Connect with us

Pregled

Damir Krstičević: Hrvatske oružane snage moraju biti nadstranačka priča

Objavljeno

on

Proračun za obranu u 2017. godini je povećan. Vojska je u proteklih 15 godina izgubila velik broj zaposlenih, modernizacija se odgađa, a afere se redaju.

Kupnja aviona, nezaštićena darovana tehnika. Kakvo je stanje u hrvatskoj vojsci i je li spremna za izazove s kojima bi se mogla suočiti – bila je tema emisije OTVORENO urednika i voditelja Domagoja Novokmeta. Gostovali su:
DAMIR KRSTIČEVIĆ, ministar obrane i potpredsjednik Vlade, ANTE KOTROMANOVIĆ, bivši ministar obrane, VLATKO CVRTILA, član Vijeća za domovinsku sigurnost, IGOR TABAK, stručnjak za sigurnost, portal Obris.org.

Hrvatska vojska je pobjednička vojska, priznata izvan granica Hrvatske, obučena i spremna izvršiti sve zadaće koje se postavljaju pred Oružane snage. Problem je proračun, koji je u zadnjih 8 godina skresan za milijardu i 400 milijuna kuna, rekao je Damir Krstičević.

Očito je da hrvatska vojska nije imala sindikat i najlakše je bilo uzeti iz tog resora, dodao je. Drago mu je da je ova Vlada uspjela zaustaviti pad obrambenog proračuna.

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović rekao je kako naše Oružane snage ne bi trebale biti puno veće- one su male, kompaktne i jake.

Smatra da definitivno ne treba brinuti o njihovom stanju, ali da im treba veći proračun. Projekti koje smo mi osmislili i kreirali su zadnjih godinu dana stali i to je bila jedna od najgorih obrambenih godina u povijesti MORH-a.

Na to se nadovezao Krstičević koji smatra da Oružane snage moraju biti nadstranačka priča, neka vrsta konsenzusa. Rekao je kako najveći problem nije prošla godina, nego kontinuirani pad.

Igor Tabak smatra da je i 2009. bila loša godina za Oružane snage. Dodao je kako 2016. nije bila toliko loša, ali je bila jako loša.

Kada je riječ o novoj borbenoj eskadrili, Krstičević smatra da bi svaka država koja drži do svog suvereniteta, i želi da je drugi smatraju državom, trebala imati borbeno zrakoplovstvo. Nada se da će se odluka o nabavci novih nadzvučnih borbenih aviona donijeti ove godine.

Nadovezao se na to Kotromanović: nama su Rusi nudili 12 aviona za 200 milijuna eura. Sad šaljem Vučiću poruku, on je dobio 6 i još neke stare kante od tenkova. Smatra da Krstičević neće uspjeti nabaviti avione u svom mandatu.

Tabak smatra da Hrvatskoj nadzvučni borbeni avioni trebaju jer oni osiguravaju brzo i sigurno čuvanje hrvatskog zračnog prostora.

Puno više pozornosti posvećujemo ekonomskim, socijalnim i drugim pitanjima, a obrana i obrazovanje se nažalost promatraju kao neka vrsta troška, smatra Vlatko Cvrtila.

To proizlazi iz zablude da- ako nemate neprijatelja na granici, to znači da ne trebate imati vojsku. Kada se govori o nacionalnoj obrani, to treba promatrati u kontekstu osiguranja države od svih prijetnji i opasnosti koje Oružane snage trebaju zaustaviti.

Osim toga, na to treba gledati i u smislu razvoja vojne industrije koja ima velike izvozne potencijale, istaknuo je.

Rekao je da se Hrvatska nalazi u regiji koja još uvijek ima određene potencijale za političke i sigurnosne događaje koji mogu značajno uznemiriti cijeli europski prostor.

Dodao je kako se tu prelamaju svjetski interesi dviju velikih sila, SAD- a i Rusije, te da se vodi jedna vrsta psihološkog i propagandnog rata.

Osim toga, smatra da se ne može žmiriti na određene procese u susjedstvu, koji fragmentacijom mogu dovesti do daljnje destabilizacije.

Kotromanović smatra da nas treba brinuti politika koju vodi Beograd, a ne banjalučki tamburaš, misleći na Milorada Dodika.

Osvrnuo se na dolazak Tomislava Nikolića na proslavu Dana Republike Srpske i rekao da bi sutra hrvatski vanjski poslovi trebali jasno reći da Srbija nikada neće postati članica EU-a, dok ne uskladi svoju politiku s vanjskom i sigurnosnom politikom Unije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

error: Hvala!!