Connect with us

Politika

Dabro: Poljoprivreda u Hrvatskoj je veliki izazov

Objavljeno

-

O šteti nakon nevremena i prvim potezima u svojem resoru, u Dnevniku HTV-a govorio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

Na krajnjem istoku zemlje i dalje se utvrđuje šteta koju je poljoprivredi na tom području nanijelo olujno nevrijeme u ponedjeljak. Josip Dabro rekao je kako treba pričekati da županija proglasi elementarnu nepogodu, napravi se procjena štete i procjena vrijednosti.

– Moramo čekati korake na županijskoj razini i povjerenstva za štete. Ministarstvo poljoprivrede s Državnim hidrometeorološkim zavodom morat će pronaći ako ne stari, onda novi model obrane od tuče. Postojeći sustav nije idealan, rekao je Dabro.

Spomenuo je prve poteze u svojem resoru.

– Prvi potezi su izmjena strateškog plana u poljoprivredi s ciljem da se rastereti administracija našim poljoprivrednicima. Velike su kontrole s obzirom na Agenciju za plaćanje u poljoprivredi. To je prvi korak kojim trebamo izaći u susret našim poljoprivrednicima, isplatiti potpore do 30. lipnja, težiti modernizaciji, novim tehnikama te ići u novu politiku poljoprivredne proizvodnje, rekao je Dabro.

Usporedio je popis stanovništva iz 2011. godine s trenutnim podacima te rekao da je skoro 10 posto stanovništva manje u Hrvatskoj i da je to prvi razlog zašto je poljoprivredna proizvodnja pala.

– Možemo izaći u susret u ruralnim sredinama, kad se govori o malim poljoprivrednim proizvođačima, podignuti potpore, smanjiti kontrole u okviru regulative EU-a i bolje raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem. Poljoprivreda u Hrvatskoj je veliki izazov i ogroman resor gdje se baš nisu svi otimali da preuzmu odgovornost. Čast mi je da budem glas hrvatskog seljaka, šumara i ribara. Slušat ćemo ljude s terena i provoditi politike hrvatskog seljaka, rekao je.

Komentirao je poželjnog kupca Fortenove.

– Fortenova je jedna od najvećih privatnih kompanija što se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Trebamo štititi hrvatske nacionalne interese. Prodajom Fortenove ne prodaje se poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, to zemljište je u koncesijama i dugotrajnom zakupu. Zagovarat ćemo da to budu hrvatsko proizvođači, hrvatski vlasnici, siguro će se unaprijediti poljoprivredna proizvodnja, rekao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas