Connect with us

Komentar

Imperija uzvraća udarac: Da ga nisu strpali u zatvor, Bandić bi danas vodio grad

Objavljeno

-

“Da nije danas bilo ove odluke danas Milan Bandić sjedio bi u skupštini i vodio grad. Ovo je kao u nekim starim filmovima – imperija uzvraća udarac”, komentirao je zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak za direktno.hr tijek događaja u slučaju Bandić. Naime, Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda jučer prihvatilo žalbu obrane i omogućilo Bandiću povratak na dužnost gradonačelnika. No, danas je taj isti Županijski sud odlučio o novom zahtjevu Uskoka da se Bandiću oduzme jamčevina te da ga se vrati u istražni zatvor u Remetincu zbog sumnje da je svjedoke poticao na davanje lažnog iskaza, ali i da je krivotvorio službene isprave te sprječavao dokazivanje.

Hodak-ZvonimirHodak tvrdi kako je čitav slijed događaj indikativan.

“Jučer je Izvanraspravno vijeće županijskog suda ukinulo mjeru opreza i odredilo da može obnašati dužnost gradonačelnika. Da nije toga danas bilo on bi stvarno bio gradonačelnik i vodio bi grad, ali već danas se zatražio pritvor, 15 milijuna kuna je otišlo”, kaže Hodak.

Navodi kako je činjenica da u predmetu Bandić ima puno politike, a ne bi smjelo biti uopće.

“To je jedan apsurd. Pravosudna komedija apsurda. Ne znam predmet pa je teško govoriti o detaljima, ali mogu reći da se ja ovakvog slučaja ne sjećam. To je presedan”, zaključuje Hodak.

Podsjetimo, Bandića se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i Državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi “U ime obitelji” kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

[ad id=”40551″]

O današnjem neočekivanom razvoju situacije, u kojemu je Bandić prvo vraćen na posao, samo kako bi potom bio otpremljen iza rešetaka, za Dnevnik Nove TV progovorio je Marijan Hanžeković, odvjetnik zagrebačkog gradonačelnika.

Hanžeković je kazao kako je Bandić imao jasne uvjete ponašanja te kako ih se držao.

“Bandić nije prekršio uvjete”

hanzekovic-bandic-je-sokiran-ali-sada-ne-razmislja-o-ostavci“Nikoga nije ni na što nagovarao. Gospođa Demarin nije bila svjedok s kojim on nije smio razgovarati”, rekao je, dodajući kako Bandić nije razgovarao ni s drugim svjedocima.

“Nije ni s drugim svjedocima razgovarao, samo se stavlja ona na teret, ali po našem saznanju, ona uopće nije trebala biti svjedok”, dodaje Hanžeković.

Odgovarajući na goruće pitanje o jamčevini i 15 milijuna kuna koji će morati biti isplaćeni u proračun ukoliko presuda postane pravomoćna, Hanžeković je kazao kako vjeruje da će drugostupanjsko vijeće odbaciti današnje rješenje.

“Drugostupanjsko vijeće će odbaciti ovo rješenje”

“Vjerujem da će drugostupanjsko vijeće Županijskog suda sve razloge koje ćemo staviti u žalbu ozbiljno razmotriti. Jedino što mogu zaključiti jest da se ne dozvoli gospodinu Bandiću da ponovno bude gradonačelnik i da ga se pokušava onemogućiti u njegovom političkom djelovanju. S druge strane, ja vjerujem da će drugostupanjsko vijeće, kada pogleda sve te argumente, ukinuti ovo rješenje”.

Bandićev odvjetnik istaknuo je i kako je ova presuda za posrnulog zagrebačkoga gradonačelnika bila šokantna.

“Policija prijetila svjedocima”

“Ne moram vam puno govoriti da je to za njega bio šok. Ponašanje prema njemu cijelo vrijeme, pritisci na svjedoke. Svako malo PNUSKOK je dolazio u kuće svjedoke i pitao jesu li s njim kontaktirali. Kod ispitivanja se svjedocima na razne načine prijetilo. Na žalost, mi ćemo morati s tim saznanjima izaći van. Ne bih želio da hrvatsko pravosuđe ostane u ovakvom ozračju jer smatram da je to neprimjereno i opasno za sve i da iza toga stoje vrlo snažni politički magovi. Mislim da se krše prava koja se ne bi smjela kršiti najobičnijem čovjeku, a kamoli gradonačelniku”, naglasio je.

Bandić sad uopće ne razmišlja o ostavci, konstatirao je u nastavku Marijan Hanžeković.

“Ne vidim razloga, idemo pričekati prvo rješenje, još ga nisam dobio. Nakon toga imamo rok od tri dana za žalbu, nakon toga ćemo vidjeti odluku drugostupanjskog vijeća, a onda možemo o bilo čemu drugome razmišljati”, zaključuje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari