Connect with us

Pregled

Damir Krstičević: Hrvatsku nitko nikad više neće ugroziti!

Objavljeno

on

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane (i član Predsjedništva HDZ-a) general Damir Krstičević gostovo je u srijedu u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” (urednik i voditelj Marin Erak).

Teme: budućnost Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, spremnost Hrvatske vojske na nove rizike s kojima smo suočeni, Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o domovinskoj sigurnosti, „zveckanje oružjem“ u BiH, slanje hrvatskih vojnika u Litvu…

Stanje u MORH-u i Hrvatskoj vojsci je korektno. Moji prethodnici učinili su ono što su mogli, pri čemu moram ponoviti da je proračun HV-a u zadnje vrijeme bio devastiran.

U osam godina skresan je za 1,4 milijardi kuna! Očito, Hrvatska vojska nije imala sindikat i najlakše je bilo uzeti iz tog resora. Stoga mi je drago što je vlada predsjednika Plenkovića uspjela zaustaviti pad obrambenog proračuna i čak ga povećati za 9 posto.

Naša je zadaća da sada Hrvatsku vojsku učinimo boljom i spremnijom da odgovori na rizike s kojima je suočeno hrvatsko društvo s obzirom na izmijenjenu sigurnosnu situaciju – istaknuo je general Krstičević.

Napomenuo je i da Glavni stožer Oružanih snaga RH razmatra da jedna vojna postrojba bude stacionirana u Vukovaru, čime će se otvoriti i stotinjak novih radnih mjesta.

Govorio je i o Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu:

Oružane snage moraju biti nadstranačka priča, s maksimalno mogućom razinom konsenzusa.

Ove bi godine u tom smislu trebala biti donesena konačna odluka da Hrvatskoj treba ratno zrakoplovstvo i koji tip aviona je potreban, a 2018. trebao bi biti potpisan ugovor o kupnji tih zrakoplova.

Što se tiče slanja hrvatskih vojnika u Litvu, ponovio je da je na summitu u Varšavi Hrvatska iskazala spremnost da u tu zemlju pošalje satniju (150 vojnika) pod njemačkim zapovjedništvom kako bi se ojačale istočne granice NATO-a.

Na pitanje prijeti li Hrvatskoj opasnost s obzirom na situaciju u BiH i „zveckanje oružjem“ u susjedstvu, Krstičević je naglasio da je Hrvatska vojska pobjednička vojska, priznata izvan granica Hrvatske, uvježbana i spremna izvršiti sve zadaće koje se postavljaju pred nju:

Hrvatsku nitko nikad više neće ugroziti!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari