Connect with us

Politika

Da su danas izbori, HDZ bi osvojio više glasova od SDP-a i Možemo! zajedno

Objavljeno

on

HDZ bi danas s 30,9% glasova pobijedio na parlamentarnim izborima. SDP je upola lošiji, i osvaja 15,2%, a Možemo! samo dva posto manje – 13,5%. Prag prelaze još Domovinski pokret s 8,4% i Most sa 7,4%, pokazalo je istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 1.300 glasača.

HDZ je najjača stranka i s obzirom na doseg na izborima – mogući je izbor za 36% glasača. Razlika između rejtinga i dosega je 5,1% i ukazuje da je HDZ blizu maksimuma. Razmatra ih vrlo malo birača ostalih stranaka, najviše Domovinskog pokreta.

Možemo je po dosegu druga stranka s 27,1%, što je za 13,6% više nego njihov rejting. Dodatni potencijal čine uglavnom glasači SDP-a. Pozitivan trend potvrđuje interes birača koji su zamijetili rad platforme, iako ona nije bila prisutna na lokalnim izborima u njihovim sredinama.

Na trećem mjestu je SDP s 26,5%. Stranka privlači glasače manjih stranaka ljevice, starije i izrazito lijeve birače. Iako im je potencijal dodatnih 11%, ukupni postotak ne doseže rejtinge kojima su osvajali izbore. SDP razmatra manje glasača Možemo! nego obratno i trenutno se ne čini da SDP ima snagu zaustaviti odljev glasača prema platformi.

Most je po dosegu četvrta stranka (20,3%), sa zamjetnim potencijalom od 12,9%. Za poboljšanje rejtinga treba privući glasače centra koji je u najvećem postotku razmatraju, a u Mostu vidi opciju neovisnu o tradicionalnim lijevim i desnim politikama. Iz te su perspektive zanimljivi iskoraci stranke prema desnijem biračkom tijelu.

Domovinski pokret ima ukupni potencijal od 17,6%. Za dodatnih 9,2% morat će se boriti za naklonost krajnje desnih HDZ-ovih glasača.

Stranke koje s obzirom na razmatranje glasača mogu prijeći izborni prag, kad bi Hrvatska bila jedna izborna jedinica, su: Fokus (5,4%), Radnička fronta (5,5%), Centar (6,7%) i HNS (5,6%).

Pitanje „Da se parlamentarni izbori održe danas, po Vašem mišljenju, koja bi stranka pobijedila?“ ukazuje na percipiranu snagu stranke – ambicioznost, prisutnost u javnosti, sposobnost nametanja tema i vodstva.

Čak 56% glasača smatra da bi HDZ pobijedio na izborima kad bi se oni održali danas. Uz rezultate na prijašnjim izborima, mišljenje se temelji na najlojalnijem biračkom tijelu (92% glasača HDZ-a uvjerena je u pobjedu stranke), snažnoj lokalnoj organizaciji, rasprostranjenom stavu da HDZ odražava bilo naroda.

Snagu HDZ-a potvrđuju i glasači ostalih stranaka. 50% birača Domovinskog pokreta, 43,3% Mosta misle da bi HDZ pobijedio na izborima.

Stranke ljevice treba brinuti sumnja njihovih glasača u mogućnost da dođu na vlast. Glasači SDP-a daju istu šansu HDZ-u i SDP-u da će pobijediti na izborima (32,3% vs 35,4%). Glasači Možemo uvjereniji su u mogućnost da platforma pobijedi – 48,3%, što odražava pozitivan stav prema politikama stranke i dodatno objašnjava sve bolji rejting.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari