Pratite nas

Reagiranja

Da se ne zaboravi! Dr. Ivan Šreter proglašen Junakom hrvatskoga Domovinskog rata – VIDEO

Objavljeno

na

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz hrvatskog Domovinskoga rata posthumno je proglasila dr. Ivana Šretera – Junakom hrvatskog Domovinskoga rata.

[ad id=”68099″]

Rođen je u Pakracu, 22. prosinca 1951., a posljednji put je viđen živ 29. kolovoza 1991. Nakon izbijanja velikosrpske pobune 1991. zalagao se za nenasilje te je pozivao Srbe na mir i prestanak terora.

Četnici su sredinom kolovoza 1991. postavili barikadu na cesti s namjerom da otmu  dr. Šretera, koji im je bio – trn u oku. U tome su i uspjeli. Jedan dio nevinih Hrvata odvodili su u selo Bučje, gdje je bio jedan od najstrašnijih srpskih logora, a dr. Šretera su navodno zatočili u nekoj napuštenoj kući u selu Branešci. Tamo su ga maltretirali, tukli, gazili, poput životinje. Kasnije su i njega odveli u logor Bučje.

Posmrtni ostaci dr. Šretera do danas nisu nađeni.

Ako tko zna nešto o ovom hrvatskom velikanu i humanisti, onda to mora znati Srbin Veljko Džakula i njegovi sateliti.

U Hrvatskoj je 30. kolovoza obilježen Međunarodni dan nestalih osoba. Kao da i nije. Srbi ni danas ne žele otkriti gdje su ubili i zakopale nevine Hrvate, bez obzira što je prikrivanje zločina također kažnjivo djelo.

Dakle, Džakula (inače, bivši predsjednik SDSS-a za područje zapadne Slavonije i četnički borac za otadžbinu, kojeg su, kao ratnog zločinca, zarobili hrvatski policajci) i slični pomozbog junaci, gdje ste sahranili dr. Šretera, ali i niz drugih hrvatskih junaka?

Šreter je jedno vrijeme radio u Općoj bolnici u Pakracu, a zatim je bio ravnatelj bolnice u Lipiku. Prema nekim saznanjima ubili su ga i neki njegovi bivši pacijenti, Srbi, kojima je spašavao i živote!

Ovaj izniman čovjek, liječnik, vođa pakračkog ogranka HDZ-a i predsjednik regionalnog Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju, još se 1984. zamjerio Srbima, jer je jednom svojem pacijentu Stevi Majstoroviću u zdravstveni karton, prigodom pregleda, u rubriku zanimanje upisao izraz „umirovljeni časnik“ umjesto „penzionirani oficir“. Kad je ova informacija stigla u javnost, srpski književnik Goran Babić, ondašnji partijski komesar u kulturi, javno je optužio Šretera za zlonamjernost i navodne veze s ustašama i niz drugih neosnovanih teza, i na kraju implicirao kako bi ga trebalo mučiti i ubiti. Taj svoj „esej“ o dr. Šreteru kao ustaši, Babić je objavio u Nedjeljnoj  Dalmaciji (28. listopada 1984.), kad su u tim novinama žarili i palili Duško Mužibrada, Zoran Erceg, Zlatko Gall i Srećko Lorger.

Nakon ove hajke, dr. Šreter (branio ga je dr. Milan Vuković) osuđen je na kaznu zatvora od 50 dana, jer je „na javnom mjestu pisanjem vrijeđao i omalovažavao socijalističke, partijske i nacionalne osjećaje građana!“

Dr. Ivan Šreter je iznimno cijenjen u pakračkom i lipičkom kraju, ali i šire. Njegovo životno djelo najbolje dokazuje da su srpski četnici, odnosno agresori masakrirali i ubijali sve što hrvatski diše, pa i ovakvog čovjeka-humaniste, koji se  isključivo demokratskim, odnosno Gandijevskim putem borio za mir, pravdu i slobodu.

Obećanje i priželjkivanje jednog Babića se na žalost i ostvarilo.

Stoga  je ovom čovjeku, junaku nad junacima, posthumno dodijeljeno priznanje – Junak hrvatskog Domovinskoga rata.

Da se ne zaboravi!

Priznanje će uskoro biti uručeno na posebnoj svečanosti, a dosad su ga posthumno primili dr. Franjo Tuđman, dr. Juraj Njavro, Marko Babić, ratna vukovarska bolnica, Kata Šoljić, Mile Dedaković-Jastreb, generali Gotovina i Markač i drugi.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Premijerno…VIDEO… 

Govor dr. Ivana Šretera povodom Dana državnosti 30. svibnja 1991. u Pakracu:

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

MVEP ocijenio neprihvatljivom Vučićevu izjavu o opravdanosti oružane pobune u RH

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) ocijenilo je u nedjelju krajnje neprihvatljivom jučerašnju izjavu srbijanskog predsjednika, kojom opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti ’90-ih, i pozvalo je Srbiju da umjesto manipuliranja činjenicama unaprijedi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dviju država.

“Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića”, navodi se u priopćenju ministarstva i podsjeća da o tome jasno govore brojne relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine Ujedinjenih naroda, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Haagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protutužbe.

Kako se dalje navodi, upravo pretenzije na miješanje u unutarnje stvari susjedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srbijanske politike, koja nije od jučer. “Nasuprot ovakvim srbijanskim pokušajima, Hrvatska je zainteresirana za stabilnost svoga susjedstva i otvorena za prijenos vlastitih iskustva na njegovome putu u Europsku uniju. Ne dopuštamo nepoštivanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i obranjena u nametnutom joj ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama”, ističe ministarstvo.

MVEP navodi da Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina te izgrađuje tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima.

“Umjesto manipuliranja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, sukladno preuzetim obvezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država.”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je “razumljivo” što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u srijedu dok su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.

Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu kaznenu prijavu dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.

Vučić je televiziji “Pink“ izjavio da su napadi “strašni” i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj, ne navodeći pojedinosti.

“I dan danas ih love da vide tko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu”, rekao je Vučić. “Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji.” (Hina)

 

Vučić nakon napada na lokalne Srbe u Uzdolju – Razumljivo je što su se prije 30 godina pobunili protiv takvog režima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Predrag Mišić: Proglas svim Srbima u domovini jednoj i jedinoj Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

U moru komentara, razloga, razglabanja
Pitam se kad nam se to dogodilo. Svi skočili na zadnje noge, ritaju se.

O jednoj običnoj kafanskoj tučnjavi raspravlja europa, Miki poziva američke nosače zrakoplova da stanu u obranu srpske nejači.
Njih troje dobilo po tamburi, zasluženo ili ne

Što bi rekla ona kad dobijem izvješće od policije komentirat ću.
Što mi je ok
Alo pa jučer je jedna od najmladjih žrtava
Ovčare imala rođendan Igor Kačić
Tko je Irenu upitao kako je
Prekjučer je Luka Andrijanić.

Stotine tisuća izjava od Milorada Pupovca o ugroženosti Srba
Vučića, Daćića, k…, palca

Vrli novinarčića, da nije bilo Velimira Bujanca o meni i deset tisuća mojih sunarodnjaka se nebi nikad čulo u medijima
Reći će neki pere me ego
Ne nego je to istina.

Ovo je proglas svim mojim sunarodnjacima moramo se riješiti sotone od velikosrba
Moramo se jevno distancirati od SDSS i Milorada Pupovca, svojom politikom nas vodi u propast.

Hrvatski Narod nas je odvojio od četnika
Vrijeme je da mi učinimo to
Sa Hrvatskim narodom možemo i hoćemo

Na nama je da se riješimo sotone. Zapitajte se hoće li naša djeca ŽIVOT ILI SUŽIVOT
JA HOĆU ŽIVOT U NAŠOJ DOMOVINI
Neću nikakvu matičnu domovinu
Hrvatska je naš dom i domovina
Dignite svoj glas

Branite je mišlju, riječju i djelom

Predrag Mišić Peđa

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari