politikom“. Ne želi govoriti o imenima kandidata koji bi za dvije-tri godine mogli doći na čelo HDZ-a, jer bi se prema njima usmjerila, smatra on, paljba i pritisak.

-Posve sam, međutim, siguran da im zavidan broj mladih ljudi koji će biti u stanju nositi ovaj projekt. Prije toga moja je snažna želja riješiti ova ključna pitanja kako bi se tim mladim ljudima ostavio čist prostor. Da ih ne dovedemo u situaciju da se moraju baviti poslovima izmjene Izbornog zakona ili Ustava BiH. Čini mi se da smo na sredini tih događanja, jer smo u proteklih 15 godina imali jedan maraton- ustvrdio je Čović. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari