Damir Kajin: U Istri je na djelu politički klijentelizam

1

Zašto je u Saboru odgođeno donošenje Zakona o koncesijama? Zašto su otočani prosvjedovali na Markovu trgu? Hoćemo li u budućnosti imati plaže za bogate i plaže za siromašne?

U emisiji OTVORENO su gostovali:
Vladimira Mascarell – Inicijativa „Pokret otoka“
Zlatko Komadina – primorsko goranski župan (SDP)
Miro Bulj – saborski zastupnik Mosta
Josip Borić- potpredsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo
Blaženko Boban- splitsko dalmatinski župan
u Rijeci Damir Kajin – bivši saborski zastupnik

Josip Borić kazao je kako Zakon o koncesijama nije povučen iz procedure. Pojasnio je kako je drugo čitanje završilo i da postoje amandmani o kojima će se Vlada očitovati u četvrtak. Glasovat će se prvom sljedećom prilikom, tvrdi. Istaknuo je kako su kolege iz Mosta u veljači glasali za prijedlog Zakona.

Ja govorim o drugome čitanju, nisam glasovao za ovo, kazao je Miro Bulj na upit voditelja o glasovanju. Ovo je manevar Plenkovića, imali su pet dana ove amandmane, dodao je.

Ja sam iz općine Lopar koja ima 23 plaže. Prvi ću stati kontra svog župana ako sam odluči koncesionirati  2-kilometarsku Rajsku plažu, jer koncesioniranje i danas podrazumijeva suradnju lokalne i županijske razine, tvrdi Borić.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nema plaže na koju bilo tko ne može doći do mora i staviti svoj ručnik, tvrdi splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Predlaže da u svakom povjerenstvu o dodjeli koncesija bude jedan varijabilan član koji bi dolazio na prijedlog lokalnog čelnika i koji bi bio upućen u sve detalje oko koncesije.

Super prijedlog, vidim da se Boban trudi, ali nije mi jasno- zašto bi županija određivala tko će koncesionirati plažu u mom selu, nadovezala se Vladimira Mascarell. Ako je Grad sposoban upravljati svojom lukom i plažama, i to želi, zašto ne može dobiti to pravo upravljanja?

Naša praksa je da se obavezno mora tražiti mišljenje Gradskog ili Općinskog vijeća. Ako je mišljenje negativno, mi ne dajemo koncesiju u raspis, tvrdi primorsko goranski župan Zlatko Komadina.

U raspravu se uključio Bulj sa tvrdnjom- koncesiju možete jednostavno dobiti, trebate biti dobar sa županom. Istaknuo je kako sporni Zakon o koncesijama omogućava da se, primjerice, na Zlatni rat ili neku drugu plažu podigne hipoteka i ta ista se prebaci na drugu ili treću osobu.

Zlatni rat je vrh sante leda onoga što se događa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tvrdi.

Ne bih znao što se događa po Dalmaciji, a mislim da bi drugačije govorio da je župan, kazao je Komadina. Napomenuo je kako su u Primorsko-goranskoj županiji prije 10 godina imali 2 milijuna kuna prihoda od pomorskog dobra, a sada u proračunu imaju 12 milijuna.

Što se mene tiče, neka upravljaju općine, ali za to mnoge nemaju mogućnosti. Morate imati stručnjake iz pomorskog prava, iz poreznog dijela, kazao je.

Damir Kajin tvrdi- u Istri je na djelu politički klijentelizam. Po njemu je najspornije to što je u veljači iz Zakona izbačen uvjet prema kojem je koncesionar bio dužan doastaviti račun prihoda i gubitka za prethodnu godinu.

Istra ima 244 plaže, 35 smo ih dali u koncesiju i uprihodovali 4,7 milijuna kuna. U Primorsko-goranskoj županiji je 406 plaža, 42 su date u koncesiju, ali zarađuju na plažama dvostruko više, kazao je.

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    G.Kajin,politički klijentelizam, u Istri, počeo je sa dolaskom IDS-a na vlast, a to znači da ste dobar broj godina bili sastavni dio toga. Bolje je doći pameti ikada nego nikada, ali….jedno je doći pameti kada si u vlasti i moći, a drugačije to izgleda kada si razvlašćen!