Pratite nas

Politika

Damir Jelić dao ostavku na dužnost predsjednika županijskog HDZ-a

Objavljeno

na

(Hina)

Predsjednik HDZ-a Karlovačke županije Damir Jelić dao je u utorak neopozivu ostavku na tu dužnost, ostaje župan do kraja mandata i na unutarstranačkim izborima ne namjerava se kandidirati ni na jednu dužnost, priopćeno je u utorak navečer iz karlovačkog HDZ-a.

Jelić je za Hinu potvrdio tu odluku. Podsjetio je da je nedavno dao ostavku i na mjesto člana Nacionalnog predsjedništva te da sada ostaje  “običan član temeljnog ogranka Rakovca u Karlovcu”.

„Ispričavam se svima u stranci, koaliciji, oporbi, medijima, gospodarstvu, udrugama, djelatnicima općina, gradova i županije i svim građankama i građanima Karlovačke županije na nenamjernim uvredama i nenamjernim pogreškama kroz 16 godina političkog rada”, rekao je i zamolio za oprost.

Iskreno zahvaljujući svima na suradnji, istaknuo je da na unutarstranačkim izborima ni na koji način neće sudjelovati te da “u izazovnim i nikada doživljenim vremenima kao što su ova želi svima oslobađajući Uskrs”.

Na pitanje znači li to da se povlači iz politike Jelić je odgovorio kako želi “otvoriti proces rada s mladima na području političkog menadžmenta”.

„Pišem doktorsku disertaciju na temu političkog menadžmenta, bavim se znanstvenim radom u sferi politike, moje je usmjerenje surađivati s mlađim ljudima, a u Karlovačkoj županiji, a ni općenito ne bavimo se dovoljno mladima u političkom djelovanju“, rekao je.  Na pitanje želi li to raditi kroz stranku ili izvan nje Jelić je odgovorio kako je to „irelevantno“, da je točno da znanstvena djelatnost ne trpi strančarenja, da je to nepokriveno područje i da je moguće i kroz stranku i pedagoški mlade obogaćivati „praktičnim političkim iskustvom“.

Istaknuo je da ga je narod pet puta birao izravno, i to na parlametarnim izborima preferencijalno te na lokalnim izborima  neposredno za gradonačelnika i župana.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Vlada razriješila dužnosti Rimac, Mandac i Njavro

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice razriješila dužnosti u nekim agencijama i komisijama Josipu Rimac, Anu Mandac i Ružicu Njavro, koje su osumnjičene u “aferi vjetroelektrane”.

Razriješena je dosadašnja članica Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Ana Mandac, priopćeno je iz Vlade.

Na osobni zahtjev, razriješena je dosadašnja članica Upravnoga vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ružica Njavro.

Ružica Njavro je, također na osobni zahtjev, razriješena i dužnosti članice Upravnoga vijeća Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Razriješene su dosadašnja članica Zajedničke komisije za tumačenje odredaba i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike Josipa Rimac te zamjenica članice te komisije Višnja Tafra.

Višnja Tafra imenovana je potom vršiteljicom dužnosti člana, a Sandra Pipunić vršiteljicom dužnosti zamjenika člana.

Vlada je također imenovala članove iz Hrvatske u Europski gospodarsko-socijalni odbor, savjetodavno tijelo Europske unije, za mandatno razdoblje od 21. rujna 2020. do 20. rujna 2025.

Članovima Europskog gospodarsko-socijalnog odbora imenovani su Davor Majetić, Dragica Martinović Džamonja, Violeta Jelić, Marija Hanževački, Anica Milićević Pezelj, Vilim Ribić, Danko Relić, Svjetlana Marijon i Lidija Pavić-Rogošić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Zeleno-lijeva koalicija: Ne morate više začepiti nos i glasati za SDP, ne morate apstinirati od ovih izbora

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Nositelji izbornih lista i predstavnici Zeleno-lijeve koalicije predstavili su u četvrtak svoju koaliciju i ključne programske smjernice te su pozvali birače da izađu na izbore uz napomenu da sad napokon imaju za koga glasati.

“Ne morate više začepiti nos i glasati za SDP, ne morate apstinirati od ovih izbora”, poručio je Tomislav Tomašević ispred političke platforme Možemo! i Zagreb je naš! pozvavši birače lijevo-zelene političke orijentacije da izađu na izbore.

Uz njega su na Markovu trgu bili i drugi čelnici Zeleno-lijeve koalicije: Sandra Benčić (Možemo!), Rada Borić ispred Nove ljevice, Katarina Peović iz Radničke fronte te Zorislav Antun Petrović (ORaH).

Ta će koalicija stranka koju čine Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad na predstojeće parlamentarne izbore izaći u svim izbornim jedinicama, najavila je Rada Borić te dodala da je na njihovim izbornim listama, kao i među nositeljima lista, podjednak broj žena i muškaraca.

Nositelji lista u izbornim jedinicama su: Tomislav Tomašević (I. izborna jedinica), Vili Matula (II. izborna jedinica), Danijela Dolenec (VI. izborna jedinica), Rada Borić (VII. izborna jedinica), Katarina Peović (VIII. izborna jedinica), Atana Grbić-Martinović (IX. izborna jedinica), Tamara Visković (X. izborna jedinica), dok se za nositelja u III. izbornoj jedinici još nisu odlučili.

Tomašević je ustvrdio kako glas za ovu koaliciju neće biti bačen, jer koalicija, prema posljednjem istraživanju preferencija birača, predstavlja petu političku stranku, a izrazio je i sigurnost da će dobiti saborske mandate.

Benčić: Želimo zeleno gospodarstvo, prehrambenu samodostatnost i ukidanje prekarnog rada

“Korona kriza samo je razotkrila sve manjkavosti naše ekonomije koja dobiva sve više obilježja rentne ekonomije, koja se sve više zasniva na turizmu te nesigurnim i sezonskih oblicima rada”, poručila je Benčić.

Jedna od tri ključne točke programa je zeleno gospodarstvo i dostojanstveni uvjeti rada, kazala je dodavši da snažnim zaokretom na zeleno gospodarstvo i zelenu industrijalizaciju možemo krenuti u smjeru generiranja kvalitetnijih radnih mjesta.

Naglasila je i važnost postizanja prehrambene samodostatnosti kroz transformaciju sustava poticaja u poljoprivredi i planiranja poljoprivrede, uz stvaranje lokalnog tržišta kroz obveznu zelenu javnu nabavu.

“Želimo intervenirati u Zakon o radu i druge prateće zakone s ciljem ukidanja prekarnog rada te u gospodarstvu regulativu, koju treba prilagoditi veličini i snazi gospodarskih subjekata”, poručila je.

Na pitanje novinara s kime će koalirati nakon izbora, Tomašević je ustvrdio da to sigurno neće biti desna politička stranka.

“Kod nas članovi stranaka odlučuju o predizbornim, ali i postizbornim koalicijama. Mi ćemo dati sve od sebe da se ne formira desna vlada HDZ-a i crne desnice, a pronaći ćemo način suradnje s SDP-om”, poručio je dodavši da će ta suradnja biti uvjetovana konkretnim programima i politikama (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari