Connect with us

Intervju

Damir Kajin: „Uzeli su me na zub!“

Objavljeno

on

[su_heading size=”20″]Damir Kajin o lokalnim izborima, o svojoj borbi protiv korupcije i nepotizma u Istri.[/su_heading]

Prepustili ste parlamentarne izbore. Idete li na lokalne ?

Iskreno razmišljam. Ako netko ima probleme zbog politike uz Sanadera, Kalmetu, imam ja. Ali ne zbog svog konta, već samo zbog govora. Mislio sam da je Hrvatska slobodna zemja. Zato sam se 25 godina borio. Da svatko može govoriti. Danas sam više po sudovima nego sa svojima. Tuže me sve bolji od boljeg. Od bivšeg talijanskog ministra koji je trenutno u kućnom zatvoru do niza istarskih načelnika i financijera IDS-a, ali najbizarnije je postupanje buzetske policije. Zamislite, zbog jedne crtice od 4 cm na parkialištu na uviđaj je izašlo 9 policajaca i to u subotu oko 21h, a već drugi dan u nedjelju šef policije diže prekršajne naloge. O medijima da  i ne govorim. Takve ažurnosti nema ni u Švicarskoj.

Priča se da idete na izbore u Buzet?

U Buzet vjerojatno. Buzet je bio grad ispred svih drugih u Istri. Danas je uz Pulu na začelju istarskih gradova. Buzet je ostao bez kune iz državnog proračuna jer u Saboru nema nikoga tko bi na te prilike u gradu podsjetio. Ostali su  bez kune u vanproračunskim fondovima, a ostaju i bez kune iz EU fondova dok iz Županije ionako nikad nisu kune dobili. Ove godine će potrošiti 50 milijuna kuna, a narednih 3 godine 2017.-19. svega 34 milijuna kuna. Cimos koji je uvijek bio u problemima i kojeg smo uvijek spašavali, danas je u nevjerojatnim problemima. Stranačko uhljebljivanje, kako vlada u Buzetu nije prisutno nigdje, a čak ni u Istri. U 10 god. u Buzet se nije otvorila nijedna hala, ali zato lokalni dužnosnici izvlače novac za svoje potrebe kao da je riječ o njihovim firmama.

Priča se da je Istra raj?

Istra je mogla biti  raj. Kada bi iskorjenila korupciju, pogodovanje i uhljebljivanje te kada bi se ponovo izborila za slobodne medije. Mediji nigdje u Hrvatskoj nisu toliko ovisni o politici kao u Istri. Istarski dužnosni najkorumpiraniji su u Hrvatskoj. No, kada kontrolirate DORH, policiju i medije, sve možete. Tako nije bilo do 2007. 50 istarskih dužnosnika koji su bili bosi kada su ušli u politiku, danas su teži od 2-3 milijuna eura. Vi o tome ne možete u Istri čitati jer je Istra od zemlje sloboda postala zemlja straha. Sve se promjenilo 2007. kada su Jakovčić i Miletić javnim novcem preuzeli medije.

Što se može riješiti decentralizacijom u Hrvatskoj?

Ona je nužna i uvijek sam govorio da lokalna samouprava mora se vratiti na kondicije ustroja iz 70-tih i 80-tih godina prošlog stljeća. Međutim, morate imati poštenu vlast. Najveći problem Hrvatske danas nije centralizacija, nego korupcija i pogodovanje. Hrvatska se pod teretom rata gospdoarski raspala. Nadam se da su pred nama godine oporavka. Od 20 hrvatskih županija, čak 17 iz državnog proračuna više dobiva no što u njega uplaćuje. Sa simboličnim suficitom su Istra, zagrebačka i Primorsko goranska županija. Istra je 2016. u državni proračun uplatila više no što nam je ostalo ili se vratilo, oko 400 milijuna kuna. Kada krene Ipsilon to će biti i manje.

Pazite, 2001. imali smo 18% veći BDP od PGŽ-a, a danas nam je manji nego njihov. Tada je Grad Zagreb imao veći BDP od Istre, a danas im je veći čak 35% od našeg. I o tome se šuti i ne govori.

Dobro,  govorite li Vi o svemu tome?

Da, ali kome? Kada kažete, tuže vas. Ja sam u 4 godine najmanje 50 puta na 20 portala digao svojih 35 točaka. Riječ je o tisuću statusa i ništa, a sve je istina. To pokazuje kako funkcionira DORH i policija u Istri. Ili, sve guraju u zastaru, ili prvi ljudi DORH- odlaze u odvjetnike i potom rade za gradove i općine.

Da li je tako i drugdje? Slično da, ali baš tako ne. Neki državni odvjetnici odlaskom u odvjetnike zastupaju pred sudovima mafiju, a u Istri rade za lokalne dužnosnike.

A što je sa Istarskom županijom? Kako ona stoji? 1993. proračun bio je 80.000 DEM. Danas je milijardu i 235 milijuna kuna. U Istri se uprihoduje 7.6 milijardi kuna, a Županija i istarski gradovi i općine bez komunalnih poduzeća od  tih 7.6 mlrd kuna direktno kontroliraju 3 milijarde kuna. Za socijalu, kapitalne investicije, mirovine… vraća se još 3.5 mlrd kuna.

Što je s PDV-om na ugostiteljstvo? Slažem se da ugostiteljstvo i turizam treba poticati jer se na njih nadovezuje graditeljstvo, poljoprivreda itd. iako naš turizam uvozi 50-60% poljoprivrednih proizvoda iz susjednih zemalja, ali ako Hrvatska želi učiniti iskorak treba stimulirati sve industrijske grane jer će se u protivnom život u Hrvatskoj svesti na Zagreb i neke primorske gradove tih 4 mjeseca u godini. Pa i jedan Rovinj, Medulin, Labinu  zimi su gotovo prazni, a Rabac i Lovran da i ne spominjem.

A gdje je tu Buzet? Buzet mora biti ono što je bio, ali tko god bude bio budući gradonačelnik Buzeta, biti će nalik stečajnom upravitelju, a ne nekome tko će kao 2016.-te moći potrošiti 50 milijuna kuna.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR