Connect with us

Da te nije Alija, pjesma šehidima BiH,-ovako je pjevao Dino Merlin

Objavljeno

on

Ovih dana prepuni su mediji novog albuma Dine Merlina, zasjeo je na top ljestvice hrvatskih glazbenih programa ( CMC prvo mjesto ) . Naoko simpa spot pjesme Školjka, sladunjav tekst, orijentalna glazba, animirani filmić sniman na potezu Sarajevo-Mostar-Neum. Vjerovati kako su ove destinacije posve slučajno i u umjetničkom duhu slučajno odabrane je samo za naivne. Prisjetimo se plana ze(h)lene transverzale. Od njega se ne odustaje pa makar on bio prezentiran kroz animirani film.
Ali prisjetimo se Dine, ne tako davno pjevao je :

“Danas, tolike godine nakon sto je nastala pjesma “Da Te nije Alija” čini se da življa nego ikada.

Da uklonimo dileme, kome ste je posvetili?

Dino Merlin: Novinari su me do sada nebrojeno puta pitali za tu pjesmu. Iskren da budem, nisam niti slutio da će moje nespretno i neprecizno objašnjenje u vezi sa tom pjesmom dići toliko prašine i ostaviti dilemu. Pogriješio sam što sam je uopšte objašnjavao. Čemu pjesme ako ih trebamo objašnjavati? Ali evo da ne ostane dilema. Nema nikakve sumnje da sam pjesmu “Tamo gdje je sunce”, u narodu poznatu kao “Da Te nije Alija”, napisao misleći na Aliju Izetbegovića. Nekako istovremeno sam htio i mog komšiju, neustrašivog borca Aliju Miladina, koji je dao svoj mladi život za ovu zemlju, sakriti od zaborava i, da tako kažem, pridružiti Aliji Izetbegoviću, jer sam i tad mislio isto sto mislim i sad – da su to dva prsta iste ruke.

Htio sam pokazati kako “mali’ čovjek može biti “veliki” i kako “veliki” čovjek može i treba imati ljudsko lice. Ali se to na kraju ispolitiziralo. Medjutim, svako zlo za neko dobro, jer ima nečeg simboličnog u ovom pitanju, i neka mi ga postavljaju I dalje, jer kao da se tih ljudi još samo tako i sjetimo.”

Dino patriota.
Neke stvari, nama važne, ne smiju se olako zaboravljati.

Kučibaba, kamenjar.com

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari