Pratite nas

Događaji

Da se ne zaboravi – Obilježena 28. godišnjica sjećanja na prvu žrtvu u obrani Kijeva

Objavljeno

na

Uz nazočnost obitelji pok. Frane Jurića Arambašića, branitelja Kijeva i načelnice Kijeva gđe Lidije Slavić HDLSKL SDŽ položilo je vijence i zapalilo svijeće te smo uz izmolili odriješenje na spomen obilježju, odnosno na mjestu stradavanja pok. Frane Jurića Arambašića. Isto tako održana je sveta Misa za sve stradale branitelje i mještane Kijeva u Domovinskom ratu.

Proteklo je dugih 28 godina od pada Kijeva te ovom prigodom Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora SDŽ u sklopu svog programa “Da se ne zaboravi” – Putevima ponosa, a u suradnji s braniteljskim udrugama Kijeva danas obilježava 28. godišnjicu sjećanja na prvu žrtvu u obrani Kijeva pok. Franu Jurića Arambašića kao i veliko stradavnje civila i zarobljavanje 70 pripadnika hrvatske vojske i policije od čega je bilo 37 pripadnika 4. GBR koji su nakon zarobljavanja odvedeni u logore, a još 2 branitelja su poginula.

Mještani hrvatskog sela Kijeva, samo mjesto i malobrojni hrvatski branitelji koji su junački branili Kijevo iako slabo naoružani i opremljeni, osjetili su svu težinu divljačke agresije Jugoslavenske armije i srbočetnika.

Nakon pada Kijeva, srbočetnici su barbarski,do temelja, eksplozivom srušili župnu crkvu Sv. Mihovila, selo je opljačkano pa spaljeno, a mnogi hrvatski branitelji i civili odvedeni u logore na područje grada Knina gdje su proživljavali razna psihofizička mučenja, kako od pripadnika Mladićevih snaga, tako još vise od Martićeve milicije kod kojih su utamničeni u logorima smrti ( stara bolnica, tvrđava, južni logor, policijska postaja ).

Malo selo je poslužilo JNA i srbočetnicima kao ogledni primjer provođenja etničkog čišćenja,spaljene zemlje,a jedanaest ( 11 ) mještana Kijeva je na svojim pragovima nažalost mučki likvidirano pri samom “ČIŠĆENJU”  sela, te nije dočekalo VRO “ Oluja “ kojom je oslobođeno i Kijevo, te stvorena slobodna i neovisna RH.

Rezultat etničkog čišćenja ovog dijela lijepe naše vidi se kroz surove brojke, a one nam govore : u čisto hrvatskom selu Kijevu do Domovinskog rata je živjelo po popisu iz 1991. god. 1261 stanovnik, a po popisu iz 2011. god. samo 417 stanovnika.

S druge strane, svjedoci smo i ovih dana pokušaja da se skrene pozornost na srpsko pitanje u Hrvatskoj i da se u prvi plan stavi incident u selu Uzdolje, zanemarujući činjenicu da su i mještani Uzdolja svesrdno podupirali agresiju na Republiku Hrvatsku i skupa s ratnim zločincom Ratkom Mladićem, Milom Martićem, Babićem koji je priznao krivnju za ratni zločin, aktivno sudjelovali u okupaciji hrvatskog sela Kijeva, ubojstvima, pljački i paleži za što se do sad nisu niti pokušali ispričati, a kamoli zatražili oprost, kao i protjerivanju i ubojstvima nesrpskog stanovništva iz mjesta u okolici Knina( Biskupija, Potkonje) za vrijeme Domovinskog rata. Pridružujemo se osudama nasilja čak i ako je to obračun navijačkih skupina (Delija i Grobara) s obzirom da vlasnik objekta pripada jednoj od navijačkih skupina koje kako znamo međusobno ratuju. Isti se voli slikati u društvu osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića zvanog kapetan Dragan, što direktno potvrđuje njegovu želju za provođenjem velikosrpske politike, oživljavanja četništva na tim prostorima i pokušaja vraćanja tzv SAO Krajine za kojom toliko žale i tuguju.Vjerojatno se on i njemu slični zalažu za uvođenje ćirilice, dvojezičnosti, a da ni sami ne znaju istu ni čitati ni pisati.

Isto tako s pravom se pitamo što je sa optužbama za ratni zločin koje iznosi bivši logoraš logora stara bolnica Mario Vrban u kojima optužuje Petka za mučenje?

Osnovno pitanje koje sebi trebaju postaviti je: “Hoće li im ćirilica donijeti nova radna mjesta, bolji život i standard?”.

Kad su se već nakon svih počinjenih zločina odlučili vratiti i živjeti u Hrvatskoj, vrijeme im je da prihvte pravni poredak države čije blagodati uživaju i da prestanu biti statistički dio izvješća SOA-e o jačanju četništva u Hrvatskoj. Ako su se željeli opredijeliti za lojalnost Hrvatskoj državi imali su više prigoda ali ih za sada nisu iskoristili, pa ih ovim putem pozivamo da iskažu lojalnost i sva možebitna saznanja o svim ratnim zločinima kao i o razbijenoj ploči u Tepljuhu( mjesto razmjene logoraša iz kninskih logora), razbijene ploče heroju Vukovara Velimiru Đereku-Sokolu,oskrnavljenom spomeniku u Borovu selu ubijenim redarstvenicima, a nadasve informacije o nestalim hrvatskim braniteljima, prijave hrvatskim institucijama, a ne da glume amneziju i na taj način pokušavaju izigrati pravni poredak RH.

Kao kukavice se kriju iza Pravoslavne crkve i Milorada Pupovca ( nerazjašnjena uloga u nestanku dr. Ivana Šretera) koji samo znaju kukati i žaliti za izgubljenim ratom koji nikako ne mogu prežaliti i samim tim su svjesni svoje “Ježeve muke” jer moraju navečer lijegati i ujutro ustajati s mišlju da su izgubili rat od hrvatske vojske.

Svjesni smo da je VRO Oluja neoproštena pobjeda i da nam to nikad nećete zaboraviti i oprostiti.Svjesni smo da ćete uz domaće istomišljenike ( Loru Vidović, Vesnu Tešelić, Stipu Mesića,…) koji skupa s vama žale za fašističkom tvorevinom EX Jugoslavijom ne mogavši nam oprostiti jer smo srušili vaš san, napadati sve vrijednosti iz Domovinskog rata, naše istaknute pojedince poput Marka Perkovića-Thompsona, kao i naš braniteljski pozdrav iz Domovinskog rata”ZA DOM SPREMNI”, s kojim smo pozdravljali i s kojim ćemo pozdravljati i ubuduće, jer on jasno iskazuje našu želju da branimo naše domove, naš narod i našu Hrvatsku državu!

Na kraju nekoliko poruka za sve dobronamjerne Srbe:

Vrijeme je da vam se jednom zauvijek kaže dosta četnikovanja po hrvatskoj, živite u Hrvatskoj i od Hrvatske ali ne volite našu državu, volite samo hrvatske kune, ne navijate za reprezantacije Hrvatske već za reprezentacije Srbije, Hajduk i Dinamo već za Zvijezdu i Partizan. To je vaše pravo, a naše je pravo da vam poručimo:“Ako vam nije po volji život u hrvatskoj državi nemojte čekati, učinite to JUČER i potražite sebi po vašim mjerilima bolje mjesto za život kao što su to do sada učinili i neki prije vas“.

Vaši predstavnici (ratni zločinci) iz prošlosti  koje ste tako slijepo slijedili su vas doveli do neizdrživog stanja. Danas pokušavate slijediti i provoditi njihovu genocidnu i velikosrpsku politiku pod patronatom crkve i vaših predstavnika danas, a ta politika i ti predstavnici vas vode u propast! Osvjestite se i izaberite predstavnike koji se nisu okaljali i koji neće služiti samo sebi, a vas koristiti kao svoje oruđe u ostvarivanju svojih, a ne vaših ciljeva. Budite razboriti i ne dozvolite da vas kao i mnogo puta u prošlosti prodaju za šaku škuda kao što je to učinio i vaš vožd Slobodan Milošević kojeg ste vi na kraju prodali za šaku škuda kad vam nije ispunio obećanje o velikoj Srbiji.

Ivan Turudić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predsjednica na obilježavanju pogibije Blage Zadre: Kako je moguće da pravna država tako revno vodi postupak protiv Živkovića, a još ne može prikupiti dokaze i naći krivce za razaranja i pokolj koji se ovdje dogodio

Objavljeno

na

Objavio

Foto Grad Vukovar

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je obilježavanju 28. obljetnice tragične pogibije general-bojnika Blage Zadre u Vukovaru, gdje je tom prigodom izrazila ponos što je povod okupljanja obnova sjećanja na jednoga od najvećih junaka Domovinskog rata, ali i tugu jer nas obljetnica njegove pogibije sjeća na tragediju hrvatskog Vukovara – najveće žrtve u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije.

„Rat je uvijek velika nesreća. No često nam upravo rat pokaže da među naizgled običnim ljudima žive najbolji među nama. Blago Zadro bio je jedan od takvih naizgled običnih hrvatskih ljudi, i imao je ono što obične ljude učini uzvišenim primjerima junaštva i domoljublja. Bio je istinski zapovjednik: preuzimao je odgovornost, prednjačio i ni u čemu se nije štedio“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako je Blago Zadro svojim primjerom poticao svoje suborce na vjeru u konačnu pobjedu, zbog čega je imao autoritet te bio cijenjen i voljen. „Njegova pogibija bila je ogroman gubitak za obranu Trpinjske ceste i Vukovara, ali nije obeshrabrila njegove suborce. I nakon pogibije on je ostao među svojim suborcima kao ime koje je ih vodilo i hrabrilo. Njegovo ime i danas je hrvatski svjetionik“.

Predsjednica je kazala kako još uvijek oplakujemo mnoge žrtve zločina bez kazne te kako pravda i istina moraju govoriti u Vukovaru. „Iako kao Predsjednica ne smijem utjecati na pravosuđe, mogu kao Hrvatica i građanka zajedno s hrvatskim braniteljima, s obiteljima naših ubijenih, umrlih i nestalih i s vama Vukovarcima upitati kako je moguće da hrvatsko pravosuđe još nije izreklo cjeloviti pravorijek o Vukovaru?“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Poručila je kako se moramo upitati kako je moguće da pravna država tako revno vodi postupak protiv hrvatskoga branitelja i oca poginulih branitelja Marijana Živkovića, a još ne može prikupiti dokaze i naći krivce za razaranja i pokolj koji se ovdje dogodio i dodala kako unatoč tome što neće svi zločinci biti uhvaćeni i odgovarati za svoje zločine, mi moramo znati njihova imena i njihova nedjela, ne samo radi Vukovara i Vukovaraca, ne samo radi istine o Domovinskom ratu.

„Moramo to znati radi svih nas, današnjih i budućih, kako bismo napokon zatvorili ovu tešku povijesnu stranicu i konačno oslobodili svoju budućnost od okova prošlosti. Ožiljci će ostati, ali rane više neće boljeti ili će bar boljeti manje“.

Istaknula je kako je prvi korak u tom smjeru naći naše nestale te pozvala sve koji mogu pomoći da ih pronađemo neka pomognu. „Pozivam i odgovorne u Srbiji da učine taj iskorak u otkrivanju istine jer će to biti najveći korak ka konačnom miru i pravom pomirenju. Hrvatska je upravo pristankom na mirnu reintegraciju svojega državnog dijela Podunavlja pokazala da ne želi produljenje rata i produbljivanje sukoba. I zato srpska nacionalna manjina ima u Hrvatskoj sva prava. Vjerujemo da je pravo svakog da slobodno živi svoj identitet, s poštovanjem prema zemlji u kojoj živi, jedini pravi temelj ljudskog zajedništva i društvene kohezije“.

Naglasila je kako ime Blage Zadre nosi škola u Borovu naselju kao i mnoge ulice u Hrvatskoj, a na Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman ime Blage Zadre nosi Zapovjedno-stožerna škola. „Tako jedan od najvećih heroja Domovinskog rata stoji uz svojega vrhovnog zapovjednika, čijemu se pozivu odazvao i kojega je slijedio. Oni su svoje živote uložili u stvaranje i obranu Republike Hrvatske. Te vrijednosti moramo ugraditi u naše škole, u sustav domovinskog odgoja. A to je prije svega zadaća ministarstava obrazovanja i kulture, kako bi mladi ljudi znali što je temelj hrvatske države. To tražim i na tome ću ustrajati“, zaključila je Predsjednica Republike.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu obilježila 50. obljetnicu

Objavljeno

na

Objavio

 Foto: Jabuka.tv

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu kod Širokog Brijega u nedjelju je obilježila 50. obljetnicu osnutka. Također predsjednik Vlade ŽZH je otvorio mjesni vodovod u rad.

Svečanom obilježavanju 50. obljetnice župe u Buhovu prethodila je trodnevnica u četvtak, petak i subotu, gdje su mještani uz molitvu, ispovijed i duhovnu glazbu željno iščekivali proslavu u nedjelju, piše Jabuka.tv, prenosi VečernjiList.

Pastoralno u ovoj župi već 33 godine djeluje don Pavao Filiović koji ističe kako je u vrijeme njegovoga dolaska bilo skoro 600 župljana.

Nedjeljna proslava započela je svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio biskup Ratko Perić.

Inače crkva u Buhovu je vidljiva uz samu prometnicu koja povezuje Široki Brijeg i Međugorje.  A ona je kako i sam župnik don Pavao imala veliku ulogu u Domovinskom ratu.

Po završetku mise brojna izaslanstva položila su vijence i zapalili svijeće uz spomenik svim žrtvama iz ove župe u II. svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu.

Zajedno su vijenac položili predstavnici Grada Širokog Brijega i Županije Zapadnohercegovačke.

Nakon toga iskorištena je prigoda i za svečano otvaranje mjesnog vodovoda na kojemu su radovi trajali neko vrijeme. Vodovod je u rad pustio predsjednik Vlade ŽŽH, a blagoslovio ga je biskup Ratko Perić.

To je za nas veliko djelo. Kada bismo usporedili proslavu 50. obljetnicu osnutka župe ili blagoslov vodovoda, ne znam kome bismo dali prednost, kroz smijeh  je nedavno istaknuo don Pavao u razgovoru za Jabuka.tv.

Ukupno se javilo 106 obitelji kako bi im se priključio vodovod, a ukupno je odrađeno 150 priključaka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari