Connect with us

Da nije bilo Herceg-Bosne, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine

Objavljeno

-

Dvadeseta obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR HB) obilježena je u srijedu navečer u Mostaru svečanom akademijom na kojoj su dužnosnici stranaka iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ocijenili da su zahvaljujući njezinoj uspostavi opstali Hrvati i Bosna i Hercegovina za posljednjeg rata te su pozvali na uspostavu većinske hrvatske federalne jedinice.

[quote]Ja sam siguran da danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine da, uz ostale, nije bilo Herceg-Bosne. Siguran sam da ne bi bilo Hrvata u BiH i ne bi danas sjedili ovdje predstavljajući se kao dio moderne buduće zajednice koja će pripadati euroatlantskome projektu – rekao je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović.[/quote]

BiH će se preustrojiti umjesto sadašnja dva entiteta u više federalnih jedinica, uvjeren je Čović koji je kazao da će se tako “osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH” i da BiH nikada neće biti unitarna država.

[quote]Predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž drži da “trajne vrijednosti Herceg-Bosne trebaju biti ugrađene ne samo u hrvatsko pravo u BiH, nego u ravnopravnost naroda i europsku budućnost BiH”.[/quote]

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba Ante Nazor rekao je da je utemeljenje Herceg-Bosne imalo puno opravdanje jer je zaustavilo srpsku agresiju, a zatim obranilo Hrvate u ratu s bošnjačkom Armijom te je dodao da je bilo posve normalno da Zagreb podupre takav projekt koji je zajamčio opstanak hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatska izaslanstva su ranije u srijedu položila vijence i zapalila svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Mostara te je održana molitva za žrtve.

HR HB utemeljenja je na zasjedanju Sabora u Grudama 28. kolovoza 1993. godine. Odluka o uspostavi slijedila je nakon međunarodnih mirovnih prijedloga o završetku rata i preuređenju BiH u tri federalne jedinice. HR HB je formalno ugašena u travnju 1994., koda je uz posredovanje Sjedinjenih Država i potporu službenog Zagreba utemeljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH, jedan od dva entiteta.

Pred Haaškim tribunalom potkraj svibnja izrečena je prvostupanjska presuda šestorici bivših dužnosnika Herceg-Bosne. Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić osuđeni su nepravomoćno na kazne zatvora od 10 do 25 godna zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH koje su osmislili u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Presuda je izrečena na temelju optužnice za ubojstva i progone nehrvata s područja tadašnje Herceg-Bosne te pokušaj pripajanja Republici Hrvatskoj dijela teritorija BiH.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari