Pratite nas

Događaji

Dačić u EU Parlamentu:Srbija se promijenila. Danas nije ista kao kad je Šešelj otišao u Haag”

Objavljeno

na

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić iskoristio je jutros redovni sastanak svih ministara zemalja zapadnog Balkana sa zastupnicima u Europskom parlamentu kako bi pokušao održati lekciju hrvatskim europarlamentarcima koji su inicirali rezoluciju EP-a o Vojislavu Šešelju, koja je prošli tjedan usvojena u Strasbourgu.

– Ja se slažem s time da Šešeljeva politika treba biti osuđena, ali ne treba biti osuđena Srbija. Jer na izborima u Srbiji pobijedila je drukčija politika. Ispričavam se što sam govorio dulje, ali budući da ste vi o nama govorili dulje, bez našeg prisustva, dozvolite da si i ja uzmem to pravo – rekao je Dačić na kraju 10-minutnog govora, koji je neuobičajen za goste iz trećih zemalja koji su pozvani pred Odbor za vanjsku politiku EP-a.

“Cilj njegova puštanja na slobodu jest izazivanje političkih nemira u Srbiji”

– EP ima pravo diskutirati o čemu hoće, ali on mora poći od činjenice da Srbija nije sudjelovala u puštanju Šešelja, da nas Haaški sud nije ni obavijestio, da mu nije nikakve uvjete postavljao, da proces traje 11 godina… Pa je li to moguće?! Tužiteljstvo se nije žalilo kad je bio u Haagu, a sad se žali kad je u Beogradu. Ja sam izjavljivao da je Šešelj pitanje prošlosti i ne znam odakle komentari da se Vlada Srbije nije o tome izjasnila. S druge strane, trebate biti svjesni da se Šešelj ne može goniti ni za jedno drugo djelo dok se goni u Haagu. Cilj njegova puštanja na slobodu jest izazivanje političkih nemira u Srbiji. Stoga je rezolucija EP-a protumačena u Srbiji na jedan razočaravajući način, kao neshvaćanje situacije. Srbija se promijenila. Danas nije ista kao kad je Šešelj otišao u Haag. Uostalom, ovakav sastanak ne bi bio moguć da nije promijenjena Vlada Srbije 2012. godine. Nema šanse da bi ministar iz Srbije sjedio s kosovskim ministrom. Molim vas da shvatite da mi ovo ne radimo zbog EU, nego zbog Srbije. EU nije cilj, nego put da stvorimo društvo u kojem postoje europske vrijednosti. Svi problemi trebaju biti bilateralno rješavani. Ne vidim razloga da Hrvatska i Srbija o ovome ne razgovaraju bilateralno. I žao mi je što je moj posjet Hrvatskoj, koji je bio zakazan na dan puštanja Šešelja, otkazan. Na vaš zahtjev – rekao je Dačić.Andrej Plenković, HDZ-ov europarlamentarac koji je i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku, odgovorio je Dačiću da Srbija ne može biti vjerodostojna ako ignorira ratnohuškačku retoriku Vojislava Šešelja. – Ministre, rekli ste da je EU vrlo popularna u Srbiji. Nadam se i da su europske vrijednosti popularne u Srbiji. Javna ratnohuškačka retorika Šešelja toliko je neprihvatljiva da traži reakciju vlasti. Ta reakcija nedostaje. Ako želite biti vjerodostojni i ako želite napredovati na europskom putu, ne možete ignorirati tu retoriku. Morate oko toga biti jasni – rekao je Plenković.

“Znamo da je Dačić bio najbliži Šešeljev suradnik”

U raspravi koja je uslijedila javila se Ruža Tomašić. – Podržavam politiku proširenja. Jedino što bih primijetila kod gospodina Dačića jest da mu arogancija u ovom parlamentu ne prolazi. Tako arogantno govoriti da smo mi tražili da se Srbija poistovjeti s onim što Šešelj govori… Mi nismo to tražili. Mi smo jednostavno tražili da se vodstvo Srbije ogradi od Šešelja. Jer znamo što je bilo. Znamo da je Dačić bio najbliži Šešeljev suradnik – rekla je Ruža Tomašić. Čini se da je pomiješala Dačića, koji je bio blizak Slobodanu Miloševiću, s premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je, kao i predsjednik Tomislav Nikolić, bio blizak Šešeljev suradnik u Srpskoj radikalnoj stranci. Na tu izjavu Ruže Tomašić, Dačić je dobacio sa svoga mjesta (ali bez mikrofona): “Mislite li na Vučića ili Dačića?”

Dubravka Šuica (HDZ) rekla je da cilj rezolucije EP-a nije izazivanje nestabilnosti Srbije.

– Željeli bismo da se danas jasno izjasnite oko tog slučaja. Vi samo govorite da je to stvar prošlosti, ali želimo da se jasno, na tragu europskih vrijednosti, izjasnite. Želimo da i vi jednog dana sjedite za ovim stolom, ali posegnuli smo za nečim što nam je na raspolaganju, to je rezolucija EP-a, i ona je polučila uspjeh – rekla je Šuica. Tonino Picula (SDP) također se javio za riječ i odgovorio ministru vanjskih poslova Srbije.

– EP je rezolucijom napravio vaš posao jer je jasno i na vrijeme osudio ono što vi niste, Šešeljev govor mržnje i ratno huškanje. Mir i stabilnost u regiji našli su se pod udarom Šešeljeve retorike i vaše šutnje – rekao je Picula.

Nakon svih europarlamentaraca, Dačić je ponovno imao završnu riječ u kojoj je usporedio Ružu Tomašić sa Šešeljem!

– Ja zaista nisam bio arogantan. Iznio sam naša stajališta u vezi s problemom koji Srbija ima. A to je pravni cirkus oko Vojislava Šešelja koji je Srbiji nametnuo Haaški tribunal. U tome Srbija nije sudjelovala. Naravno, u političkom smislu, Vlada Srbije jasno se izjasnila da takva politika nema šanse dobiti bilo kakvu podršku u Srbiji. Nitko normalan danas u Srbiji ne može podržavati takvu politiku. To smo jasno rekli. Možda je to predstavnicima EU u Beogradu bilo jasnije jer smo s njima razgovarali. Mi oko toga nemamo razloga da se bilo kome pravdamo, naročito na te optužbe koje dolaze od gospođe Tomašić. Ja poštujem svakoga koga je birao hrvatski narod. Ali netko je ovdje u raspravi rekao da svaka zemlja ima svog Šešelja. Ona je izjavila “Hrvatska za Hrvate, oni kojima se ne sviđa, mogu ići”. Pa zar to nije za osudu EP-a? Ne mogu prihvatiti da baš od nje dobivam lekcije o europskoj Srbiji – rekao je Dačić. Na primjedbu Dubravke Šuice, koja ga je kritizirala zbog nedavne izjave o tome da je strateški cilj Srbije izlaz na more, Dačić je odgovorio: – Mi nemamo namjeru izaći na more. Ali vi imate namjeru da Srbi dođu na more!Na kraju je ministar Dačić ponovno zvučao kao da drži lekciju Hrvatskoj:

Hrvatska je sad ušla u EU, vi trebate biti uzor svima po demokratskim vrijednostima. Ne moramo se voljeti, ali moramo gledati dalje. Ili ćemo se i dalje svađati? Uvijek je lakše imati svađu… Bez obzira na to što su se čuli razni tonovi, to je svojstveno za nas na Balkanu, ali, na kraju krajeva, jedni bez drugih ne možemo.

izvor:Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predsjednica na obilježavanju pogibije Blage Zadre: Kako je moguće da pravna država tako revno vodi postupak protiv Živkovića, a još ne može prikupiti dokaze i naći krivce za razaranja i pokolj koji se ovdje dogodio

Objavljeno

na

Objavio

Foto Grad Vukovar

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je obilježavanju 28. obljetnice tragične pogibije general-bojnika Blage Zadre u Vukovaru, gdje je tom prigodom izrazila ponos što je povod okupljanja obnova sjećanja na jednoga od najvećih junaka Domovinskog rata, ali i tugu jer nas obljetnica njegove pogibije sjeća na tragediju hrvatskog Vukovara – najveće žrtve u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije.

„Rat je uvijek velika nesreća. No često nam upravo rat pokaže da među naizgled običnim ljudima žive najbolji među nama. Blago Zadro bio je jedan od takvih naizgled običnih hrvatskih ljudi, i imao je ono što obične ljude učini uzvišenim primjerima junaštva i domoljublja. Bio je istinski zapovjednik: preuzimao je odgovornost, prednjačio i ni u čemu se nije štedio“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako je Blago Zadro svojim primjerom poticao svoje suborce na vjeru u konačnu pobjedu, zbog čega je imao autoritet te bio cijenjen i voljen. „Njegova pogibija bila je ogroman gubitak za obranu Trpinjske ceste i Vukovara, ali nije obeshrabrila njegove suborce. I nakon pogibije on je ostao među svojim suborcima kao ime koje je ih vodilo i hrabrilo. Njegovo ime i danas je hrvatski svjetionik“.

Predsjednica je kazala kako još uvijek oplakujemo mnoge žrtve zločina bez kazne te kako pravda i istina moraju govoriti u Vukovaru. „Iako kao Predsjednica ne smijem utjecati na pravosuđe, mogu kao Hrvatica i građanka zajedno s hrvatskim braniteljima, s obiteljima naših ubijenih, umrlih i nestalih i s vama Vukovarcima upitati kako je moguće da hrvatsko pravosuđe još nije izreklo cjeloviti pravorijek o Vukovaru?“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Poručila je kako se moramo upitati kako je moguće da pravna država tako revno vodi postupak protiv hrvatskoga branitelja i oca poginulih branitelja Marijana Živkovića, a još ne može prikupiti dokaze i naći krivce za razaranja i pokolj koji se ovdje dogodio i dodala kako unatoč tome što neće svi zločinci biti uhvaćeni i odgovarati za svoje zločine, mi moramo znati njihova imena i njihova nedjela, ne samo radi Vukovara i Vukovaraca, ne samo radi istine o Domovinskom ratu.

„Moramo to znati radi svih nas, današnjih i budućih, kako bismo napokon zatvorili ovu tešku povijesnu stranicu i konačno oslobodili svoju budućnost od okova prošlosti. Ožiljci će ostati, ali rane više neće boljeti ili će bar boljeti manje“.

Istaknula je kako je prvi korak u tom smjeru naći naše nestale te pozvala sve koji mogu pomoći da ih pronađemo neka pomognu. „Pozivam i odgovorne u Srbiji da učine taj iskorak u otkrivanju istine jer će to biti najveći korak ka konačnom miru i pravom pomirenju. Hrvatska je upravo pristankom na mirnu reintegraciju svojega državnog dijela Podunavlja pokazala da ne želi produljenje rata i produbljivanje sukoba. I zato srpska nacionalna manjina ima u Hrvatskoj sva prava. Vjerujemo da je pravo svakog da slobodno živi svoj identitet, s poštovanjem prema zemlji u kojoj živi, jedini pravi temelj ljudskog zajedništva i društvene kohezije“.

Naglasila je kako ime Blage Zadre nosi škola u Borovu naselju kao i mnoge ulice u Hrvatskoj, a na Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman ime Blage Zadre nosi Zapovjedno-stožerna škola. „Tako jedan od najvećih heroja Domovinskog rata stoji uz svojega vrhovnog zapovjednika, čijemu se pozivu odazvao i kojega je slijedio. Oni su svoje živote uložili u stvaranje i obranu Republike Hrvatske. Te vrijednosti moramo ugraditi u naše škole, u sustav domovinskog odgoja. A to je prije svega zadaća ministarstava obrazovanja i kulture, kako bi mladi ljudi znali što je temelj hrvatske države. To tražim i na tome ću ustrajati“, zaključila je Predsjednica Republike.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu obilježila 50. obljetnicu

Objavljeno

na

Objavio

 Foto: Jabuka.tv

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu kod Širokog Brijega u nedjelju je obilježila 50. obljetnicu osnutka. Također predsjednik Vlade ŽZH je otvorio mjesni vodovod u rad.

Svečanom obilježavanju 50. obljetnice župe u Buhovu prethodila je trodnevnica u četvtak, petak i subotu, gdje su mještani uz molitvu, ispovijed i duhovnu glazbu željno iščekivali proslavu u nedjelju, piše Jabuka.tv, prenosi VečernjiList.

Pastoralno u ovoj župi već 33 godine djeluje don Pavao Filiović koji ističe kako je u vrijeme njegovoga dolaska bilo skoro 600 župljana.

Nedjeljna proslava započela je svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio biskup Ratko Perić.

Inače crkva u Buhovu je vidljiva uz samu prometnicu koja povezuje Široki Brijeg i Međugorje.  A ona je kako i sam župnik don Pavao imala veliku ulogu u Domovinskom ratu.

Po završetku mise brojna izaslanstva položila su vijence i zapalili svijeće uz spomenik svim žrtvama iz ove župe u II. svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu.

Zajedno su vijenac položili predstavnici Grada Širokog Brijega i Županije Zapadnohercegovačke.

Nakon toga iskorištena je prigoda i za svečano otvaranje mjesnog vodovoda na kojemu su radovi trajali neko vrijeme. Vodovod je u rad pustio predsjednik Vlade ŽŽH, a blagoslovio ga je biskup Ratko Perić.

To je za nas veliko djelo. Kada bismo usporedili proslavu 50. obljetnicu osnutka župe ili blagoslov vodovoda, ne znam kome bismo dali prednost, kroz smijeh  je nedavno istaknuo don Pavao u razgovoru za Jabuka.tv.

Ukupno se javilo 106 obitelji kako bi im se priključio vodovod, a ukupno je odrađeno 150 priključaka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari