Pratite nas

Kolumne

Da netko nije olako zaboravio što se događalo u svibnju 1991. danas ne bismo imali takvih problema

Objavljeno

na

Izvješće Vijeća Europe Bilo je i provokacija s ćiriličnim pločama u Vukovaru. Njihovo postavljanje bilo je utemeljeno popisom stanovništva iz 2011. godine.

Ovog tjedna prisjećamo se obljetnice referenduma o hrvatskoj samostalnosti i suverenosti. U ozračju rastuće napetosti i pravih ratnih sukoba koji su se već dogodili na Plitvicama, u Pakracu i na još nekoliko mjesta, predsjednik Republike Hrvatske 25. travnja 1991. donio je odluku da će se 19. svibnja iste godine održati referendum na kojem će se građani izjasniti žele li samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku ili žele ostanak u jugoslavenskoj federaciji.

Nakon potpisivanja te odluke, a prije održavanja referenduma, eskalirali su oružani sukobi između hrvatskih redarstvenih snaga i tadašnje JNA koja je štitila pobunjene Srbe. Dogodio se pokolj hrvatskih policajaca u Borovu Selu, protjerani su Hrvati iz kninskih sela Vrpolja, Kninskog Polja i Potkonja, a Kijevo se našlo u potpunom okruženju.

Na referendum je izašlo 83,56 posto upisanih birača, od kojih se 94,17 posto izjasnilo za hrvatsku samostalnost i suverenost. Za ostanak Hrvatske u jugoslavenskoj federaciji izjasnilo se 1,2 posto birača. Ostali listići bili su nevažeći. Ti su podaci provjerljivi, ali i zanimljivi zbog nekoliko razloga.

Naime, broj onih koji nisu odgovorili potvrdno na pitanje o hrvatskoj samostalnosti i suverenosti upućuje na broj onih koji su sudjelovali u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske. Raznim analitičkim metodama moguće je dokazati kako je manje od polovice pripadnika srpske manjine, koji su tada živjeli u Republici Hrvatskoj, stalo na stranu pobunjenika i nisu sudjelovali na referendumu.

U drugoj polovici svibnja, samo dvije godine poslije, u Zagrebu je održan zanimljiv sastanak. Riječ je o sjednici Povjerenstva za obnovu  hrvatsko-srpskog povjerenja. Na njemu je bio i Gert Ahrens, čovjek koji je tada obnašao dužnost zamjenika supredsjedatelja Mirovne konferencije lorda Davida Owena i Thorwalda Stoltenberga. Njemački diplomat Ahrens na tom sastanku iznio je službene podatke UN-a, prema kojima na područjima koja su već u svibnju 1991. praktično bila okupirana nije živjelo više od 142 tisuće ljudi. Taj podatak uključuje i Hrvate koji još nisu bili protjerani. Tijekom dvije godine u kojima hrvatska država nije mogla provoditi vlast na okupiranim područjima, dakle do svibnja 1993., iz tih krajeva odselilo je oko 60 tisuća osoba, što znači da ih tada nije živjelo više od 82 tisuće. Zašto ove podatke treba znati i ne smije ih se zaboraviti?

Dok se srbijanski politički vrh pripremao za rat, tvrdio je kako u Hrvatskoj živi pola milijuna Srba i da će oni biti ugroženi ako ne budu živjeli u istoj državi s drugim Srbima. U tom smislu, kao odgovor na hrvatski referendum o samostalnosti, organizirali su lokalne referendume o prekrajanju općinskih granica kako bi pojedina sela mogla izrazit želju da budu dio neke druge općine, a sve u svrhu stvaranja što većeg broja općina, odnosno naselja sa srpskom većinom. Ta metoda nije bila novost.

Nešto je slično, samo tada legalno i u skladu s ondašnjim zakonima, napravljeno u Hrvatskoj i tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Primjera radi spomenut ću da je tada ukinuta općina Kistanje koja nije imala praktično nikakvog gospodarstva, ali je u njoj živjelo 98 posto Srba i pripojena je Kninu. Iz Knina je izdvojeno većinski hrvatsko selo Oklaj i pripojeno je ionako većinski hrvatskom Drnišu. Preko noći Knin je postao općina koju su većinom naseljavali Srbi.

Vratimo se sad malo na organizaciju tih referenduma. Kako su oni provedeni i organizirani, bez ikakvih biračkih popisa, svjedoči i njihovo finale kad je za odcjepljenje tzv. SAO Krajine iz sastava Hrvatske glasovalo 404 posto građana. Dobro ste pročitali!

Nažalost, neki su u Hrvatskoj olako zaboravili to poigravanje biračkim popisima zbog čega Republika Hrvatska i danas trpi posljedice. Ovih dana dosta se govori o izvješću Vijeća Europe po kojem u Hrvatskoj raste govor mržnje posebno prema Srbima, LGBT zajednici i drugim manjinskim grupacijama.

Podsjetimo se kako je promidžbeni aparat bivšeg predsjednika Josipovića, ali i SDP-a, stranke koja baštini prošlost komunističke partije, neke nikad ne razjašnjene incidente između pripadnika LGBT populacije želio u medijima prikazati kao napade desničara, vjernika ili nacionalista na ljude drukčije seksualne orijentacije.

Na drugoj strani imali smo i provokacije s ćiriličnim pločama u Vukovaru. Njihovo postavljanje bilo je utemeljeno popisom stanovništva iz 2011. godine. Kasnije je utvrđeno da je popis obavljen tako da su upisivani i Srbi koji su nekad živjeli u Vukovaru, ali danas više ne žive i da je tako ”napuhan” njihov broj, čime su stvoreni zakonski uvjeti za postavljanje ćiriličnih ploča baš u Vukovaru. Dogodilo se to u vrijeme vladavine SDP-a. Otpor vukovarskih stradalnika takvoj provokaciji danas se u izvješću Vijeća Europe tumači kao porast govora mržnje u Hrvatskoj. Da netko nije olako zaboravio što se događalo u svibnju 1991., danas ne bismo imali takvih problema.

Ante Gugo/MojaHrvatska

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

IMA NEŠTO VRJEDNIJE OD ZLATA, A TO STE VI, VATRENI!

Objavljeno

na

Objavio

Hvala Vam što ste nas učinili beskrajno sretnima i ponosnima. Hvala što ste nas na najbolji način podsjetili što sve možemo kad smo zajedno, kad smo jedna duša, jedno tijelo, jedno srce… i to je nešto najdracocjenije što ste nam mogli dati! Vrednije je to od svakog zlata, trofeja i titula, od svih slavoluka i pohvala!

Hrvatska danas zahvaljuje Bogu na tom daru i uz suze radosnice slavi Vaš uspon u sam vrh svjetskog nogometa.

Uz Božiju pomoć, učinili ste čudo i to ne samo na travnjaku: ujedinili ste Hrvatsku i sve naše ljude diljem svijeta i pobrali simpatije širom zemljine kugle.

Gledali smo ovih dana kako i oni koji do jučer nisu ni znali gdje se na zemljopisnoj karti nalazi Hrvatska pjevaju naše pjesme, nose naše zastave i dresove s crveno-bijelim kvadratićima i kliču Hrvatskoj. Zar i to nije dokaz Vaše veličine koja prelazi granice običnog sportskog nadmetanja? Rijetko je kad u svojoj povijesti naša zemlja izazvala toliko pozornosti i dobila toliko pohvala od vodećih državnika svijeta, uglednih javnih osoba, najznačajnijih i najvećih medijskih kuća i bila tako uvažavana i poštivana – i sve to zahvaljujući Vama i jednako dostojastvenoj publici koja Vas je pratila prostranstvima velike i ponosne Rusije, iz bitke u bitku, sve do same završnice u Moskvi.

Žrtva navijača koji su ne žaleći truda, vremena i novca po svaku cijenu željeli biti što bliže Vama također izaziva divljenje. Oni su bili ta spona između Vas i naroda kojemu ste priuštili nezaboravne trenutke.

Ovaj naraštaj će to pamtiti s ponosom.

I na žalost svih onih koji su (možda) i priželjkivali da im se pruži razlog kako bi se obrušili na hrvatske „nacionaliste“ i „desničare“, sve je prošlo u Božijem miru i redu.

Dokazali smo tko smo i što smo. I to je konačno vidio svijet.

Kad se milijuni ljudi širom svijeta tjednima okupljaju i slave sportske uspjehe svoje nacionalne vrste, a pri tomu nema ni jednog jedinog incidenta, onda je to najbolji dokaz kulture, zrelosti i civiliziranosti naroda koji voli svoje, ali isto tako poštiva tuđe.

Odnos ruskih domaćina prema nama bio je više nego korektan, čak sjajan i nije se promijenio čak ni nakon što smo ih eliminirali iz daljnjeg natjecanja. Rusi su se pokazali kao gostoljubiv i pristojan narod i zaslužuju sve pohvale.

I na kraju, kako ne spomenuti poseban značaj i dimenziju onoga što ste napravili, a tiče se buđenja tog osjećaja ponosa i optimizma u cijelom hrvatskom narodu – od Domovine do Herceg Bosne i dijaspore?

Znamo i svjesni smo svega što se kod nas u Hrvatskoj događa. Osim teškoća s kojima se srećemo, svjedoci smo, nažalost i radikalnih tendencija širenja pesimizma, pa i neke vrste destrukcije kojoj je cilj svima nama zagorčati život, oblatiti zemlju u kojoj živimo i dokazati kako smo nesposobni stvoriti sebi bolju budućnost. Sredstva se ne biraju – od grubog i primitivnog vrijeđanja svakog nacionalnog osjećaja, do ataka na naš identitet, svjetonazor, sustav vrijednosti i Katoličku crkvu. Udara se na same temelje naše opstojnosti, a sve to pod egidom „progresa“ i „napretka“, u ime „ljudskih prava“ i nekog tobožnjeg „suvremenog pogleda na svijet“.

A tko to čini?

Oni čije su metode sve samo ne demokratske.

Nismo li gotovo do jučer svjedočili opskurnim, monstruoznim i podlim napadajima na našeg ZLATNOG MOMKA Luku Modrića, kapetana reprezentacije i danas NAJBOLJEG NOGOMETAŠA NA SVIJETU (dobitnika Zlatne lopte na upravo završenom nogometnom SP)? Na društvenim mrežama kružile su fotografije kartonskih modela s njegovim likom, sa skalpelom pod bradom ili omotanim užetom oko vrata. Izravni poziv na linč, ubojstvo – poziv na zločin, zar ne? Patološki bolesnici koji to čine, uživaju, nažalost, neskrivene simpatije mnogih ljevičarskih, neoliberalnih i anarhističkih skupina, stranaka i udruga, pa i uvaženih persona iz ovog miljea koji o tomu šute kao ribe, kao da se ne događa – ali zato uredno tragaju za svakom kapom „nalik ustaškoj“ ne bi li „dokazali“ kako su Hrvati „fašisti“ i „nacisti“.

I taj momak, taj ZLATNI dečko Luka Modrić, koji je sve u životu stekao vlastitim znojem probijajući se krvavo, mukotrpno i uz golema odricanja do ovoga što danas jeste, odgovorio je svima u svom stilu: POSTAO JE NAJBOLJI u onome što radi i za promociju naše Hrvatske učinio neusporedivo više nego svi „drveni filozofi“ koji za debele novce prodaju maglu ovom narodu. I Dejan Lovren je bio na meti sa sličnim motivima, a danas je nogometna veličina kojoj se klanja svijet.

Prema izborniku Zlatku Daliću vladala je (najblaže rečeno) skepsa ili neka vrsta podozrivosti. I njegov je odgovor bio više nego rječit: uvrstio se među najbolje izbornike na svijetu i dečke za koje je rijetko tko vjerovao da mogu dalje od prolaska skupine, doveo nadomak tronu – učinio ih viceprvacima svijeta.

I još nešto: Zlatko Dalić pokazao je kako posjeduje izuzetne kvalitete kao stručnjak, ali i kao čovjek. I mnogima koji su već zaboravili što znače poštenje, čast, moral i poniznost, očitao je lekciju IZ LJUDSKOSTI.

Bog sve vidi i sve zna. I on učini da prije ili kasnije sve dođe na svoje.

Zato se nitko od njih – od našeg zlatnog izbornika do svakoga od 22 zlatna momka – ne odriče Boga.

To su hrvatski vitezovi lišeni svakog samoljublja, oholosti, egoizma i bahatosti. Oni su naš istinski ponos i od njih nacija itekako ima što naučiti.

Nadajmo se da će ljubav koja nas je ujedinila potrajati i da ćemo je njegovati. Zbog naše djece i njihove budućnosti.

A oni kojima to smeta, nek slobodno pate!

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

‘Srušili smo snove svima’

Objavljeno

na

Objavio

9gag stranica koju prati 40 milijuna ljudi piše sve pohvalno

Pobjeda hrvatskih nogometaša na SP u Rusiji, da dobro ste pročitali pobjeda jer ono što su oni napravili pobjeda je jednog malog ponosnog naroda iz najljepše države na svijetu. To srebro zlatnog sjaja, to zajedništvo i nacionalni naboj.

Bili su okidač da se jave i prospu svoju žuč oni koji predstavljaju talog društva te male ponosne države, iako oni, samo oni misle da su oni intelektualna i moralna elita te države ili možda neke druge.

Lijepo je ovih dana bilo biti ponosni pripadnik jednog veličanstvenog naroda i stih “Srušili smo snove svima” ima svoje potpuno značenje. Lijepo je bilo gledati narod kome pripadaš cijelim svojim bićem kako se veseli i diže na pijedestal pobjede svoje junake, ali bilo je lijepo čitati sve svjetske medije kako i oni slave jedan mali hrabri, ponosni narod i njihove idole kako ruše snove velikim ali i snove onoj benignoj, otrovnoj manjini u svojoj državi.

Možda zvuči pretendenciozno izjednačavati naše ruske junake s herojima Domovinskog rata ali ja osobno, a nadam se i velika većina Hrvata i svih onih kojima je stalo do svetog dresa, njih upravo tako gledam.

Gledam Luku, Dejana, Mandžu i sve druge kao ljude kojima je netko ukrao jedan dio njihovog života, ukrao im djetinjstvo i kako ih je život natjerao da sazrijevaju i bore se za svoju državu jer znaju da su i njihove sudbine utkane u nastajanje države za koju se toliko bore. Ne ovo nije patetika, ovo je surova istina. Svi oni su osobe koje su uspjele u životu, ostvarili su zavidne karijere, zaradili ogromne novce, krvavo su se borili i nitko im nije ništa nije poklonio. Sve to ostvarili su tamo gdje se rad i sve pozitivne vrijednosti mjere i vrjednuju na pravedniji način. Tamo gdje ne postoje povlaštene kaste koji mrze sve one koji za svoj rad moraju krvavo raditi odričući se svega onoga za čega se oni koji ih kritiziraju i omalovažavaju, izmišljaju pravno nebulozne optužnice i “virtualno” im odsijecaju glavu.

Nakon ovih prekrasnih, ponosnih mjesec dana, mjesec dana koji su ujedini domovinsku i iseljenu Hrvatsku, svima je jasno da se neke stvari u Hrvatskoj moraju promijeniti ako želimo dalje u bolje sutra. Za sreću tako malo treba, ali sreću treba i zaslužiti. Našu sreću treba nastaviti, ali nastaviti tako da se iz javnog, političkog, gospodarskog, pravosudnog, obrazovnog sistema, eliminiraju oni koji su kočničari hrvatskoj sreći i životu njenih građana. Hrvatsko društvo treba hitnu deratizaciji.

Hrvatskoj ne trebaju moralne i intelektualne veličine poput novinara koji se na račun novinarske akreditacije hrane za 15 kuna u saborskom restoranu, a svaki dan pljuju po onima koji su im to omogućili. Netrebaju im političke vertikale kojima je najveći uspjeh pokušaj da za svoju slavu na perfidan način “prodaju” komad svetog tla i koji smatraju da je držanje skala lopovu humano djelo, a najveći doseg im je znanje pravljenja krumpir salate.

Ne trebaju im političari koji se diče moralom, a imaju iza sebe pravomoćne presude za kriminal, kojim su se eto bavili kao nedozreli adolescenti u dobi od 28 godina. Ne trebaju nam oni koje država radi tri ruke u Saboru obilato nagrađuju da blate ono što je krvlju stečeno. Hrvatskoj treba lider, lider poput Zlatka Dalića.

Nazvao me noćas moj prijatelj iz Los Angelesa, profesor komunikologije sa UCLA i rekao:

Čestitam prijatelju, čestitam na nogometnoj reprezentaciji, na tvom ponosnom narodu i na tvojoj predsjednici. Tvoj narod i tvoja država ste globalni brend i nemojte dozvoliti da to prestanete biti. Rado bih se mijenjao za predsjednika države iako znaš da sam zakleti republikanac ali tvoja predsjednica postala je lider, lider svih onih koji u političare gledaju kao zlo. Ona je svojom neposrednošću, srčanošću i ljubavlju prema svojoj državi iskazanu kroz podršku reprezentaciji postala obrazac pozitivnog ponašanja lidera.

Ante Rašić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori