Pratite nas

Događaji

Da se ne zaboravi – Obilježena 28. godišnjica sjećanja na prvu žrtvu u obrani Kijeva

Objavljeno

na

Uz nazočnost obitelji pok. Frane Jurića Arambašića, branitelja Kijeva i načelnice Kijeva gđe Lidije Slavić HDLSKL SDŽ položilo je vijence i zapalilo svijeće te smo uz izmolili odriješenje na spomen obilježju, odnosno na mjestu stradavanja pok. Frane Jurića Arambašića. Isto tako održana je sveta Misa za sve stradale branitelje i mještane Kijeva u Domovinskom ratu.

Proteklo je dugih 28 godina od pada Kijeva te ovom prigodom Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora SDŽ u sklopu svog programa “Da se ne zaboravi” – Putevima ponosa, a u suradnji s braniteljskim udrugama Kijeva danas obilježava 28. godišnjicu sjećanja na prvu žrtvu u obrani Kijeva pok. Franu Jurića Arambašića kao i veliko stradavnje civila i zarobljavanje 70 pripadnika hrvatske vojske i policije od čega je bilo 37 pripadnika 4. GBR koji su nakon zarobljavanja odvedeni u logore, a još 2 branitelja su poginula.

Mještani hrvatskog sela Kijeva, samo mjesto i malobrojni hrvatski branitelji koji su junački branili Kijevo iako slabo naoružani i opremljeni, osjetili su svu težinu divljačke agresije Jugoslavenske armije i srbočetnika.

Nakon pada Kijeva, srbočetnici su barbarski,do temelja, eksplozivom srušili župnu crkvu Sv. Mihovila, selo je opljačkano pa spaljeno, a mnogi hrvatski branitelji i civili odvedeni u logore na područje grada Knina gdje su proživljavali razna psihofizička mučenja, kako od pripadnika Mladićevih snaga, tako još vise od Martićeve milicije kod kojih su utamničeni u logorima smrti ( stara bolnica, tvrđava, južni logor, policijska postaja ).

Malo selo je poslužilo JNA i srbočetnicima kao ogledni primjer provođenja etničkog čišćenja,spaljene zemlje,a jedanaest ( 11 ) mještana Kijeva je na svojim pragovima nažalost mučki likvidirano pri samom “ČIŠĆENJU”  sela, te nije dočekalo VRO “ Oluja “ kojom je oslobođeno i Kijevo, te stvorena slobodna i neovisna RH.

Rezultat etničkog čišćenja ovog dijela lijepe naše vidi se kroz surove brojke, a one nam govore : u čisto hrvatskom selu Kijevu do Domovinskog rata je živjelo po popisu iz 1991. god. 1261 stanovnik, a po popisu iz 2011. god. samo 417 stanovnika.

S druge strane, svjedoci smo i ovih dana pokušaja da se skrene pozornost na srpsko pitanje u Hrvatskoj i da se u prvi plan stavi incident u selu Uzdolje, zanemarujući činjenicu da su i mještani Uzdolja svesrdno podupirali agresiju na Republiku Hrvatsku i skupa s ratnim zločincom Ratkom Mladićem, Milom Martićem, Babićem koji je priznao krivnju za ratni zločin, aktivno sudjelovali u okupaciji hrvatskog sela Kijeva, ubojstvima, pljački i paleži za što se do sad nisu niti pokušali ispričati, a kamoli zatražili oprost, kao i protjerivanju i ubojstvima nesrpskog stanovništva iz mjesta u okolici Knina( Biskupija, Potkonje) za vrijeme Domovinskog rata. Pridružujemo se osudama nasilja čak i ako je to obračun navijačkih skupina (Delija i Grobara) s obzirom da vlasnik objekta pripada jednoj od navijačkih skupina koje kako znamo međusobno ratuju. Isti se voli slikati u društvu osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića zvanog kapetan Dragan, što direktno potvrđuje njegovu želju za provođenjem velikosrpske politike, oživljavanja četništva na tim prostorima i pokušaja vraćanja tzv SAO Krajine za kojom toliko žale i tuguju.Vjerojatno se on i njemu slični zalažu za uvođenje ćirilice, dvojezičnosti, a da ni sami ne znaju istu ni čitati ni pisati.

Isto tako s pravom se pitamo što je sa optužbama za ratni zločin koje iznosi bivši logoraš logora stara bolnica Mario Vrban u kojima optužuje Petka za mučenje?

Osnovno pitanje koje sebi trebaju postaviti je: “Hoće li im ćirilica donijeti nova radna mjesta, bolji život i standard?”.

Kad su se već nakon svih počinjenih zločina odlučili vratiti i živjeti u Hrvatskoj, vrijeme im je da prihvte pravni poredak države čije blagodati uživaju i da prestanu biti statistički dio izvješća SOA-e o jačanju četništva u Hrvatskoj. Ako su se željeli opredijeliti za lojalnost Hrvatskoj državi imali su više prigoda ali ih za sada nisu iskoristili, pa ih ovim putem pozivamo da iskažu lojalnost i sva možebitna saznanja o svim ratnim zločinima kao i o razbijenoj ploči u Tepljuhu( mjesto razmjene logoraša iz kninskih logora), razbijene ploče heroju Vukovara Velimiru Đereku-Sokolu,oskrnavljenom spomeniku u Borovu selu ubijenim redarstvenicima, a nadasve informacije o nestalim hrvatskim braniteljima, prijave hrvatskim institucijama, a ne da glume amneziju i na taj način pokušavaju izigrati pravni poredak RH.

Kao kukavice se kriju iza Pravoslavne crkve i Milorada Pupovca ( nerazjašnjena uloga u nestanku dr. Ivana Šretera) koji samo znaju kukati i žaliti za izgubljenim ratom koji nikako ne mogu prežaliti i samim tim su svjesni svoje “Ježeve muke” jer moraju navečer lijegati i ujutro ustajati s mišlju da su izgubili rat od hrvatske vojske.

Svjesni smo da je VRO Oluja neoproštena pobjeda i da nam to nikad nećete zaboraviti i oprostiti.Svjesni smo da ćete uz domaće istomišljenike ( Loru Vidović, Vesnu Tešelić, Stipu Mesića,…) koji skupa s vama žale za fašističkom tvorevinom EX Jugoslavijom ne mogavši nam oprostiti jer smo srušili vaš san, napadati sve vrijednosti iz Domovinskog rata, naše istaknute pojedince poput Marka Perkovića-Thompsona, kao i naš braniteljski pozdrav iz Domovinskog rata”ZA DOM SPREMNI”, s kojim smo pozdravljali i s kojim ćemo pozdravljati i ubuduće, jer on jasno iskazuje našu želju da branimo naše domove, naš narod i našu Hrvatsku državu!

Na kraju nekoliko poruka za sve dobronamjerne Srbe:

Vrijeme je da vam se jednom zauvijek kaže dosta četnikovanja po hrvatskoj, živite u Hrvatskoj i od Hrvatske ali ne volite našu državu, volite samo hrvatske kune, ne navijate za reprezantacije Hrvatske već za reprezentacije Srbije, Hajduk i Dinamo već za Zvijezdu i Partizan. To je vaše pravo, a naše je pravo da vam poručimo:“Ako vam nije po volji život u hrvatskoj državi nemojte čekati, učinite to JUČER i potražite sebi po vašim mjerilima bolje mjesto za život kao što su to do sada učinili i neki prije vas“.

Vaši predstavnici (ratni zločinci) iz prošlosti  koje ste tako slijepo slijedili su vas doveli do neizdrživog stanja. Danas pokušavate slijediti i provoditi njihovu genocidnu i velikosrpsku politiku pod patronatom crkve i vaših predstavnika danas, a ta politika i ti predstavnici vas vode u propast! Osvjestite se i izaberite predstavnike koji se nisu okaljali i koji neće služiti samo sebi, a vas koristiti kao svoje oruđe u ostvarivanju svojih, a ne vaših ciljeva. Budite razboriti i ne dozvolite da vas kao i mnogo puta u prošlosti prodaju za šaku škuda kao što je to učinio i vaš vožd Slobodan Milošević kojeg ste vi na kraju prodali za šaku škuda kad vam nije ispunio obećanje o velikoj Srbiji.

Ivan Turudić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Planine Afganistana će pričati o Hrvatima’

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH

Pri ulasku u hrvatski zračni prostor ministar Krstičević 11. HRVCON-u poručio: “Hvala na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

“Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Braćo i sestre po oružju i svetome stjegu,sretan Vam povratak u Hrvatsku. Malobrojni znaju što ste činili i kako ste pronosili ime Hrvatske. Planine Afganistana će pričati o Hrvatima. Hvala Vam! Komentirao je Ivan Serta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednik Vlade s hrvatskim znanstvenicima o borbi protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

U kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS—CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana, priopćeno je iz Vlade RH.

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari