Connect with us

Politika

Dabro (DP): Obrisi rješenja ovaj tjedan

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatska ovaj tjedan ulazi u “post-izborni pregovarački rulet” kojeg igraju HDZ, DP i SDP. Neslužbene informacije govore kako bi do srijede trebali znati hoće li se formirati saborska većina ili idemo u nove izbore. Za “Studio 4“, o pregovorima su govorili Mišel Jakšić iz SDP-a i Josip Dabro iz DP-a.

Glavni tajnik DP-a Josip Dabro otkrio je kako ovaj tjedan očekuje obrise rješenja za formiranje većine.

– Ja vjerujem da ćemo kroz ovaj tjedan imati makar obris rješenja u kojem smjeru će ići nova Vlada. Za DP je bitno reći kako smo spremni na obje opcije. I na dogovor o sastavljanju Vlade i na nove izbore, rekao je.

Istaknuo je da u 12 sati imaju sastanak s pregovaračkim timom SPD-a.

– Danas do podne ćemo imati razgovor s predstavnicima SDP-a. Popodne imamo predjsedništvo, domovinski odbor, a popodne ćemo imati sastanak s HDZ-om, kazao je.

Ustvrdio je kako će DP ostati monolitan i jedinstven te da ostaju pri zahtjevu da SDSS ne može biti u koaliciji.

– Mislim da smo to komunicirali, prije i nakon izbora. DP je homogen, jedinstven i kompaktan. SDSS ne, ni pod koju cijenu. To je početna točka svih pregovora, nastavio je.

Nije htio komentirati raskol u Mostu i potencijalni raskol u Suverenistima.

– Ne bih komentirao druge stranke. Mislim da ne, bitno je da je DP jedinstven, a druge stranke – ne znam što se u njima događa niti bih htio komentirati, dodao je.

Upitan jesu li ovaj tjedan tvrđe pregovaračke pozicije nego prošli, odgovorio je kako se gordijski čvor mora raspetljati.

– Ja ne bih rekao da su tvrđe. Mi smo sa svima razgovarali jednako mekano i tvrdo. Razgovaramo kao ljudi, moramo raspetljati gordijski čvor, to građani očekuju od nas. Vjerujem da se bez nas ne može sastaviti Vlada ni lijevog ni desnog bloka. Sigurno ćemo ovaj tjedan imati obrise rješenja, zaključio je.

Jakšić: Sabor je osam godina bio smokvin list za odluke ureda kancelara

Gradonačelnik Koprivnice i budući saborski zastupnik SDP-a Mišel Jakšić naglasio je kako su pozicije jasno komunicirane u pregovorima DP-a i SDP-a.

– Danas se nastavljaju razgovori između SDP-a i DP-a i ono što je na stolu i što je jasno komunicirano zadnjih dana – nas zanima formiranje antikorupcijske koalicije i većine u Saboru, rekao je.

Kako je naglasio, “hoće li to uspjeti ili ne, teško je prognozirati bez kristalne kugle”.

Govoreći o ideološkim i programskim razlikama, priznao je kako postoji jasna razdjelnica.

– Ali ono što je stavljeno na stol ispred SPD-a, upravo uzevši u obzir to da postoji jedna crta – da vidimo što možemo raditi idućih tri, šest ili devet mjeseci u Saboru. Jer smatramo da se moć odlučivanja treba vratiti tamo gdje su izabrani narodni zastupnici kao predstavnici naroda, kazao je.

– Imali smo osam godina gdje je Sabor bio samo smokvin list za odluke koje su se donosile u uredu kancelara. Ovo je prilika da se moć odlučivanja vrati tamo gdje joj je mjesto, nastavio je.

Kako kaže, “kroz Sabor možemo donijeti odluke oko kojih se možemo složiti”.

– Oko antikorupcije, pravosuđa i ukidanja Lex AP-a se možemo složiti svi, a onda vidjeti što dalje, dodao je.

Novi izbori ili formiranje većine?

Upitan je li moguće ponavljanje izbora, odgovorio je kako to ne očekuje jer uvijek postoje prebjezi.

– Nove izbore iskreno ne očekujem. Povijest hrvatske politike nam govori da se uvijek pojavi nekoliko ruku koja je spremna spasiti vladajuću većinu, pogotovo ako je HDZ-ova, rekao je.

Prisjetio se primjera Bandićevih ruku.

– Kad bismo gledali što smo pričali i radili u protekle četiri godine, tada bi omjer za formiranje antikorupcijske većine u Saboru bio 100 prema nula upravo za takvu većinu, istaknuo je.

– Vjerojatno smo još uvijek na 50-50, naglasio je.

Jakšić o Vučemilović: Nadam se da neće pogaziti ono o čemu smo pričali

Komentirajući raskole i potencijalne raskole u strankama desnice, pozvao je na to da se zadrži dignitet i da se predizborna obećanja ne gaze.

– Sigurno da na prvu nisam očekivao niti raskole ni medijske svađe. Pokazuje se da jedno pričamo u kampanjama i oporbenom mandatu, a kad prođu izbori – to zaboravimo. Tu primarno ne mislim na Most, jer su oni prije imali određenih prijepora, rekao je.

– Nadam se da će Suverenisti sačuvati dignitet zastupnika i zastupnica i da gospođa Vučemilović neće pogaziti ono što smo u puno tema pričali zajedno, bez obzira na to što se u svemu nismo ideološki slagali, nastavio je.

Upitan kako bi mogli izgledati novi izbori ako bi do njih došlo, ustvrdio je kako bi to bila nova utakmica, ali i da bi uloga USUD-a opet bila problematična s obzirom na njihovo prethodno djelovanje.

– To bi bila jedna apsolutno nova utakmica, ali moramo se prvo obratiti USUD-u da ih pitamo bi li oni uopće dopustili takvu operaciju s obzirom na to da vidimo da su napravili neke opasne presedane, kazao je.

– Donijeli su neke opasne odluke koje se mogu protumačiti kao ustavni udar i priprema državnog udara, rekao je.

– Odluke izgledaju kao da ih piše Vladimir Šeks i HDZ, dodao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas