Pratite nas

Događaji

‘Da se ne zaborave devedesete’: U Dubrovniku 3. simpozij Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata

Objavljeno

na

Foto: Hina

Treći simpozij Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata pod nazivom „Da se ne zaborave devedesete – Dubrovnik 2018.“ održava se u Dubrovniku ovog vikenda, a predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri tom prilikom je izjavila kako takvi skupovi nisu samo sjećanje, već i poseban trenutak okupljanja svih koji su diljem domovine obranili suverenitet države.

Lupieri je na otvaranju skupa istaknula veliki doprinos medicinskih sestara, tehničara i liječnika u Domovinskom ratu i u obrani Republike Hrvatske.

„S nama dijelite potresna svjedočanstva koja će biti zabilježena u monografiji. Pišete povijest koju će učiti generacije koje dolaze. Posebno smo ponosni na naše kolegice velikog srca. I dalje promičite vrijednosti Domovinskog rata“, rekla je Lupieri.

Dopredsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata Agneza Aleksijević istaknula je poveznicu Dubrovnika i Vukovara kroz ratna stradanja.

„Ni danas slike tog vremena ne blijede. Trebamo čuvati tradiciju i njegovati uspomenu na Domovinski rat. Ta tematika izaziva muk i iskreno divljenje, ali nam i daje snagu za život“, ustvrdila je Aleksijević.

Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova general Boris Zdilar rekao je kako treba ustrajati na promicanju značaja ratnih događanja devedesetih godina prošlog stoljeća te da je sinergija ministarstva obrane i udruga jako dobra.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Nikša Kusalić istaknuo je značaj prenošenja ratnih iskustava i svjedočanstava mlađim generacijama kao poticaj u svakodnevnom radu, a izaslanica predsjednice Hrvatske komore medicinskih sestara Slave Šepec Vedrana Iveta podsjetila je kako je u ratnim vremenima pobijedila snaga zajedništva, a na tom temelju obrazuju se nove generacije medicinskih sestara.

Na otvaranju skupa još su govorili i izaslanik Hrvatskog generalskog zbora brigadni general Kornelije Brkić, Željka Križe iz Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dubrovački gradski pročelnik za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilnu skrb Dživo Brčić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić te pomoćnica ravnatelja OB Dubrovnik za sestrinstvo Kristina Muhoberac.

Na simpoziju koji je okupio više od dvjesto medicinskih sestara i tehničara te drugih zdravstvenih djelatnika, svoja će ratna svjedočanstva u subotu podijeliti glavne sestre i medicinske sestre i tehničari dubrovačke, metkovske i brodske bolnice, a bit će održana izvještajna skupština Društva te okrugli stol o doprinosu medicinskih sestara i tehničara u kvaliteti skrbi za hrvatske branitelje. U nedjelju u Kuparima održat će se sastanak Izvršnog odbora Društva.

U sklopu simpozija u petak navečer je u dubrovačkoj bolnici otkrivena spomen ploča medicinskim sestrama i tehničarima sudionicima Domovinskog rata grada Dubrovnika, a u prostoru dubrovačkog sveučilišta organizirana je i izložba plakata „Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu“.

Simpozij su na dubrovačkom su Kampusu organizirali Hrvatska udruga medicinskih sestara, Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata pri HUMS-u i Opća bolnica Dubrovnik.

(Hina)

 

Dubrovnik je spomenik hrvatskog otpora i odlučnosti hrvatskog naroda!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Bremenitost i bogatstvo hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću

Objavljeno

na

Objavio

Održana dvodnevna konferencija posvećena hrvatskoj političkoj emigraciji

Dvodnevna međunarodna konferencija “Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću”, upriličena  21. i 22. veljače u organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Hrvatske matice iseljenika, ponudila je jako zanimljiva predavanja iz povijesti hrvatske političke emigracije, koja, a prema organizatorima, nažalost u našoj domovini ima često negativan imidž, kako u široj hrvatskoj javnosti tako i među velikim brojem hrvatskih znanstvenika i znanstvenih institucija.

U uvodnom tekstu  u konferenciju organizatori su istaknuli i činjenicu da je jedan od razloga organizacije ove konferencije želja da se pokaže  kako je hrvatska politička emigracija, kroz političke stranke, pokrete, istaknute pojedince u iseljeništvu, imala važnu ulogu u društvenopolitičkim događajima koji su se odigrali u Hrvatskoj u 20. stoljeću. Organizator je konferencijom želio demistificirati ulogu hrvatske političke emigracije  u dugoj borbi za neovisnost Hrvatske i upoznati hrvatsku javnost sa akterima i događajima iz toga vremena.

Na samom početku konferencije nazočne su pozdravili u ime organizatora: predsjednik Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva dr. sc. Marin Sopta i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika prof. Mijo Marić te ravnatelj Ureda HBK i BK BiH za dušobrižništvo Hrvata u inozemstvu dr. Tomislav Markić te Vlatka Vukelić, u ime hrvatskih studija zagrebačkog Sveučilišta.

U dva dana vrlo kvalitetnih predavanja nazočni su mogli čuti mnogo činjenica i podataka iz života hrvatske političke emigracije, a predavači su bili Jure Krišto, Vladimir Šumanović, Tomislav Sunić, Danijel Jurković, Ante Beljo, Marina Perić Kaselj, Mario Jareb, Josip Jurčević, Mnarin  Sopta, Mijo Korade, Tomislav Đurasović, Wolfy Krešić, Nikola Štedul,  Miro Akmadđa, Ivan Miletić, Tanja Trošelj Miočević, Marko Zadravec, Jure Vujić, Marin Knezović, Bože Vukušić, Anđelko Mijatović, Vice John  Batarelo, Željko Glasnović, Ivan Tepeš, Marko Paradžik, Vlado Glavaš, Mislav Rubić, Krešimir Bušić, Stipe Ledić, Vlatko Smiljanić, Domogoj Novosel, Gojko Borić i Jakov Žižić.

Drugoga dana Međunarodne konferencije o povijesti hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću nazočni su mogli čuti vrlo zanimljivo predavanje dr. sc. Anđelka Mijatovića o Bruni Anti Bušiću, čovjeku kojega mnogi vide kao svojevrsni simbol hrvatskoga otpora i žrtve.

dr. sc. Anđelko Mijatović

U svom nadahnutom i činjenicama potkrijepljenom izlaganju dr. sc. Mijatović je sažeo cjelokupno Bušićevo djelovanje, govoreći o počecima i tradicionalnoj Imotskoj krajini, te obiteljskom kolektivnoj svijesti o stradanju Hrvata osobito u Drugom svjetskom ratu i poraću. Slikovito je opisao sve ono što su “drugovi” zamjerili mladom Bušiću i patnje kroz koje je prolazio. Spomenuo je i pomoć koju  je Bušiću u više navrata pružao dr. Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne Hrvatske, a čiji je bliski suradnik bio dr. sc. Mijatović.

Prema Mijatovićevim riječima Bušić se književnošću zanio vrlo mlad a pisao je prozna djela, tako mu je 1955. godine nagrađena pripovjetka “Starac i život”. I tijekom bijega iz Hrvatske Bušić se bavio književnošću i aktivnim novinarskim radom, ma gdje živio. Bio je, kako reče dr. Mijatović, vijesnik skorašnje hrvatske borbe i slobode.

– Bušićev život i ukupno njegovo djelovanje ugrađeni su u temelje suverene hrvatske države, kazao je ovom prigodom dr. sc. Anđelko Mijatović.

Anto PRANJKIĆ

Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću – međunarodna konferencija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću – međunarodna konferencija

Objavljeno

na

Objavio

Danas je otvorena međunarodna konferencija POVIJEST HRVATSKE POLITIČKE EMIGRACIJE U 20. STOLJEĆU (21. – 22. veljače 2019.) u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Pozdravni govor, uz Marina Soptu, predsjednika Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Miju Marića, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika te Tomislava Markića, ravnatelja ureda HBK i BK BiH za dušobrižništvo Hrvata u inozemstvu, održala sam ispred Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, referirajući se na Odsjek za povijest i doktorski studij povijesti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari