Connect with us

Povijesnice

Daily Mail o ‘ukletom’ hrvatskom otoku: ‘Partizani su tamo brutalno ubili 48 ljudi’

Objavljeno

on

“Krivci” su hladnokrvno ubijeni i ostavljeni nepokopani. Lokalnom stanovništvu rečeno je da, ako ih pokopaju, njih čeka ista sudbina.

Cijena od 1,7 milijuna funti izgleda kao mala za mediteranski otok sa šumom, privatnim plažama, čak i samostanom. No, unatoč tome, otok se prodaje tri godine, a vlasnici, unatoč smanjivanju cijene, nisu uspjeli dovesti čak ni zainteresirane kupce da otok pogledaju. Kako piše Daily mail, razlog tome je što je na otoku Daksi 48 ljudi, optuženih za simpatiziranje nacističkog režima, bilo brutalno ubijeno 1944. godine.

Britanske novine podsjećaju da su partizani 24. listopada prije 69 godina “proslavili” pobjedi nad nacistima okupivši sve za koje su mislili da su surađivali s nacistima, uključujući i svećenika Petra Pericu. “Krivci” su hladnokrvno ubijeni i ostavljeni nepokopani. Lokalnom stanovništvu rečeno je da, ako ih pokopaju, njih čeka ista sudbina.

Daily mail spominje kako otokom kruži legenda da je otok opsjednut onima koji traže pravdu. Jer zločin do danas nije bio istražen. Iako je otok na atraktivnoj lokaciji, blizu Dubrovnika, nitko ga ne želi. U članku se pojašnjava i povijest Hrvatske; osim progona nepoželjnih ustaškom režimu, naglašava se i kako su komunisti činili zločine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR