Pratite nas

Da ja predstavljam Hrvatsku, uzvratio bih da je pola Podgorice hrvatsko

Objavljeno

na

Izjava direktora crnogorske Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića, da je “polovina Prevlake njihova”, može se tumačiti u osnovi na dva načina – mišljenja je Vladimir Gredelj, punomoćnik bivših vlasnika poljoprivrednog zemljišta na Prevlaci.

“Prvo je da čovjek jednostavno nije upoznat sa stanjem stvari oko Prevlake, a drugi manje vjerojatan, je povratak na ratno-huškačku retoriku Momira Bulatovića koji je 1992. godine izjavio «Ni po cijenu rata Prevlaku nećemo dati Hrvatskoj. Ona će biti u Jugoslaviji», podsjetio je Gredelj. prevlaka

Kao što znamo, ubrzo zatim je došlo do povlačenja okupatora s teritorija Južne Hrvatske pa i Prevlake u okviru procesa demilitarizacije prema mirovnom planu Cyrusa Vancea i potpisivanja Privremenog sporazuma o razgraničenju između Hrvatske i Crne Gore, a Prevlaka je bila i ostala teritorijem Republike Hrvatske, prisjetio se Gredelj.

Gredelj je naglasio, da kao što sam pojam govori “Privremeni sporazum” jasno naznačuje privremenost tog statusa i u formalnom smislu nužno je u bilateralnoj formi doći do konačnog rješenja.

No, u definiranju konačnog rješenja gospodin Kovačević i uopće crnogorska strana moraju znati da možemo nastaviti tamo gdje smo stali, a to je da je teritorijalan aspekt razgraničenja Crne Gore i Hrvatske na području Prevlake apsolutno nesporan.

“Dobro je to što po tom pitanju ne ovisimo o sposobnosti pamćenja crnogorske strane niti o njihovom poštenju. Naime, postoje brojni međunarodni dokumenti među kojima se ističe Deklaracija o demilitarizaciji Rta Oštro, kojom se podupire nepovredivost postojećih granica”, rekao je Gredelj za narod.hr.

Unatoč trenutnoj situaciji i imajući na umu iskustva s hrvatskim političarima, koji su spremni šakom i kapom razbacivati se hrvatskim teritorijem i hrvatskim interesima radi “dobrosusjedskih odnosa” Gredelj smatra da njegova zabrinutost za konačni ishod nije neosnovana.

“Poglavito ako znamo da je pokojni Ivica Račan poklonio otočić Mamulu u blizini Prevlake kao znak dobre volje. Da ja predstavljam Hrvatsku ja bih poučen iskustvima pregovora s bizantincima Kovačeviću uzvratio da je pola Podgorice hrvatsko pa bi im onda tijekom pregovora tu polovicu velikodušno prepustio”, istaknuo je Gredelj te dodao kako se sličnom logikom služe Srbi tužbom za genocid protiv Hrvatske.

Na kraju se sjetio i da je Cyrus Vance prije potpisivanja deklaracije na novinarsko pitanje jasno izjavio: “Prevlaka je dio hrvatskog teritorija”, te je siguran da i sam Cyrus Vance i brojni međunarodni dužnosnici imaju bolje pamćenje od Dragana Kovačevića.

Izvor: narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

U DUŠI MI DALMACIJA CILA!

Objavljeno

na

Objavio

Ja sam Hrvat uzdignuta čela,
Dalmatinac ponosnoga soja,
krv Hrvatska u meni je vrela,
iznjedrila Zagora me moja!

Split, Kaštela, Solin i još više,
slani škoji šta ih more kupa,
Dalmatinske žege, bure, kiše…
i Zagora u srcu mi skupa!

Volin čuti kada Poljud piva,
kada Hajduk Dalmatince sjati,
kad’ se čuje ona pisma živa,
k’o da rodi, sve nas ista mati.

U duši mi Dalmacija cila,
volin bacit’ ja na Marjan oko,
trobojnica nekada se krila,
a sad’ gori leprša visoko.

U debelom ladu pod koštelon,
volin bacit na karte i mure,
pa sa ljudin prošetati selon,
i balotat sve do kasne ure.

Dok po zogu balote migolje,
gradele se stavljaju na vatru,
bocun tu je, porad’ bolje volje,
da se stare navike ne zatru.

Bolje selo izgubit’, — se kaže !
neg’ užance od starina svoje,
Dalmatincu ta pravila važe…
i za njega druga ne postoje.

Ivan Pajdek / Kamenjar.com

NE IZDAJE PRAVI HRVAT!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump potpisao memorandum o carinama na kinesku robu

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u četvrtak predsjednički memorandum koja omogućuje uvođenje carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, no njegov je potez puno blaži od prijetnji koje su mogle izazvati globalni trgovinski rat.

Prema uvjetima iz uredbe, Trump će uvesti carine tek nakon konzultacijskog razdoblja, mjere koja industrijskim lobistima i zakonodavcima daje vremena da da ublaže predloženu listu na kojoj je 1300 proizvoda.

I Kina će imati vremena za odgovor na Trumpove poteze, što smanjuje rizik od dramatičnih mjera odmazde Pekinga.

“Razgovarali smo s Kinom i usred smo pregovora”, rekao je Trump dodajući da je gubitak radnih mjesta u Americi bio jedan od glavni razloga za njegov izbor za predsjednika 2016.

Washington će također tražiti mjere protiv Kine radi kršenja zakona o intelektualnom vlasništu kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), tijelo koje je više puta izazvalo gnjev administracije, ali koje bi moglo ponuditi rješenja kojima bi se uzbjelao trgovinski rat.

Nakon Trumpove objave, ured američkog trgovinskog predstavnika predstavit će listu proizvoda koji bi se carinili, uglavom iz visokotehnološkog sektora.

Potom će uslijediti konzultacijsko razdoblje od 60 dana prije nego što se carine definitvno uvedu.

Dvije osobe koje su o tom pitanju raspravljale s Trumpovom administracijom nedavno su izjavile Reutersu da bi carine bile uglavnom usmjerene na informacijsku tehnologiju, potrošačku elektroniku i telekomunikacije.

Washington cilja na kineske tvrtke s visokom tehnologijom kako bi ih kaznio za kinesku investicijsku politiku koja prisiljava američke tvrtke da odustanu od svojih tehnoloških tajni u zamjenu za dopuštenje da posluju u Kini, zajedno s drugim optužbama za krađu intelektualnog vlasništva.

Kina ima 375 milijardi dolara trgovinskog suficita sa SAD-om, a smanjenje takvog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih ciljeva Donalda Trumpa koji je još u kampanji za predsjednika zastupao protekcionističku politiku.

Njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD-a iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

Carine na uvoz čelika i aluminija, koje je Trump uveo prošlog tjedna, relativno su nevažne u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, no izravno carinsko “gađanje” Kine moglo bi izazavati oštar odgovora Pekinga, upozoravaju analitičari.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati