Pratite nas

Iz Svijeta

Dačić: Zaprepašten sam licemjerstvom i bezobrazlukom Hrvatske

Objavljeno

na

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u povodu prosvjedne note hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova zbog izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku, kako je “zaprepašten licemjerstvom i bezobrazlukom” službenog Zagreba i poručio da izložbu o zlodjelima ustaša u Jasenovcu treba organizirati Hrvatska, a ne Srbija.

“Moram reći da sam zaprepašten licemjerstvom i bezobrazlukom Hrvatske. Prvo se Hrvatska protivila uopće takvoj jednoj izložbi. Ovu izložbu treba organizirati Hrvatska, a ne Srbija”, rekao je Dačić, upitavši šta je lažno u njegovim izjavama na otvorenju izložbe o Jesenovcu u UN.

“Šta je u tome lažno? Ja sam rekao – evo, ja osobno preuzimam odgovornost i ako sam kriv, neka me smjene – da je to jedini logor u Europi koji nije bio pod Hitlerovom Njemačkom, nego pod ustašama, i drugo – da su tamo ljudi ubijani na najsvirepiji mogući način”, rekao je Dačić.

U prosvjednoj noti hrvatskog MVEP-a izjave srbijanskog ministra Ivice Dačića na otvorenju izložbe u Jasenovcu u UN-u, u kojima je neizravno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva, ocjenjene su kao neistinite i uvredljive i navedeno je kako otvaraju pitanje je li Srbija doista zainteresirana za izgradnju dobrosusjedskih odnosa.

Dačić je ponovio ocjene da je u njemačkim konc-logorima bio drugačiji način ubijanja, u plinskim komorama, dok su u Jasenovcu to osobno činili čuvari natječući se tko će zaklati više Srba, Židova i Roma.

Pozivajući se na “poznatu činjenicu” koja je “napisana u hrvatskim izvorima”, Dačić je u izjavi, koju prenosi Radio-televizija Srbije (RTS), naveo kako je tijekom jedne noći “pobjednik zaklao 1.360 Srba i to specijalno izrađenim oruđem za to – ‘srbosjekom’, nožem za klanje Srba”.

Dačić je rekao da su na otvorenju izložbe o Jasenovcu troje preživjelih logoraša govorili kako su ubijana djeca i najavio da će na prosvjednu notu poslati pismeni odgovor u Zagreb.

„Pošto su oni poslali telefaksom tu notu, ja ću im poslati preporučenom poštom imena i prezimena 20.000 djece ubijenih u Jasenovcu i drugim koncentracionim logorima. Barem bi trebali šutjeti iz počasti i sjećanja na te žrtve”, poručio je Dačić.

Srbijanski ministar vanjskih poslova objasnio je i zašto je na otvorenju izložbe spomenuo hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, u kontekstu njegova posjeta muzeju Holokausta.

“Govorio sam o tome da je on obišao Yad Vashem u Jeruzalemu i rekao da je zaprepašten užasima Holokausta. Istina, spomenuo je samo Židove … ali, podsjetit ću da su u Jasenovcu osim Židova prije svega stradali Srbi zato što su bili Srbi, zato što je službena politika ustaškog režima bila – trećinu Srba pobiti, trećinu pokrstiti, a trećinu protjerati. I to je radio i govorio Mile Budak. Koliko gradova danas u Hrvatskoj ima ulicu koja se po njemu zove?”, upitao je Dačić.

Dačić je dodao da je nemoguće da se dogodi da ispred Mauthausena ili Dachaua stoji „heil Hitler” ili „sieg heil”, kao što je ispred logora u Jasenovcu stajala tabla s natpisom „za dom spremni”.

On je ponovio poruku kako izložba o Jasenovcu u sjedištu UN-u nije uperena protiv Hrvatske, već protiv zločinaca i onih koji pravdaju ustaške zločine, umanjuju ih i relativiziraju.

„Ako ne želimo da ikada više ne bude ovakvih zločina, onda trebamo svi zajedno sudjelovati u obilježavanju ovakvih zločina i zato sam zaprepašten zbog ovakve prosvjedne note”, rekao je Dačić, naglasivši kako ne može vjerovati da se “netko još ljuti” zbog izložbe.

„I mi se trebamo ispričavati što smo organizirali izložbu o tome kako su nas klali i ubijali. To je stvarno vrhunac licemjerstva i bezobrazluka”, ocijenio je Dačić.

On je poručio kako je spreman snositi “sve konzekvence” ukoliko njegove izjave podrazumijevaju narušavanje odnosa Srbije i Hrvatske, ali drži povjesno važnim za srpski narod “da se istina o Jasenovcu čula u UN-u”.

Dačić u izjavi uvjerava kako nije govorio o aktualnoj Hrvatskoj, već o NDH koja je bila „velika Hrvatska, do Zemuna, Novog Sada i Šapca” i zapitao „kada je to velika Srbija uopće postojala” jer se danas u svakom govoru “govori o velikosrpskoj agresiji, a to je velikohrvatska agresija, koja je obuhvaćala i BiH i dio Srbije”.

Ustvrdivši da Srbija uvažava hrvatske i bilo čije žrtve u svakom ratu, Dačić sugerira kako bi se svi trebali “pokloniti sjenama onih koji su stradali od ustaškog noža”.

„Ne znam zašto su se oni prepoznali? Ja sam rekao da to nije upereno ni protiv koga, osim protiv zločinaca ili onih koji opravdavaju te zločine”, zaključio je Dačić, komentirajući prosvjednu novu MVEP Hrvatske.

MVEP je uputio notu srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu izražavajući nezadovoljstvo zbog Dačićevih izjava na otvaranju izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku 25. siječnja.

“Izjave ministra Dačića u UN-u pokazale su da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe”, stoji u priopćenju MVEP-a.

(Hina)

Zbog Dačićevih izjava Hrvatska sumnja u želju Srbije za dobrosusjedskim odnosima

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Poljska od Njemačke želi odštetu za Drugi svjetski rat

Objavljeno

na

Objavio

Poljska se priprema za obilježavanje 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata, a vlada u Varšavi želi s Njemačkom ponovo razgovarati o ratnoj odšteti. No može li se novčano odrediti patnja jednog naroda?

Kad je brujanje njemačkih bombardera u zoru 1. rujna 1939. probudilo 11-godišnju Zofiju Burchacinsku, mislila je da čuje krave. Ni njezina majka nije očekivala da upravo počinje rat, vjerovala je da je riječ o ranije planiranim vježbama.

“Bolje ti je da ustaneš”, kazala je majka netom prije no što im se srušio krov. Obje su morale bosonoge pobjeći iz zgrade, još uvijek u spavaćicama.

Wielun je bio prvi grad bombardiran u Drugom svjetskom ratu. Tada se nalazio samo 21 kilometar od njemačke granice, nije imao vojsku, protuzračnu obranu ni industriju. Poginulo je nekoliko stotina građana.

Burchacinska se u grad vratila 1945. i više ga nije prepoznala.

“Otac mi je morao pokazati put do škole. Bio je to potpuno drugi grad”, rekla je.

“Gdje su bile kuće, ostale su samo ruševine”.

Danas 91-godišnja Burchacinska jedna je od mnogih Poljakinja koje vjeruju da Njemačka mora isplatiti ratnu odštetu.

Prema anketi novina Rzeczpospolita iz svibnja, gotovo polovica Poljaka podržava ideju da se od Njemačke zatraže reparacije. Gotovo četvrtina njih tomu se protivi.

“Rat koji su započeli Nijemci jako je osiromašio zemlju”, kazala je Burchacinska. “Velik broj umjetničkih djela je ukraden ili uništen”, dodala je.

Pitanje ratne odštete ponovno je pokrenuto 2015. kada vlast preuzima stranka Pravo i pravda (PiS). Parlamentarni odbor koji predvodi njezin zastupnik Arkadiusz Mularczyk trenutno procjenjuje koliku je štetu Poljska pretrpjela u ratu.

Neslužbena brojka, temeljena na poslijeratnom izvještaju prilagođenom inflaciji, trošak procjenjuje na više od 880 milijardi dolara.

Njemački povjesničari Karl Heinz Roth i Harmut Ruebner, koji će u listopadu objaviti knjigu o ratnim odštetama, procjenjuju da je rat koji je započela Njemačka u ukupno 21 državi nanio štetu od 7,5 bilijuna eura.

Čak i ako se od te brojke oduzme gotovo bilijun eura koju je Njemačka već isplatila, ova golema brojka dvostruko je veća od njemačkog godišnjeg BDP-a, ističe Roth. Takva svota ne može se tražiti čak ni od ekonomske velesile poput Njemačke.

Roth smatra kako bi dodatni bilijun eura, koje bi podijelilo 15 država, bio i dalje ogroman, ali realističan zahtjev.

Povjesničar smatra kako bi to bio značajan doprinos “europskoj periferiji” koji bi ujedno podržao europski integracijski proces.

Poljska zasad nema planove zahtijevati ratnu odštetu, ali “teško je kazati da je to poglavlje zatvoreno”, rekao je nedavno poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz.

“Usporedite gubitke drugih država s poljskim gubicima”, naglašava ministar. “Ima država koje su izgubile mnogo manje, no dobile su odštetu”, zaključio je.

Poljska je tijekom rata pretrpjela strahovite ljudske žrtve i materijalne gubitke. Poginulo je otprilike šest milijuna poljskih građana, među njima tri milijuna židovskog porijekla. Uništen je velik broj gradova i sela.

Ni kraj rata nije Poljskoj donio slobodu jer je njemačku okupaciju zamijenila sovjetska koja je trajala gotovo pola stoljeća.

Na konferenciji u Potsdamu 1945. dogovoreno je da će Poljska primiti dio odštete namijenjene Sovjetskom Savezu. No Staljin je primorao Varšavu da u zamjenu u Sovjetski Savez izvozi ugljen po jako niskoj cijeni.

Za današnju njemačku vladu pitanje odštete više ne može biti tema rasprave, rekao je početkom kolovoza u Varšavi njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. Prema izvještaju njemačkog parlamenta iz srpnja, Poljska je propustila priliku tražiti reparacije 1953. i 1970. godine.

Czaputowicz, međutim, ističe da se u obzir moraju uzeti pravednost i moralnost procesa, ne samo njegova legalnost.

Za gradonačelnika Wieluna, danas udaljenijeg od njemačke granice zbog poslijeratne promjene teritorija, ratna odšteta je od sekundarne važnosti.

“Izgrađujemo dobre odnose s našim partnerskim gradovima u Njemačkoj i želimo da tako ostane”, rekao je Pawel Okrasa.

“Ne bi htjeli da se oni zbog odšteta pogoršaju”, zaključio je gradonačelnik.

I sama Burchacinska vjeruje kako se moraju održati dobri poljsko-njemački odnosi.

“Meni je teško oprostiti, no vjerujem da generacija mojih sinova, unuka i praunuka ne smije imati tu mržnju prema Nijemcima jer ona ne vodi nikuda”. (Hina)

 

Ante Čuvalo: Mi još i ne shvaćamo kakve i kolike su zločine počinili komunistički režimi

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump naredio američkim tvrtkama da napuste Kinu

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da je naredio američkim tvrtkama da napuste Kinu nakon što je Peking najavio uvođenje carina na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, raspirijući trgovinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva.

Trump je na Twitteru najavio da će na najnoviji kineski potez odgovoriti kasnije u petak. Predsjednik se sredinom dana susreo s dužnosnicima zaduženima za trgovinu, rekao je Reutersu visoki dužnosnik Bijele kuće.

“Ne trebamo Kinu i iskreno govoreći bilo bi puno bolje bez njih. Golemi novac koji je Kina zaradila i ukrala od Sjedinjenih Država, godinu za godinom, desetljećima, mora PRESTATI!”, napisao je Trump na Twitteru.

“Našim snažnim američkim kompanijama je stoga naređeno da odmah počnu tražiti zamjenu za Kinu, uključujući da se vrate DOMA i svoje proizvore rade u SAD-u”, dodao je.

Nejasno je po kojem bi zakonu Trump mogao narediti američkim kompanijama da prekinu svoje poslovanje u Kini ili da prestanu nabavljati određene proizvode iz te zemlje.

Trump je također rekao da je američkim poštanskim tvrtkama, poput FedEx-a, Amazona, UPS-a i Američke pošte naredio da potraže i prekinu dostavu svih pošiljaka koje sadrže opioid fentanil u SAD-u.

Kina je u petak najavila da će u znak odmazde uvesti carine na američku robu vrijednu 75 milijarda dolara, prvi put i na sirovu naftu.

Peking će od početka rujna odnosno sredine prosinca uvesti carine u rasponu od pet do 10 posto na 5078 proizvoda iz SAD-a, uključujući soju, sirovu naftu i male zrakoplove.

Najavljene su i 25-postotne carine na uvoz automobila iz SAD-a te 5-postotne carine na uvoz automobilskih dijelova koje će stupiti na snagu 15. prosinca.

Odmazda je to Pekinga na poteze Trumpa koji je ranije uveo visoke carine na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijarda dolara i najavio dva nova kruga carina na dodatnih 300 milijarda dolara kineskog uvoza, početkom rujna i sredinom prosinca, uključujući mobitele, laptope, odjeću i igračke.

Eskalacija trgovinskog sukoba vodeća svjetska gospodarstva potpiruje strah od moguće recesije u SAD-u. Carine su već zakočile globalnu trgovinsku razmjenu i gospodarski rast i u SAD-u i u Kini. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari