Pratite nas

Da ja predstavljam Hrvatsku, uzvratio bih da je pola Podgorice hrvatsko

Objavljeno

na

Izjava direktora crnogorske Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića, da je “polovina Prevlake njihova”, može se tumačiti u osnovi na dva načina – mišljenja je Vladimir Gredelj, punomoćnik bivših vlasnika poljoprivrednog zemljišta na Prevlaci.

“Prvo je da čovjek jednostavno nije upoznat sa stanjem stvari oko Prevlake, a drugi manje vjerojatan, je povratak na ratno-huškačku retoriku Momira Bulatovića koji je 1992. godine izjavio «Ni po cijenu rata Prevlaku nećemo dati Hrvatskoj. Ona će biti u Jugoslaviji», podsjetio je Gredelj. prevlaka

Kao što znamo, ubrzo zatim je došlo do povlačenja okupatora s teritorija Južne Hrvatske pa i Prevlake u okviru procesa demilitarizacije prema mirovnom planu Cyrusa Vancea i potpisivanja Privremenog sporazuma o razgraničenju između Hrvatske i Crne Gore, a Prevlaka je bila i ostala teritorijem Republike Hrvatske, prisjetio se Gredelj.

Gredelj je naglasio, da kao što sam pojam govori “Privremeni sporazum” jasno naznačuje privremenost tog statusa i u formalnom smislu nužno je u bilateralnoj formi doći do konačnog rješenja.

No, u definiranju konačnog rješenja gospodin Kovačević i uopće crnogorska strana moraju znati da možemo nastaviti tamo gdje smo stali, a to je da je teritorijalan aspekt razgraničenja Crne Gore i Hrvatske na području Prevlake apsolutno nesporan.

“Dobro je to što po tom pitanju ne ovisimo o sposobnosti pamćenja crnogorske strane niti o njihovom poštenju. Naime, postoje brojni međunarodni dokumenti među kojima se ističe Deklaracija o demilitarizaciji Rta Oštro, kojom se podupire nepovredivost postojećih granica”, rekao je Gredelj za narod.hr.

Unatoč trenutnoj situaciji i imajući na umu iskustva s hrvatskim političarima, koji su spremni šakom i kapom razbacivati se hrvatskim teritorijem i hrvatskim interesima radi “dobrosusjedskih odnosa” Gredelj smatra da njegova zabrinutost za konačni ishod nije neosnovana.

“Poglavito ako znamo da je pokojni Ivica Račan poklonio otočić Mamulu u blizini Prevlake kao znak dobre volje. Da ja predstavljam Hrvatsku ja bih poučen iskustvima pregovora s bizantincima Kovačeviću uzvratio da je pola Podgorice hrvatsko pa bi im onda tijekom pregovora tu polovicu velikodušno prepustio”, istaknuo je Gredelj te dodao kako se sličnom logikom služe Srbi tužbom za genocid protiv Hrvatske.

Na kraju se sjetio i da je Cyrus Vance prije potpisivanja deklaracije na novinarsko pitanje jasno izjavio: “Prevlaka je dio hrvatskog teritorija”, te je siguran da i sam Cyrus Vance i brojni međunarodni dužnosnici imaju bolje pamćenje od Dragana Kovačevića.

Izvor: narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari