Connect with us

Događaji

Da se ne zaboravi – Janji Ninić Babić – Velika zlatna plaketa

Objavljeno

-

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) u suradnji s drugima Udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata dodijelila je Veliku zlatnu plaketu Janji Ninić Babić – za sve što je učinila za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Na taj način, hrvatski branitelji žele se skromno, ali od srca odužiti jednoj ženi, koja je među prvima stala u obranu hrvatske Domovine.

babicMeđutim, iznimno nam je žao što smo primili vijest o teškoj bolesti ove heroine, kojoj je prijeko potrebna i financijska pomoć da svoje liječenje nastavi u inozemstvu.

Stoga i objavljujemo i broj računa koji je na njezino ime otvoren u Australiji, pa se nadamo velikom odazivu Hrvata, ali i svih drugih dobrih ljudi da će pomoći u granicama svojih mogućnosti.

Tko je Janja Ninić Babić?

Rođena je 1960. godine u Gundincima (Slavonskom Brodu) od hrvatskih roditelja Marije Ninić (rođene Koturić) i oca Petra Ninića rođenog u Crnici – Šibeniku. Osnovnu školu Marija Jurić Zagorka završila je u Dubravi. Gimnaziju je završila u Zagrebu.

Upisala je i pravo na Pravnom fakultetu, ali se zbog obiteljskih tj. financijskih razloga morala zaposliti. Nekoliko godina je radila u Krašu da bi pred kraj raspada Jugoslavije dobila radno mjesto službenice u Saboru RH. Zbog svoje duboke odanosti Katoličkoj vjeri često je puta bila maltretirana i prozivana.

Nakon pobjede HDZ-a na na prvim izborima u svibnju 1990. godine legendarni povratnik iz iseljeništva Ivan Milas uzima Janju za svoju tajnicu u Odboru za pravosuđe u Saboru. Kada je Ivan Milas 1991. bio postavljen ze zamjenika ministra obrane Republike Hrvatske, zbog Janjine velike odanosti hrvatskoj državi i domoljublju, Milas vodi Janju sa sobom u Ministarstvo obrane.

Nakon imenovanja Gojka Šuška za ministra obrane 1991. godine, zajedno s gospođom Dunjom Gotovinom, Janja postaje jedna od najbližih i najpovjerljivijih suradnica ministra Gojka Šuška sve do njegove smrti 1988. godine.

U tom razdoblju bojnica Janja Ninić Babić radila je i po 16 sati na dan, iako je bila samohrana majka s jednim djetetom. Cijelo to vrijeme nesebično je pomagala brojnim braniteljima, hrvatskim povratnicima i ostalim hrvatskim građanima. Posebno je razvila odličan radni odnos sa svim domoljubnim generalima i drugim časnicima HV i HVO-a. Mnogima je bila kao sestra.

Nikada nije iskoristila svoje utjecajno radno mjesto za svoju osobnu korist i danas osim skromnog stana, koji je sama kupila i otplaćuje kredit, nikada ništa nije uzela za sebe. Uvijek je govorila: «sve što radim je zbog toga što volim svoju domovinu Hrvatsku». U vrijeme bombardiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. bila je u Saboru trideset metara o mjesta gdje je bomba pala.

Zbog odlaska supruga opunomćenog ministra u MVP-a na dužnost zamjenika veleposlanika u Veleposlanstvo RH u Pekingu, 1998. godine tadašnji ministar obrane, prof. dr. Andrija Hebrang, Janji je povjerio zadatak da kao de facto vojni izaslanik Republike Hrvatske otvori Ured vojnog izaslanstva RH u Pekingu i da uspostavi vojne odnose između NR Kine i Hrvatske. Taj je posao obavljala od 1988. do 2003. godine s izuzetno velikim uspjehom i postala najpopularniji strani vojni izaslanik u Pekingu. Kao zaslugu za odlično obavljen posao dobila je visoko kinesko odličje.

Nakon povratka s mandata iz Kine u ožujku 2003. godine u Ministarstvu obrane su joj zabranili da javno nosi to odličje, a ubrzo nakon toga ju je Račanova vlada tj. ministrica Željka umirovila u 43-godini života, što je Janju kao kreativnu i vrijednu osobu šokiralo i kod nje izazvalo depresiju.

Od 2004. do 2013. bila je vjerna pratiteljica supruga Antuna Babića na njegovim diplomatskim dužnostima u Irskoj i Australiji do 2013.

[ad id=”68099″]

Sada, kao što smo istaknuli, na žalost, leži u bolnici u Zagrebu, u vrlo teškom stanju i pod upitnikom koliko joj je još mjeseci života ostalo.

Eto, i broj računa na koji možete uplatiti donaciju za heroinu hrvatskog Domovinskoga rata:

Antun Babic

Privredna Banka Zagreb

Tekuci racun u kunama je: HR24 2340 0093 2180 5356 1

Poslovnica 116 Knez Mislava 2, Zagreb.

Mladen Pavković/Kamenjar.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari