Connect with us

Razgovor

Damir Buljević: Tek su Plenković i Medved čuli naše probleme

Objavljeno

-

isječak/Vimeo

[su_heading size=”17″]Razgovor – Damir Buljević, predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora za Osječno-baranjsku županiju[/su_heading]

Mada su nam i prijašnje Vlade obećavale pomoći u vezi naših zahtjeva za pokretanje tužbe prema Srbiji ipak je to ostalo na verbalnoj podršci sve evo do ove godine kada je kao što znate Vlada Republike Hrvatske na čelu s  premijerom Andrejom Plenkovićem a  na prijedlog Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda konačno odlučila pomoći nam  konkretno i ciljano.

Udruge logoraša pokrenule su proces sudske odgovorsnosti Srbije za patnje koje su hrvatski branitelji preživjeli u srpskim koncentracijskim logorima. U kojoj fazi je taj proces?

[su_pullquote]Ukratko Vlada je odlučila sa 5 milijuna kuna pomoći logorašima u podizanju tužbe i osnovati  povjerenstvo. Povjerenstvo će koordinirati aktivnosti vezane uz podizanje tužbi i u njegov će rad biti uključena i stalna predstavnica RH na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.[/su_pullquote]

Ove godine 14.kolovoza a u sklopu Dana sjećanja  na zatočenike srpskih koncentracijskih logora obilježit ćemo 28 godina  kao spomen na veliku razmjenu hrvatskih i srpskih zarobljenika koja se zbila toga dana 1992. god. kod Nemetina, nedaleko od Osijeka. Toga je dana, po načelu svi za sve, iz srbijanskih logora oslobođeno 714 hrvatska branitelja i civila.

Dvadeset osam godina je naše borbe za istinu ali i pravdu o Domovinskom ratu  koju smo kao bivši logoraši proživjeli u logorima kroz najsvirepija mučenja, torture, batinanja , iživljavanja i ubojstva.

Mada su nam i prijašnje Vlade obećavale pomoći u vezi naših zahtjeva za pokretanje tužbe prema Srbiji ipak je to ostalo na verbalnoj podršci sve evo do ove godine kada je kao što znate Vlada Republike Hrvatske na čelu s  premijerom Andrejom Plenkovićem a  na prijedlog Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda konačno odlučila pomoći nam  konkretno i ciljano. Ukratko Vlada je odlučila sa 5 milijuna kuna pomoći logorašima u podizanju tužbe i osnovati  povjerenstvo. Povjerenstvo će koordinirati aktivnosti vezane uz podizanje tužbi i u njegov će rad biti uključena i stalna predstavnica RH na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Ono će davati svu stručnu i logističku potporu kako bi tužbe što prije postale operativne.

U ovom trenutku bivši logoraši na području cijele republike Hrvatske skupljaju svu potrebnu dokumentaciji za podizanje tužbe. U Osječkoj-baranjskoj županiji samo do sada je skupljeno pedesetak zahtjeva i očekujem da kako naši članovi budu kompletirali zahtjeve da će taj broj skroz rasti. Mi smo svjesni da je ovo proces i  da se ne može riješiti preko noći ali uz ovakav „vjetar u leđa „ i potporu koju smo  sada dobili duboko vjerujemo u pozitivan ishod naših zahtjeva.

Odnosi li se traženje odgovornosti Srbije samo na logore koji su postojali na tlu Srbije ili i za one koji su bili pod kontrolom srpskih vojnih snaga na okupiranim podrčjima Hrvatske, u Bih i u Crnoj Gori?

Na teritoriju Srbije, BiH, Crne Gore i okupiranih dijelova Republike Hrvatske tijekom 1991. i 1992. god. nalazilo se 64 logora i zatvora za koje se zna lokacija (od toga je 30 bilo na području okupirane Hrvatske).

Naši zahtjevi će ići da svi okupirani teritoriji koji su bili pod nadzorom JNA ,četnika i drugih srpskih snaga a to osim logora u Srbiji i Crnoj Gori, uključuje i okupirane dijelove Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Ti logori također spadaju pod odgovornost Republike Srbije.

Sjetimo  se da je  presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu, sud  utvrdio da su na teritoriju Hrvatske počinjeni teški zločini, teška kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, koje su počinile srpske snage i JNA. Presuda znači i kažnjavanje svih zločina te privođenja pravdi svih počinitelja, onih koji su naredili zločine ili ih nisu spriječili a to se odnosi i na logore.

Koliku Vam pomoć u ostvarivanju prava pruža ministarstvo branitelja? 

[su_pullquote]Povjerenstvo koje će biti osnovano zbog podizanja tužbe protiv Srbije a u kojem će biti i ministar Tomo Medved nama je izuzetno važno jer upravo Ministarstvo hrvatskih branitelja raspolaže sa svom dokumentacijom logoraša . Drugim riječima pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra u ovom postupku je presudna.[/su_pullquote]

Prije svega da smo došli u ovu situaciju naši predstavnici prijašnjih mjeseci ispred udruge HDLSKL održali su niz razgovora i sastanaka u Ministarstvu hrvatskih branitelja gdje su naišli na razumijevanje i podršku.

Povjerenstvo koje će biti osnovano zbog podizanja tužbe protiv Srbije a u kojem će biti i ministar Tomo Medved nama je izuzetno važno jer upravo Ministarstvo hrvatskih branitelja raspolaže sa svom dokumentacijom logoraša . Drugim riječima pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra u ovom postupku je presudna.

Mnogi prigovaraju ministru Medvedu da su branitelji u njegovom mandatu dobili preširoka prava. Kako Vi gledate na to? 

Ako ovaj prigovor negdje postoji mogu reći da on sigurno nije opravdan.

Sjetimo se samo kakvo je bilo stanje u Ministarstvu hrvatskih branitelja prije njegovog dolaska.

Od 1997. godine pa sve do 2017. godine kada je donesen posljednji Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji, svi ti zakoni išli su na štetu onih kojima su bili namijenjeni radi njihove posebne skrbi. Nisu samo izgubljena materijalna prava već čast i dostojanstvo.

Zbog nekoliko važnih dijelova koje su na prijedlog upravo branitelja ušle u zakon mislim  je on najbolji do sada.

Došlo je do objedinjavanja veteranskih i stradalničkih prava u jedinstvenom zakonu, otvoreni su rokovi za priznavanje statusa branitelja i HRVI, uvedene su naknade za nezaposlene veterane (umjesto opskrbnine) i vraćana prava na besplatne udžbenike u nadležnost MHB-a, omogućen je rad umirovljenih Hrvatskih branitelja, povoljnije uvjete za odlazak u starosnu mirovinu, preventivne sistematske preglede za veterane i donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.

Isto tako prvi put se dogodilo da je u izradi nacrta novog zakona  sudjelovali  branitelji i stradalnici kroz rad projektnih timova.

Žao mi je samo što i prije nismo imali ovakvog Ministra. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je prije svega zbog razumijevanja i senzibilnosti   u svom mandatu za branitelje učinio više nego drugi za 10 godina. Branitelji njemu vjeruju jer je to svojim radom i zaslužio.

Pojavila se informacija da Ministarstvo branitelja želi plaćati informacije koje mogu dovesti do pronalaska nestalih stradalnika Domovinskog rata. Kako Vi gledate na to?

Pitanje nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata je najbolnije i najteže pitanje naše Hrvatske.

Mada smo mnogo učinili i kao ljudi i kao država ipak se nismo pomakli s mjesta i ovo je ostala najteža rana našem srcu.

Kako pomoći, kako doznati sudbine naših nestalih kada vidimo da predstavnici Srbije nisu zaineresirani ni za ozbiljan razgovor i kada znamo da možda upravo spoznaje o nestalim imaju  ratni zločinci, kojima jasno nije u interesu da se sazna njihova sudbina.

Sudbina nestalih je osjetljivo pitanje ali bi trebalo i dalje biti prioritet za rješavanje.

Osobno bih podržao Ministarstvo hrvatskih branitelja kao i vjerujem većina naših građana da se i kroz plaćanje informacija dođe do spoznaje o sudbine nestalih branitelja i civila iz Domovinskog rata.

Imaju li logoraši s područja OBŽ potporu tijela lokalne samouprave u ostvarivanju traženih prava? Župan Anušić je i sam dragovoljac Domovinskog rata. Rezultira li to boljim razumijevanjem Vaših problema? 

[su_pullquote align=”right”]Župan Ivan Anušić koji je bio i sam dragovoljac Domovinskog rata i županija Osječko-baranjska ima iznimno razumijevanje i daje nam podršku kod svih naših programskih i projektnih aktivnosti.[/su_pullquote]

Na području Osječko-baranjske županije ima oko četrdesetak što braniteljskih što stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Ono što je pohvalno da Župan Ivan Anušić koji je bio i sam dragovoljac Domovinskog rata i županija Osječko-baranjska ima iznimno razumijevanje i daje nam podršku kod svih naših programskih i projektnih aktivnosti. Sa Županom  Ivanom Anušićem imamo odličnu suradnju i drago nam je što je takva kvalitetna  osoba na mjestu Župana naše županije.

Mislite li da će se ikad dogoditi trenutak u kojem će stradalnici srpskih koncentracijskih logora moći obilježiti svoja stradanja na mjestima postojanja tih logora u Srbiji?

Hoće li ikad doći trenutak u kojem će logoraši moći obilježiti svoja stradanja na području Srbije je pitanje u kojem moramo biti veliki optimisti da mislimo da će se to dogoditi.

Nije isključeno ali pod uvjetom da se u Srbiji promjeni režim ali i  onda kada Srbija bude spremna da se suoči sa zločinima iz prošlosti i da prihvate svoju odgovornost iz Miloševićeva režima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari