Pratite nas

Događaji

Dačić u EU Parlamentu:Srbija se promijenila. Danas nije ista kao kad je Šešelj otišao u Haag”

Objavljeno

na

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić iskoristio je jutros redovni sastanak svih ministara zemalja zapadnog Balkana sa zastupnicima u Europskom parlamentu kako bi pokušao održati lekciju hrvatskim europarlamentarcima koji su inicirali rezoluciju EP-a o Vojislavu Šešelju, koja je prošli tjedan usvojena u Strasbourgu.

– Ja se slažem s time da Šešeljeva politika treba biti osuđena, ali ne treba biti osuđena Srbija. Jer na izborima u Srbiji pobijedila je drukčija politika. Ispričavam se što sam govorio dulje, ali budući da ste vi o nama govorili dulje, bez našeg prisustva, dozvolite da si i ja uzmem to pravo – rekao je Dačić na kraju 10-minutnog govora, koji je neuobičajen za goste iz trećih zemalja koji su pozvani pred Odbor za vanjsku politiku EP-a.

“Cilj njegova puštanja na slobodu jest izazivanje političkih nemira u Srbiji”

– EP ima pravo diskutirati o čemu hoće, ali on mora poći od činjenice da Srbija nije sudjelovala u puštanju Šešelja, da nas Haaški sud nije ni obavijestio, da mu nije nikakve uvjete postavljao, da proces traje 11 godina… Pa je li to moguće?! Tužiteljstvo se nije žalilo kad je bio u Haagu, a sad se žali kad je u Beogradu. Ja sam izjavljivao da je Šešelj pitanje prošlosti i ne znam odakle komentari da se Vlada Srbije nije o tome izjasnila. S druge strane, trebate biti svjesni da se Šešelj ne može goniti ni za jedno drugo djelo dok se goni u Haagu. Cilj njegova puštanja na slobodu jest izazivanje političkih nemira u Srbiji. Stoga je rezolucija EP-a protumačena u Srbiji na jedan razočaravajući način, kao neshvaćanje situacije. Srbija se promijenila. Danas nije ista kao kad je Šešelj otišao u Haag. Uostalom, ovakav sastanak ne bi bio moguć da nije promijenjena Vlada Srbije 2012. godine. Nema šanse da bi ministar iz Srbije sjedio s kosovskim ministrom. Molim vas da shvatite da mi ovo ne radimo zbog EU, nego zbog Srbije. EU nije cilj, nego put da stvorimo društvo u kojem postoje europske vrijednosti. Svi problemi trebaju biti bilateralno rješavani. Ne vidim razloga da Hrvatska i Srbija o ovome ne razgovaraju bilateralno. I žao mi je što je moj posjet Hrvatskoj, koji je bio zakazan na dan puštanja Šešelja, otkazan. Na vaš zahtjev – rekao je Dačić.Andrej Plenković, HDZ-ov europarlamentarac koji je i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku, odgovorio je Dačiću da Srbija ne može biti vjerodostojna ako ignorira ratnohuškačku retoriku Vojislava Šešelja. – Ministre, rekli ste da je EU vrlo popularna u Srbiji. Nadam se i da su europske vrijednosti popularne u Srbiji. Javna ratnohuškačka retorika Šešelja toliko je neprihvatljiva da traži reakciju vlasti. Ta reakcija nedostaje. Ako želite biti vjerodostojni i ako želite napredovati na europskom putu, ne možete ignorirati tu retoriku. Morate oko toga biti jasni – rekao je Plenković.

“Znamo da je Dačić bio najbliži Šešeljev suradnik”

U raspravi koja je uslijedila javila se Ruža Tomašić. – Podržavam politiku proširenja. Jedino što bih primijetila kod gospodina Dačića jest da mu arogancija u ovom parlamentu ne prolazi. Tako arogantno govoriti da smo mi tražili da se Srbija poistovjeti s onim što Šešelj govori… Mi nismo to tražili. Mi smo jednostavno tražili da se vodstvo Srbije ogradi od Šešelja. Jer znamo što je bilo. Znamo da je Dačić bio najbliži Šešeljev suradnik – rekla je Ruža Tomašić. Čini se da je pomiješala Dačića, koji je bio blizak Slobodanu Miloševiću, s premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je, kao i predsjednik Tomislav Nikolić, bio blizak Šešeljev suradnik u Srpskoj radikalnoj stranci. Na tu izjavu Ruže Tomašić, Dačić je dobacio sa svoga mjesta (ali bez mikrofona): “Mislite li na Vučića ili Dačića?”

Dubravka Šuica (HDZ) rekla je da cilj rezolucije EP-a nije izazivanje nestabilnosti Srbije.

– Željeli bismo da se danas jasno izjasnite oko tog slučaja. Vi samo govorite da je to stvar prošlosti, ali želimo da se jasno, na tragu europskih vrijednosti, izjasnite. Želimo da i vi jednog dana sjedite za ovim stolom, ali posegnuli smo za nečim što nam je na raspolaganju, to je rezolucija EP-a, i ona je polučila uspjeh – rekla je Šuica. Tonino Picula (SDP) također se javio za riječ i odgovorio ministru vanjskih poslova Srbije.

– EP je rezolucijom napravio vaš posao jer je jasno i na vrijeme osudio ono što vi niste, Šešeljev govor mržnje i ratno huškanje. Mir i stabilnost u regiji našli su se pod udarom Šešeljeve retorike i vaše šutnje – rekao je Picula.

Nakon svih europarlamentaraca, Dačić je ponovno imao završnu riječ u kojoj je usporedio Ružu Tomašić sa Šešeljem!

– Ja zaista nisam bio arogantan. Iznio sam naša stajališta u vezi s problemom koji Srbija ima. A to je pravni cirkus oko Vojislava Šešelja koji je Srbiji nametnuo Haaški tribunal. U tome Srbija nije sudjelovala. Naravno, u političkom smislu, Vlada Srbije jasno se izjasnila da takva politika nema šanse dobiti bilo kakvu podršku u Srbiji. Nitko normalan danas u Srbiji ne može podržavati takvu politiku. To smo jasno rekli. Možda je to predstavnicima EU u Beogradu bilo jasnije jer smo s njima razgovarali. Mi oko toga nemamo razloga da se bilo kome pravdamo, naročito na te optužbe koje dolaze od gospođe Tomašić. Ja poštujem svakoga koga je birao hrvatski narod. Ali netko je ovdje u raspravi rekao da svaka zemlja ima svog Šešelja. Ona je izjavila “Hrvatska za Hrvate, oni kojima se ne sviđa, mogu ići”. Pa zar to nije za osudu EP-a? Ne mogu prihvatiti da baš od nje dobivam lekcije o europskoj Srbiji – rekao je Dačić. Na primjedbu Dubravke Šuice, koja ga je kritizirala zbog nedavne izjave o tome da je strateški cilj Srbije izlaz na more, Dačić je odgovorio: – Mi nemamo namjeru izaći na more. Ali vi imate namjeru da Srbi dođu na more!Na kraju je ministar Dačić ponovno zvučao kao da drži lekciju Hrvatskoj:

Hrvatska je sad ušla u EU, vi trebate biti uzor svima po demokratskim vrijednostima. Ne moramo se voljeti, ali moramo gledati dalje. Ili ćemo se i dalje svađati? Uvijek je lakše imati svađu… Bez obzira na to što su se čuli razni tonovi, to je svojstveno za nas na Balkanu, ali, na kraju krajeva, jedni bez drugih ne možemo.

izvor:Večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Došašće – Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice

Objavljeno

na

Objavio

Na Danu otvorenih vrata, koji je u Uredu predsjednice održan u prigodi došašća, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović družila se s građanima, učenicima srednje Poljoprivredne škole iz Zagreba i Ekonomsko-birotehničke škole iz Splita te osnovnoškolcima iz zagrebačkih škola Remete i Horvati, s kojima je prigodno izrađivala božićne kolačiće.

Predsjednica je istaknula kako je došašće vrijeme u kojemu, više nego u drugim dijelovima godine, imamo potrebu otvoriti svoja vrata i svoja srca bližnjima, okupljajući se u zajedništvu iščekivanja Božića te je svima zaželjela sretan Božić i novu 2018. godinu.

“Upravo zbog duha toga blagdana Kristova rođenja, ne smijemo zaboraviti one koji su sami, zaboravljeni i potrebiti, kojima treba naša pomoć i skrb. Vrijeme došašća nadahnjuje nas na donacije i humanitarne akcije. Željela bih da nas taj duh prati i potiče na dobročinstvo i volontiranje tijekom cijele godine”, kazala je Predsjednica.

“Gledajući vas mlade ovdje danas, dopustite mi izraziti želju za godine koje su pred nama, a to je da se svi zajedno, i učenici i profesori, i studenti i roditelji, uključimo u reformu obrazovanja, kako bismo zajedno stvarali društvo znanja i tako pridonijeli intenzivnijem uključivanju Hrvatske u suvremene europske i svjetske tokove razvoja. Premda slika našeg društva ponekad izgleda drukčije, vjerujem kako svi zajedno možemo osnažiti vrednovanje uspjeha svakog pojedinca, ojačati promicanje velikih potencijala naših učenika, studenata, njihovih profesora kao i znanstvenika, sportaša, umjetnika i svih ostalih”, naglasila je Predsjednica.

Dodala je i kako se Ured predsjednice ove godine uključio u program zagrebačkog Adventa, a posebno je veseli što su i ostali gradovi pokrenuli vlastite adventske programe.

“Prilikom boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji ovoga tjedna, osvjedočila sam se koliko su takvi programi građanima važni kao mjesta okupljanja i susreta u zajedništvu, druženju i veselju. U organizaciji takvih manifestacija i gradovi na moru su aktivniji nego prijašnjih godina. To je dobar primjer kako se, kao turistička zemlja, ne smijemo oslanjati samo na dva ljetna mjeseca jer je turizam industrija koja živi cijelu godinu”.

Predsjednica je pozvala sve da posjete Vilu Prekrižje, koja je u blagdansko vrijeme otvorena za građane, i da se podsjete starih hrvatskih običaja ukrašavanja blagdanskoga stola i božićnih jelki te dožive čarobni duh Došašća kao vremena radosnog zajedništva.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Donatorska večer: ‘Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać’

Objavljeno

na

Objavio

foto: ABC Portal

Oko 500 podržavatelja i prijatelja okupilo se jučer, 13. prosinca, na donatorskoj večeri naziva „Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać“ u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, u organizaciji humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ i istoimene Zaklade, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Svi prisutni su se okupili oko jednog cilja – pružanja pune podrške za izgradnju objekta Dom fra Mladen Hrkać za privremeni smještaj osoba koje dolaze u Zagreb na liječenje, koja je ocijenjena kao projekt od nacionalnog interesa.

Među uzvanicima su bili i brojni istaknuti pojedinci i ključni dionici društvenog političkog i gospodarskog života Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine među kojima su bili: izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović dr. Tomislav Madžar, izaslanik Predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića g. Tugomir Čuljak, potpredsjednik Hrvatskog sabora g. Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Zvonko Milas, gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić sa brojnim suradnicima, državni tajnici, saborski zastupnici, veleposlanici i predstavnici stranih zemalja u Hrvatskoj, pročelnici gradskih ureda i pomoćnici ministara te predstavnici obrazovnih i zdravstvenih institucija, ustanova i vodećih tvrtki s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na početku večeri prikazan je 15-minutni prezentacijski video materijal koji daje detaljan prikaz lokacije, zemljišta i značaja Projekta izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“. Nakon filma, nazočnima se obratio predsjednik Udruge i upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać g. Ivan Soldo: „Naši trenutni kapaciteti su nedostatni. Unatoč tome što uspjevamo kontinuirano povećavati i broj smještajnih jedinica i kvalitetu potrebno nam je konačno i cjelovito rješenje, a to je Dom fra Mladen Hrkać koji će uz pomoć svih vas koji ste se odazvali ovoj donatorskoj večeri i koji ćete nastaviti podupirati ovaj Projekt u svim njegovim fazama,  i svih onih koji nisu ovdje, a znamo da imamo njihovu bezuvjetnu podršku, otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Nakon g. Solde, otac Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko izrazio je veliku radost zbog pokretanja ovog Projekta koji je usmjeren na potrebe najugroženijih bližnjih te je blagoslovio sve prisutne i sam Projekt.

Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, zahvaljujući čijoj odluci je Udruga dobila pravo građenja i krenula u realizaciju svog sna – izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“, vrlo kratko se obratio riječima: „Neka djela govore više od riječi. Od samih početaka njihovog rada sam bio na raspolaganju članovima ove Udruge i tako će biti ubuduće“.

 

Potom je na red za obraćanje došao g. Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je rekao: „Značaj ovog Projekta i rada Udruge uvelike prelazi granice Republike Hrvatske. Vlada RH zajedno sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske je to prepoznala i podržava svaku njihovu akciju i projekt. Čestitam humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ što nas je u ovo predblagadansko razdoblje okupila zajedno – Hrvate iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, da budemo dio ove predivne priče o humanosti, ljudskosti i nesebičnosti. Priča koja je prebrisala sve granice – zemljopisne, dobne, nacionalne. Veselim se našem susretu u još posebnijoj prilici od ove večeras – otvorenju Doma fra Mladen Hrkać za koji sam siguran da će biti otvoren prije zacrtanog vremenskog roka“.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i posebni savjetnik za sport i zdravstvo dr. Tomislav Madžar je na samom početku svog obraćanja prenio pozdrave i  podršku Predsjednice gđe. Grabar-Kitarović koja je izgradnju Doma fra Mladen Hrkać ocijenila projektom od nacionalnog interesa te je u više navrata pohvalio rad Udruge i Projekt koji je prema višestrukim kriterijima unikatan na području cijele Europe i šire: „U Hrvatskoj postoji više od 50.000 registriranih udruga, ali humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ kontinuirano postavlja nove i sve više standarde kvalitete i jedinostvenosti što je posebno ističe među ostalima. Brojka od 175.000 ljudi –donatora, korisnika, članova i volontera koje su oni okupili u zajedništvo u samo 5 godina postojanja potvrđuje da zaslužuju da ih ste hvali i podržava.

Ova večer je još jedna potvrda da se mogu učiniti velike stvari kad se stvori zajedništvo oko iskrene i plemenite ideje što je i temelj i jedina garancija za uspjeh Projekta „Dom fra Mladen Hrkać“ koji će sutra biti na ponos svakom čovjeku.

Nacionalni značaj projekta službenim pokroviteljstvima nad Projektom izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać potvrdili su: Predsjednica Republike Hrvatske, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr.Dragan Čović, Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Grad Zagreb.

Program večeri vodio je Mislav Togonal, voditelj i urednik sa Hrvatske radio televizije. Večer je izvedbom himne Lijepa naša otvorila operna pjevačica Sandra Bagarić, u pratnji supruga Darka Domitrovića na klaviru. Večer su nastavili uveličavati glazbena diva Radojka Šverko sa profesorom Vladimirom Babinom u pratnji na klaviru, te bogoslov Hercegovačke franjevačke provincije fra Đuro Ravenšćak.

Dodatne informacije o projektu izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać

Krajem 2016. godine humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ Grad Zagreb je dodjelio pravo građenja za „Dom fra Mladen Hrkać“ na zemljištu veličine 5000 m2 na adresi Avenija Gojka Šuška. U blizini najvećih kliničko bolničkih centara u Zagrebu biti će izgrađen moderan, energetski visoko učinkovit i funkcionalan objekt za smještaj osoba iz svih krajeva Hrvatske i BiH, koje zbog liječenja privremeno borave u Zagrebu. Dom će omogućavati smještaj, prehranu i ostalu sveobuhvatnu skrb za 220 osoba istovremeno i sadržavati će 55 smještajnih jedinica različitog karaktera: 12 izolacijskih smještajnih jedinica koje su transplatirale neki od organa i teške onkološke bolesnike, 4 jedinice za osobe u invalidskim kolicima i sličnim pomagalima za kretanje, 4 jedinice za karantenu sa posebnim ulazom, odvojene od ostatka objekta za smještaj osoba oboljelih od lakših zaraznih bolesti, 30 osnovnih smještajnih jedinica za sve teško oboljele osobe osim onih u invalidskim kolicima ili onih kojima je potrebna izolacija ili karantena, 5 jedinica sa većim brojem ležajeva za boravak obitelji s većim brojem malodobne djece od kojih je jedno dijete oboljelo

Financiranje projekta odvijati će se kroz nedavno osnovanu Zakladu fra Mladen Hrkać čiji cilj je izgradnja, opremanje i održavanje objekta “Dom fra Mladen Hrkać”.

Projekt je trenutno u fazi završetka provedbe javng natječaja za odabir idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za Dom fra Mladen Hrkać. Javni natječaj zatvoren je 7.12. te je pristiglo 11 prijedloga idejnog rješenja koje će ocjenjivati petočlani ocjenjivački sud sastavljen od ovlaštenih arhitekata, te predsjednika i dopredsjednika Udruge, na čelu sa arhitektom Angelom Garciom Alvarezom iz Madrida koji je specijalizirao arhitekturu bolničkog smještaja. Potom slijedi ishođenje lokacijske dozvole, izrada izvedbenog projekta i ishođenje građevinske dozvole nakon čega je moguće krenuti sa građevinskim radovima. Predviđa se da će Dom biti spreman otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. godine na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Udruga FMH/ABCPortal.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari