Connect with us

Balkan

Dačić: Napad na osiguranje izraelskog veleposlanstva teroristički čin

Objavljeno

-

Foto: Hina

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u subotu da se u slučaju napada na osiguranje izraelske ambasade u Beogradu radi o terorističkom činu protiv Srbije i protiv pripadnika policijskih snaga, te da postoje sumnje da su s napadom povezane osobe iz vehabijskog pokreta.

Oko 11 sati prijepodne nepoznata osoba iz samostrela pogodila je pripadnika žandarmerije u vrat, rekao je Dačić koji ga je posjetio u bolnici.

“On je obavljao svoju dužnost osiguravanja ambasade Izraela u kućici koja se nalazi ispred”, rekao je Dačić te dodao da je nepoznata osoba više puta prilazila policajcu pitajući ga gdje je muzej i slično.

Zatim se vratio, otvorio vrata kućice, iz vrećice izvadio samostrel i ranio policajca, koji je ispalio nekoliko hitaca i napadač je pola sata kasnije umro, rekao je Dačić.

“Nesumnjivo je da je riječ o terorističkom činu”, dodao je ministar. Dačić je rekao da je nekoliko osoba, koje su se nalazile u blizini policijskih objekata, uhićeno. On je dodao da postoje indicije da su te osobe već poznate sigurnosnim službama i da je riječ o vehabijskom pokretu.

Dačić je rekao i da su preventivno u Beogradu pojačane mjere zaštite, ne samo ispred objekata kao što su ambasade i državne institucije, već i u tržnim centrima i na šetalištima.

Dačić: Počinitelj napada na osiguranje izraelskog veleposlanstva je konvertit

Ispred izraelskog veleposlanstva u Beogradu – muškarac je oko 11 sati – samostrelom napao policajca, pogodivši ga u vrat.. Policajac je uzvratio i upucao napadača, koji je na mjestu preminuo, dok je pripadnik žandarmerije prebačen u bolnicu.

Izraelsko veleposlanstvo bilo je zatvoreno u vrijeme napada.

– Napadač na srpskog policajca, koji je osiguravao izraelsko veleposlanstvo u Beogradu, je konvertit koji je uzeo ime Salahudin, objavio je ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

– Utvrđeno je da je osoba koja je izvršila teroristički napad Miloš Žujović (25), vjerskog imena Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je otišao živjeti u Novi Pazar, rekao je Dačić.

Napadač je u subotu oko 11 sati iz samostrela pogodio u vrat pripadnika žandarmerije koji je osiguravao izraelsko veleposlanstvo u Beogradu. nMuškarac je više puta prilazio policajcu pitajući ga gdje je muzej i slično, a zatim se vratio, otvorio vrata kućice, iz vrećice izvadio samostrel i ranio policajca, koji je ispalio nekoliko hitaca i napadač je pola sata kasnije umro.

Ranjeni policajac operiran je i izvan je životne opasnosti.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je došlo do “pokušaja terorističkog napada u blizini izraelskog veleposlanstva u Beogradu”.

– Veleposlanstvo je zatvoreno i niti jedan zaposlenik veleposlanstva nije ozlijeđen. Okolnosti slučaja se istražuju, stoji u priopćenju.

Dačić je dodao da će policija provesti pretrese na više lokacija.

– Sve naše snage na najvišem su stupnju pripravnosti, izjavio je ministar Dačić.

Dačić je ranije rekao da postoje indicije da je napad povezan s vehabijskom pokretom. Kazao je i da su preventivno u Beogradu pojačane mjere zaštite, ne samo ispred objekata kao što su ambasade i državne institucije, već i u tržnim centrima i na šetalištima.

Godine 2009. srbijanski sud osudio je četvoricu muslimana, sljedbenika sunitske vehabijske sekte, na zatvorsku kaznu zbog planiranja napada na nogometni stadion u Novom Pazaru, glavnom gradu južne srbijanske regije Sandžak, gdje su većina stanovništva umjereni muslimani.
(Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas