Connect with us

Hrvatska

Đakovo: U svečanom „vezovskom“ mimohodu 58 folklornih skupina

Objavljeno

-

49. Đakovački vezovi, otvoreni u subotu 4. srpnja, nastavljeni su središnjom priredbom, svečanim mimohodom svih sudionika smotre središtem grada.

[ad id=”68099″]

U dva sata povorke, od Malog do Strossmayerovog parka, prodefiliralo je središtem Đakova u nedjelju 58 folklornih skupina s gotovo 5000 sudionika iz Hrvatske i svijeta: iz Kanade, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Bili su tu folklori iz Slavonije i Baranje, Dalmacije, Like, Podravine, Hrvatskog zagorja, Gorskog kotara, sinjskog kraja, Hrvata iz BiH, gradišćanskih Hrvata iz Donje Pulje u Austriji te folklor kanadskih Ukrajinaca, članova Yevsham Ukrainian Folk Ballet Ensemblea iz Saskatchewana u Kanadi.

Po prolasku folklornih skupina, centrom grada prošlo je oko 50 okićenih svatovskih zaprega privatnih konjogojaca, kao i lipicanski dvopreg i četveropreg Državne ergele lipicanaca u Đakovu te brojni konjanici.

Na platou ispred katedrale svečani mimohod pratili su domaćin smotre, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i drugi.

Ovogodišnji, 49. Đakovčaki vezovi zatvaraju se tradicionalnim izborom najljepših narodnih nošnji među djevojkama, snašama i momcima na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku.

Đakovački vezovi održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Josipa Leke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari